Neljän ruuhkaSarjassa seurataan keravalaisen toimittajaisän (Oskari Lehto) selviytymistä pimeässä keski-iässä.

Neljän ruuhka: Talvi on pitkä ja synkkä – vai onko sittenkään?

Monelle elämää ehkä liikaakin nähneelle, pikkulapsiarjen eltaannuttamalle vanhemmalle – kuten minulle – talvi on aina vain vaikeampi pala nieltäväksi.

Tuo pahamaineinen vuodenaika tuntuu usein synkältä ja lähes loputtomalta ajanjaksolta – ehkä siksi, että kyseessä on synkkä ja lähes loputon ajanjakso.

Vai onko?

Aikuiset ihmiset näkevät talvessa uhkia: kaamosmasennus iskee, vaatehuolto romahtaa, jouluna tulee vararikko ja niin edelleen.

Jos keskiverto keski-ikäinen huomaa talvessa mahdollisuuksia, puhutaan korkeintaan mahdollisuudesta teloa jalkansa liukastumisonnettomuudessa tai mahdollisuudesta menettää elämänhalunsa.

Lapset ovat hieman toisenlaisia. He näkevät talvessakin arvaamatonta potentiaalia.

Milloin muulloin voi luistella tai hiihtää? Milloin muulloin Keravan keskusta täyttyy lumivuorista, joista jokainen on – tietenkin – valloitettava? Milloin muulloin voi herkutella jääpuikoilla? Milloin muulloin voi riemuiten hypätä tuskastuneen iskän työntämään lumikolaan, kielloista huolimatta?

Meidänkin perheen jälkikasvulle talvi on ehdoton suosikkivuodenaika – kevään, kesän ja syksyn ohella.

Ja kyllähän kilpaa talviauringon kanssa loistava lapsukaisen hymy tarttuu aikuiseenkin, kun ihmistaimi riemuitsee opittuaan liukumaan luistimilla tai laskettuaan suksilla ensi kerran jyrkän mäen pystyssä alas asti.

Hämmästyn kerta toisensa jälkeen, miten nopeasti omat lapseni voivat omaksua uusia asioita ja liikeratoja. Itse kun en vuosienkaan kouluttamisen jälkeen hallitse edes välttävästi esimerkiksi sitä liikerataa, jossa käsi kuljettaa banaaninkuoren asiallisesti roskakoriin.

Lapsista voisimme me aikuiset ottaa mallia. On suorastaan voimauttavaa, kun huomaa itsekin innostuvansa laskemaan mäkeä ikivanhalla Stiga-kelkalla tai pulkalla.

Se vain ihmetyttää, miten muovi voi olla nykyisin niin haurasta. Kyllä 40 vuotta sitten pulkatkin olivat kestävämpiä.

Ehkä minäkään en kestä ajatusta siitä, ettei talvi kestä enää pitkään. Nautitaan siitä vielä kun voidaan! Kohta tämä kaikki on jo ohi.

Neljän ruuhka

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet