Jasu teatterissaKeravalainen nuori mies käy katsomassa Keski-Uudenmaan teatteriesityksiä.

On syy, miksi Tuhkimon tarina on niin rakastettu

Tuhkimoa esitetään Taaborin kesäteatterissa 19.7.–1.8.

Taaborin kesäteatteri

Jokainen meistä tietää Tuhkimon tarinan ulkoa: "kuolleet vanhemmat, ilkeä äitipuoli ja sisaret, pakkotöitä, nimenvaihto, tanssiaiset, jonne pääsykielto, haltiakummilta vaunut ja puku, aikaa puoleen yöhön asti, lasikenkä putoaa, kukaan ei tunne kaunotarta, prinssi etsii maat ja mannut, löytää viimeinkin hänet, elävät onnellisena elämän loppuun asti. Se on lähestulkoon syöpynyt muistiimme luettuna Grimmin veljesten ja Hanhiemon tarinoista sekä elokuvana Disneyn klassikosta.

Joten ensimmäisenä herää kysymys: mitä uutta tämä esitys voi tuoda tähän klassikkotarinaan, että katsoja viihtyisi paremmin?

Tarina alkaa, kun Tiuku (Alina Tomnikov) elää onnellisena äitinsä (Marita Taavitsainen) ja isänsä (Oliver Kollberg) kanssa, kunnes eräänä päivänä äiti äkillisesti sairastuu ja menehtyy.

Kuluu vuosia, Tuhkimo on yhä allapäin ja isä päättää järjestää juhlat piristämään tunnelmaa. Niihin saapuu leski kreivitär Viktoria (Nora Löfving) mukanaan tyttärensä Donna (Oona Kare) ja Bianca (Thelma Siberg). Isän ja Viktorian välillä leiskuu nopeasti lempi ja hääkellot soivat pian.

Samaan aikaan kuningas (Kollberg) on tulossa vanhaksi ja tapahtumaköyhään elämäänsä kyllästynyt prinssi (Miko Petteri Jaakkola) joutuu koetukselle, kun isä pyytää tätä hankkimaan itselleen puolison. Lähetti (Joonas Vartia) ilmoittaa haun uudelle kuningattarelle alkaneen pian järjestettävissä tanssiaisissa ja samoihin aikoihin alkaa Victorian todellinen luonne paljastumaan.

Näytelmä ottaa vaikutteita kaikista tunnetuimmista Tuhkimon versioista; siinä näkyy viittauksia niin Disneyn klassikkoon kuin Grimmin ja Charles Perraultin versioihin luoden koko perheelle sopivan kokonaisuuden, jonka Taavi Vartia on ammattitaidolla ohjannut ja Esa Silander käsikirjoittanut.

Lavasteet ovat hyvin minimalistiset, mutta ohjaus, näyttelijäsuoritukset ja upea musiikki saavat katsojan helposti kuvittelemaan saduista ja elokuvissa nähdyt maisemat.

Alina Tomnikov tuo Tuhkimoonsa lujuutta ja optimismia, mutta myös herkkyyttä. Katsoja oppii tuntemaan Tuhkimon ärtymyksen ja vihan äiti- ja sisarpuoliinsa, kiitokset upeille näyttelijäsuorituksille.

Olisi ollut suuri virhe tuoda Marita Taavitsainen mukaan tuotantoon ilman, että hän laulaisi, ja hänelle tehdyt Taavi Lehtosen säveltämät laulut ovat hienosti kirjoitettuja ja esitettyjä.

Ja ei näytelmästä komediaakaan puutu. Joonas Vartian lähetti nostaa varmasti hymyn huulille. Modernisuutta klassiseen tarinaan tuovat pääasiassa vain puhetavat ja koreografia, sillä miksi hyvää liikaa muuttamaan. On syy, miksi Tuhkimon tarina on niin rakastettu ympäri maailman, niin lapsien kuin aikuistenkin keskuudessa – ja tämä näytelmä todistaa sen.

Jasu Keisa on kriitikon urasta haaveileva 21-vuotias keravalainen, joka on kesällä 2019 työkokeilussa Keski-Uudenmaan teatterilla.

Kesän aikana hän käy myös kaikissa Keski-Uudenmaan alueen kesäteattereissa.

Tällä viikolla Jasu Keisa käy katsomassa Latoteatterin Arvon sisaret -näytelmän. Keisan arvio näytelmästä julkaistaan 7.8. ilmestyvässä Keski-Uusimaa Viikko -lehdessä.

Kaikki arvostelut löytyvät myös osoitteesta www.keski-uusimaa.fi/jasuteatterissa.

Jasu teatterissa

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet