Jan PippingsköldKirjoittaja on Keski-Uusimaa Viikon tuottaja.

Eräs vaihe historiassa

Taivas varjele, mikä sieltä tulee?

Ei tule ilmaveivi, tulee kuva. Tulee hymiö, emoji tai jokin muu sellainen. Joskus tulee ihan vaan paikallaan pysyvä kuva, yhä useammin kuitenkin sellainen, joka hyppii, heiluu, vilkuttaa tai tekee jotakin muuta. Liikkuu. Kuluttaa prosessoritehoa, mutta sehän ei ole ongelma. Puhelimessani on niin monta prosessoriydintä ja niin paljon laskentatehoa, että muinaishistorialliset Apollo-alukset olisivat lentäneet kännykän voimalla Kuuhun ja takaisin.

Tekniikka ei olekaan ongelma, vaan käyttäjä. Aivoihini ei ole enää aikoihin saanut järjestelmäpäivityksiä, jotka lisäisivät emoji-ymmärrystä sovelluksiini. Käyttis on sen verran vanhaa versiota.

Niinpä kuuntelen silmät ymnmyrkäisinä (onkohan mielentilalleni kuva?) kun minua paljon, paljon nuoremmat ihmiset pohtivat, onko tylyä vastata OK, kun kaverin ehdottama tapaamisaika sopii. Kuulemma on. Pitää laittaa viisi sydäntä. Siis viime viikolla piti, en tiedä mikä trendaa nyt.

Selvyyden vuoksi, selitän ihan sanoilla, että en urputa niiden kuvien käyttämisestä.

Kummastelen vain, että oliko luku- ja kirjoitustaito ohimenevä historian vaihe. Näimmekö ihmiskuntana turhaan vaivaa kehittääksemme kirjoitetun kielen, kun nyt palaammekin piirtelemään kuvia. Tai siis emme piirtelemään, vaan valitsemaan valmiista kuvavalikoimista.

Minä, kirjoitustaidon aikakaudella syntynyt, olen hukassa. Osaan viestiä vain sanoilla, joilla on käyttötarkoitus ja merkitys. Nyt minun on opeteltava koko ajan muuttuvan kuvakekielen merkkien merkitykset. En edes tiedä, onko Applella ja Androidilla eri murteet, entä puhutaanko Samsungilla ja Nokialla samaa merkkikieltä?

Mistä tiedän, mikä kuva on oikea juuri tähän viestiin, kun ei niistä pikku piiperryksistä edes erota yksityiskohtia ilman suurennuslasia? Mitä pitää varoa, ettei tule haukkuneeksi kaveriaan kun tarkoitus oli kehua?

Kansalaisopisto, apua! Heti kiireesti ohjelmaan kurssi nimeltä Kuvakielen alkeet mummoille ja vaareille.

 

Jan Pippingsköld

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet