Radioamatöörit

Isot vedet, pienet veneet, radioaaltoja ...

Pitkä matka alullaan.

Vuonna 1968, 51 vuotta sitten, 9 purjevenettä ja 9 miestä lähti purjehtimaan 'yksin ja yhtä soittoa' maailman ympäri. Vain yksi tuli perille 30 000 merimailin jälkeen: sittemmin aateloitu britti Sir Robin Knox-Johnston. Tuohon kisaan sisältyi monenlaista dramatiikkaa, josta on tehty kirjoja ja jopa elokuvia. Silloin ei ollut apuna GPS-paikannnusta, karttaplotteria, satelliittipuhelinta eikä muitakaan nykyajan purjehtijan apuvälineitä.

Viime vuoden heinäkuussa starttasi Ranskassa 'samoilla eväillä' tuon kilpailun 50-vuotismuistopurjehdus: Golden Globe Race. Matkaan lähti nyt 18 purjehtijaa, veneet kuitenkin tyypeiltään ja varustuksiltaan vuoden 1968 mallia ja ilman noita nykyisille purjehtijoille itsestään selviä moderneja apuvälineitä. Suunnatkin otetaan taas merikortin, kompassin ja sekstantin avulla, aivan kuten Knox-Johnston aikanaan. Mukana on myös suomalainen Tapio Lehtinen, ansioitunut pitkän linjan purjehtija, jonka matkaa voi seurata goldengloberace.com -sivustolta, tarkemmin https://goldengloberace.com/livetracker/

Vuonna 1968 oli radioamatööreillä jo käytössään tekniikka koko maailman kattaviin lyhytaaltoyhteyksiin. Tähän matkaan valmistautuessaan Tapio suoritti radioamatöörilupaan tarvittavan pätevyystutkinnon, ja nyt on hänellä veneessä radioasema OH6UBZ/mm ('maritime mobile') yhteydenpitoon koti-Suomeen päin. Amatööriradiota käyttäen Tapio onkin selvitellyt matkan varrella esiin tulleita useita teknisiä haasteita mutta ollut myös yhteydessä perheeseensä. Yhteyttä 'Kap Hornin takaa' Suomeen on pidetty joka päivä, radiokelien estäessä tähän mennessä yhteyden vain yhtenä päivänä.

Vaikka Golden Globe Race onkin useimmille osallistujille monivuotinen unelma, kyseessä ei ole mikään 'huvipurjehdus': siitä kertoo sekin, että matkaan lähteneistä neljä on joutunut merihätään maston katketessa ja 8 muuta on muista syistä jättänyt leikin kesken tai pysähtynyt johonkin satamaan toipumistauolle. Eteläisen valtameren armottomat tuulet ja talon korkuiset aallot ovat yhä haaste 10-metrisille veneille ja niiden kippareille, aivan kuten 50 vuotta sitten.

Radioamatöörit

Aikaisempia kirjoituksia

Radioamatöörit

Keski-Uudenmaan Radioamatöörit  OH2AP on kerho, johon kuuluu satakunta radioharrastajaa keskisen Uudenmaan kunnista ja kaupungeista. Kerholaiset harrastavat rakentelua, kokeilua, yhteyksien pitoa, kurssien pitoa ja mukavaa yhdessäoloa. Kerhotila ja asema on Järvenpään keskustassa ja kerhoillat torstaisin. 

Lisätietoja kerhon sivuilla: www.oh2ap.fi 

Uusimmat mielipiteet