Jasu teatterissaKeravalainen nuori mies käy katsomassa Keski-Uudenmaan teatteriesityksiä.

Vähäpukeinen kesäyön komedia

Joka-teatterin tämän kesän näytelmäksi valikoitui Agapetuksen komedia Aatamin puvussa ja vähän Eevankin. Näytelmää esitetään 30.6.–4.8.

Joka-teatteri

Tämänkertaisen arvion aiheena on Joka-teatterissa esitettävä Aatamin puvussa ja vähän Eevankin, jonka ensi-illassa kävin Jokelassa, Tuusulassa 30. kesäkuuta.

Agapetuksen klassikkokirjasta Mikko Kivisen sovittama ja Eija Vilppaan ohjaama näytelmä alkaa, kun hyvin täsmällinen vanha asemapäällikkö Viirimäki (Timo Niemelä) tapaa kirjekaverisulhasta odottavan Tyynen (Leila Viikilä) ja myöhästyy töihin vievästä laivasta.

Kuin ihmeen kaupalla kaksi miestä: proviisori Himanen ja luutnantti Kehkonen (Sami Karppanen ja Vilho Udd) tarjoavat hänelle kyytiä veneellään. Kesken matkan moottori hajoaa – totta kai. Kahlaus- ja riisuutumisreissun jälkeen päädytään autioon saareen ja venekin karkaa kauas ulapalle.

Ainoa vaihtoehto on uida lahteen, jossa liikkuu vankikarkuri (Martti Väyrynen), tätä etsivät nimismies ja poliisi (Riitta Martiskainen ja Salla Klemetti) sekä heidän lemmenjanoiset tyttärensä (Veera Uuttu ja Birgitta Iskala) ja vähäpukeinen kesäyön komedia voi alkaa.

Kyseessä on Eija Vilppaan neljäs ohjaustyö Joka-teatterissa ja hänen ohjauksessaan näyttelijät saavatkin loistaa. Minimalistiset, mutta realistiset lavasteet luovat aikakauden tuntua. Kevyttä ja kesäistä tunnelmaa näytelmään tuo ja luo Heikki Salaman esittämä haitarimusiikki, joka säestää hahmojen hienoja lauluesityksiä, joista osa on Georg Malmsténin käsialaa.

Timo Niemelä esittää hyvin luontevasti asemapäällikkö Viirimäen tärkeilevän luonteen ja häntä on ilo katsoa ja kuunnella. Sami Karppanen tuo loistavasti esiin koomiset ja musiikilliset lahjansa Himasena ja hän sekä Vilho Udd muodostavat hyvin uskottavan iloisen parivaljakon.

Birgitta Iskalan ja Veera Uutun kovaääniset naurut jäävät soimaan korvissasi varmasti vielä pitkään näytöksen jälkeen, mutta toivottavasti ei tinnituksen muodossa.

Tarina sinänsä on melko yksinkertainen ja hahmotkin suht kliseemäisiä, eikä se tarjoa kamalasti mitään uutta. Mutta on kuitenkin helppoa ymmärtää, miksi tämä tarina ja näytelmä on jäänyt elämään niin pitkäksi aikaa, että sitä esitetään vielä tänäkin päivänä.

Yksinkertainen tarina ja muistettavat hahmot, maalainen kesämiljöö, klassiset komedian ainekset ja hyvä musiikki luovat hyvän kokemuksen suomalaiselle yleisölle.

Jasu Keisa on kriitikon urasta haaveileva 21-vuotias keravalainen, joka on kesällä 2019 työkokeilussa Keski-Uudenmaan teatterilla.

Kesän aikana hän käy myös kaikissa Keski-Uudenmaan alueen kesäteattereissa.

Tällä viikolla Jasu Keisa käy katsomassa Öljymäen kesäteatterin Onnellinen mies -näytelmän. Keisan arvio näytelmästä julkaistaan 17.7. ilmestyvässä Keski-Uusimaa Viikko -lehdessä.

Kaikki arvostelut löytyvät myös osoitteesta www.keski-uusimaa.fi/jasuteatterissa.

Jasu teatterissa

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet