Tuusulanjärven Purjehtijat

Tuusulanjärvellä tuulinen helmikuu

Laura Pesola

Yleinen tunne on ollut että helmikuussa on ollut hyvin tuulista. Helsinki-Vantaan lentoaseman tuulihavainnot kyllä vahvistavat käsityksen. Kesällähän Tuusulanjärven Purjehtijoilla on oma tuulimittari järvellä jonne pääsee www.tpsail.net sivujen kautta.

Useana päivänä helmikuussa on ollut perustuuli (10 min keskiarvo) navakkaa ja puuskissa (3 s lyhyt aikainen kova tuuli) kovaa. Kuten esimerkiksi  maanantaina 24.2.

Lisäksi on ollut kolme oikein voimakasta tuulitapausta, joista viimeisin Tuuli-myrsky (la 22.2.) näkyi lentoaseman tuulimittauksissa siten, että voimakkaimmillaan perustuuli oli 16 m/s ja puuskissa 22 m/s. Kun olen vertaillut TP:n tuulimittarin ja lentoaseman mittarin arvoja kesäaikana, niin vastaavat melko hyvin toisiaan, mutta TP:n mittarissa lukemat ovat vähän pienempiä, ehkä noin 1-3m/s pienempiä tilanteesta riippuen.

On siis mahdollista, että Tuuli-myrskyssä myös Tuusulanjärvellä esiintyi lyhytkestoisia myrskypuuskia.

Kaksi muuta tuulitapausta, su 16.-ma 17.2. sekä su 9.-ma 10.2. eivät ole olleet niin voimakkaita kuin Tuuli-myrsky, mutta niissäkin perustuuli oli navakkaa ja puuskat kovaa tuulta.

Kaikissa tapauksissa on tuuli tullut etelän ja etelä-lounaasta eli suoraan Sarvikallion ja Onnelan välistä, josta on Purjerantaan pisin yhtenäinen matka järvenselkää pitkin. Siten aaltoja on varmasti päässyt muodostumaan, jotka ovat vaikuttaneet laiturin päähän. Lisäksi tuulitapaukset ovat olleet aika pitkäkestoisia, useita tunteja, joten tuuli- ja aaltovaikutus on ehtinyt tehdä työtään pitkään.

Myöskin näiden tuulitapausten edellä on toisinaan järvi ehtinyt jäätyä, jolloin tuulen vaikutuksesta purkautuva jääpeite on saattanut kohdistaa voimia laituriin. Tämä liikkuvan jään vaikutus lienee kuitenkin pieni, koska jääpeite on omien mittausteni mukaan ollut enimmillään 5-9 cm la 8.2.2020 Useimmiten vain muutaman sentin. Mutta kasautuessaan varmaan aiheuttaa pientä vaikutusta.

Eli tuulta ja aaltoja on kyllä riittänyt helmikuussa ja ei  ole mikään ihme että järvessä olleet laiturit ovat hajonneet.

 

Tuusulanjärven Purjehtijat

Aikaisempia kirjoituksia

Tuusulanjärven Purjehtijat

TP on kevytveneiden kilpapurjehdukseen erikoistunut urheiluseura. Seura on perustettu vuonna 1971 ja se on Suomen Purjehdus ja Veneily Liiton jäsen. TP toimii pääosin Tuusulanjärvellä tarjoten purjehdusmahdollisuuksia Tuusulanjärven ympäristökuntien noin 100 000 asukkaan väestölle.

Kotisivut: http://www.tpsail.net/tp/

 

Uusimmat mielipiteet