Jasu teatterissaKeravalainen nuori mies käy katsomassa Keski-Uudenmaan teatteriesityksiä.

“Jos en pysty rakastamaan, en pysty kirjoittamaan”

Järvenpään Teatterin Rakkautta Aholassa -näytelmää esitetään Järvenpään Vanhankylänniemessä 15.6.–3.8.

Kapina Oy

Rakkautta Aholassa on Eppu Nuotion käsikirjoituksesta sovituksen ja ohjauksen tehneen Tiina Brännaren musiikkinäytelmä, joka kertoo Juhani Ahon elämästä, tämän perheestä, ystävistä ja urasta hänen Tuusulanjärven kodissaan.

Näytelmä alkaa mahtipontisella musikaalinumerolla, jossa Ahon elämän naiset – ja miehet – johtajanaan Ahon isä tuomarinkorokkeella, muistuttavat ja syyllistävät Ahoa tämän elämän virheistä, muun muassa siitä, että Aho oli saattanut vaimonsa sisaren Tillyn raskaaksi.

Tarina etenee tavalla, joka muistuttaa hieman Federico Fellinin elokuvaa 8 ½, eli Aho käy läpi elämänsä tapahtumia epäkronologisessa järjestyksessä, usein itse seuraten sivusta. Sekä elokuva että näytelmä ovat taiteilijakuvauksia, joissa päähenkilö kärsii inspiraation puutteesta uuteen teokseensa.

– Jos en pysty rakastamaan, en pysty kirjoittamaan, julistaa Juhani Aho.
Ahon ja tämän vaimon Vennyn suhde on myrskyisä, mutta katsoja ymmärtää, miksi he eivät jätä toisiaan.

Ahon elämää varjostaa myös vaikea suhde poikaansa, joka heijastuu myös hänen omaan isäänsä. Kumpikaan isistä ei arvosta niitä valintoja, joita heidän poikansa ovat päättäneet tehdä elämässään: Juhani Ahon isä pitää kirjoittamista syntinä ja Juhani itse ei arvosta poikansa Heikin poliittista kantaa.

Koomista kevennystä näytelmään tuovat sivuhenkilöinä esiintyvät Ahon taiteilijaystävät Jean Sibelius, Akseli Gallen-Kallela ja Eero Järnefelt.

Näytelmä on hyvin monitahoinen pukea sanoiksi, varsinkin kun ei tiedä juuri mitään Juhani Ahosta tai tämän elämästä, mutta näytelmän esillepano tekee siitä melko ymmärrettävän tavalliselle tallaajalle. Tommi Kolehmainen tulkitsee Juhani Ahon intohimon kirjoittamiseen ja naisiin rehellisellä karismalla. Annu Kajanteen Fenny on luja ja päättäväinen, mutta rakastava. Mikko Moilanen ja Juha Palkeinen varastavat kohtauksensa Jean Sibeliuksena ja Ahon isänä.

Hienon kerroksen näytelmään tuo Altti Uhleniuksen säveltämä musiikki, jolla on hyvin tärkeä osa kerrontaa selontekoa tuovien toimittajien kuorona ja eräänä esittävän tanssin numerona.

Kaiken kaikkiaan karismaattiset näyttelijäsuoritukset, hieno musiikki ja lavastus yhdistettynä mielenkiintoiseen tarinaan luovat kiehtovan, mutta melko monimutkaisen kokonaisuuden.

Jasu Keisa on kriitikon urasta haaveileva 21-vuotias keravalainen, joka on kesällä 2019 työkokeilussa Keski-Uudenmaan teatterilla. Kesän aikana hän käy myös kaikissa Keski-Uudenmaan alueen kesäteattereissa.

Tällä viikolla Jasu Keisa kävi katsomassa Koskenniskan kesäteatterin Katsastus -näytelmän. Keisan arvio näytelmästä julkaistaan 3.7. ilmestyvässä Keski-Uusimaa Viikko -lehdessä.

Kaikki arvostelut löytyvät myös osoitteesta www.keski-uusimaa.fi/jasuteatterissa.

// Muokattu 25.6. klo 20.44: Markus Peltolan sijaan Sibeliuksen roolin esitti Mikko Moilanen.

Jasu teatterissa

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet