Jasu teatterissaKeravalainen nuori mies käy katsomassa Keski-Uudenmaan teatteriesityksiä.

Onnea etsimässä Öljymäen kesäteatterissa

Onnellinen mies nähdään Öljymäen kesäteatterissa Ohkolassa 12.7.–17.8.

Ohkolan teatteri

Öljymäen kesäteatterissa esitettävä Onnellinen mies perustuu Arto Paasilinnaan romaaniin, johon on sovituksen ja ohjauksen tehnyt näyttelijänäkin tunnettu Pekka Laiho ja dramatisoinnin Kaarina Pesola.

Esitys alkaa Iivo Johanssonin kertojaäänellä, joka kertoo tapahtumapaikkana toimivan Tappokylän historiasta. Uuden sillan rakentamista saapuu johtamaan insinööri Antero Jaatinen (Aatu Johansson).

Koko kylä on saapunut katsomaan uutta insinööriä, jonka toimintatapoja eivät tietyt ihmiset voi sietää, mutta on työtovereidensa suosiossa. Karismaattinen Jaatinen lähtee kunnianhimoisesti muuttamaan Tappokylän tuppukylästä uudenveroista kaupunkia, mutta naisten (ja naiset) perässä juoksevaa miestä ei onni aivan heti potkaisekaan.

Pekka Laihon sovitus ja Kaarina Pesolan dramatisointi on hyvin onnistunut tuomaan Paasilinnan tarinan näyttämölle ja kohtausten siirtymät luodaan loistavasti aurinkoisten lapsinäyttelijöiden avulla.

Näyttelijät saavat luvan loistaa pitkissä kohtauksissaan ja näkymätön hatunnostoni Aatu Johanssonille, joka onnistui upeasti niin fyysisessä sanattomassa komediassa kuin hieman dramaattisemmissakin kohtauksissa.

Näytelmä on toistaiseksi pisin, jonka olen nähnyt, kaksi ja puoli tuntia väliajan kanssa, jossa on sekä plussat että miinuksensa. Plussana: se antaa näyttelijöille enemmän aikaa näyttää taitojaan sekä luo kohtauksista aidomman ja täten rehellisemmän tuntuiset ja tekee komediastakin todenmukaisempaa.

Miinuksena: katsoja ei tule välttämättä muistamaan tiettyjä ohjaajan tärkeäksi oletettuja juonenkohtia, jotka tulevat esiin pitkissä dialoginpätkissä. Toisin sanoen, sitä voisi tiivistää, melko paljonkin. Dialogissa on paljon keskustelua kuntapoliittisista asioista ja miten näihin tavoitteisiin pyritään pääsemään. Vaikka mukana on hyvää ja usein älykästäkin satiiria, on asioita, jotka toimivat paremmin kirjan sivuilla. Toisin sanoen, vähemmän selontekoa, enemmän visuaalista näytäntöä.

Katsoja tulee kyllä viihtymään uskottavien hauskojen hahmojen ansiosta, eritoten Jani Uhleniuksen esittämästä rovasti Roivaasta, joka varastaa jokaisen kohtauksensa olemuksellaan, Iivo Johanssonin hienosta musiikista, 1970-luvun tunnelmasta, joka on luotu hienoin lavastein ja puvuin.

Ja kuten voisi sanoa, improvisoiden: tie onneen ei ole helppo vaan sorainen ja mutkikas, mutta kun sen löytää, niin tasaista on lopputahti.

Jasu Keisa on kriitikon urasta haaveileva 21-vuotias keravalainen, joka on kesällä 2019 työkokeilussa Keski-Uudenmaan teatterilla. Kesän aikana hän käy myös kaikissa Keski-Uudenmaan alueen kesäteattereissa.

Tällä viikolla Jasu Keisa käy katsomassa Vekarateatterin Kaarnakorvessa -näytelmän. Keisan arvio näytelmästä julkaistaan 24.7. ilmestyvässä Keski-Uusimaa Viikko -lehdessä.

Kaikki arvostelut löytyvät myös osoitteesta www.keski-uusimaa.fi/jasuteatterissa.

Jasu teatterissa

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet