Jasu teatterissaKeravalainen nuori mies käy katsomassa Keski-Uudenmaan teatteriesityksiä.

"Voin olla, mutta sen minä vaan haluaisin tietää, että kuinka..."

Papukaija ja Heli harjoittelevat laivanrakentamista Keravan kartanon kesäteatterissa, jossa näytelmiä esitetään 6.7.–2.8.

Sanna Salán

Keravan kartanon kesäteatterissa nähdään tänä kesänä Vekarateatterin järjestämän näytelmäkirjoituskilpailun voittajatekstit: Kaarnakorvessa ja Laivanrakennuksen ohjekirja.

– Voin olla, mutta sen minä vaan haluaisin tietää, että kuinka..., on Pöllön (Matleena Halla) hokema Kaarnakorvessa-näytelmässä.

Kyseessä on kaksi lapsille suunnattua näytelmää, joista ensimmäisen, Kaarnakorvessa, on kirjoittanut Päivi Miettinen. Tarina kertoo kahdesta peikosta, Louna (Jenna Schleifer) ja Leimu (Elmeri Kunnas), jotka asuvat yhdessä Kaarnakorven metsässä. Naapureinaan peikoilla on väsynyt mutta viisas Pöllö (Matleena Halla), Jänis, joka on innokas oppimaan lentämään (Luna Korventaival), Rakentajamajava sekä Kettu (Sanni Mujunen tuplaroolissa).

Seuraava tarina, Ida Korhosen kirjoittama Laivanrakennuksen ohjekirja kertoo kotinsa menettäneestä yksin jääneestä pienestä papukaijasta (Mujunen), joka eräänä päivänä kohtaa roskia keräävän Helin (Korventaival). Helillä on aikomus rakentaa keräämistään roskista maailman meriä seilaava laiva, jossa kotinsa menettäneet voisivat asua.

Papukaija innostuu ajatuksesta ja he ystävystyvät. Mutta pakkaa onkin sekoittamassa moderni pormestari (Kunnas), jolla on omia suunnitelmia kaupungin varalle.

Tarinoita yhdistävät teemat kierrätyksestä ja sen tärkeydestä. Esimerkiksi Kaarnakorvessa-näytelmässä peikot ja metsän eläimet keksivät uusia käyttötarkoituksia esineille, joita joku voisi pitää jo romuna.

Näytelmissä näkyy myös se, ettei pidä luovuttaa, kun on vaikeaa, vaan uskoa että kaikki järjestyy. Laivanrakennuksen ohjekirjassa edes kaupungin uuden pormestarin vastustus ei saa päähenkilöitä lannistumaan.

Ohjaaja Sanna Salán on luonut teoksista hyvin leikintuntuiset, mikä tekee niistä helposti lapsille lähestyttäviä. Tätä tukevat Marko Kokon hienot lavasteet sekä loistavat näyttelijäsuoritukset. Lapset – ja aikuisetkin – tulevat pitämään koomisesti esitetyistä hahmoista, etenkin pöllöstä ja pormestarista. Aikuisia viihdyttävät myös yksinkertaiset, opettavaiset tarinat sekä Paul Sainion hieno musiikki. Kaiken kaikkiaan viihtyminen on taattua, kaikenikäisille.

Jasu Keisa on kriitikon urasta haaveileva 21-vuotias keravalainen, joka on kesällä 2019 työkokeilussa Keski-Uudenmaan teatterilla.

Kesän aikana Keisa käy myös kaikissa Keski-Uudenmaan alueen kesäteattereissa.

Viime viikolla Jasu Keisa kävi katsomassa Taaborin kesäteatterin Tuhkimo -näytelmän. Keisan arvio näytelmästä julkaistaan 31.7. ilmestyvässä Keski-Uusimaa Viikko -lehdessä.

Keisan viimeinen arvio julkaistaan Keski-Uusimaa Viikko -lehdessä 7. elokuuta, jolloin arvosteluvuorossa on Haarajoen Latoteatterin näytelmä Arvon sisaret, joka saa ensi-iltansa sunnuntaina 4.8.

Kaikki arvostelut löytyvät myös osoitteesta www.keski-uusimaa.fi/jasuteatterissa.

Jasu teatterissa

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet