Kallis kaupunginjohtaja

Vihreät olisivat olleet valmiit ”maksamaan” Helsingin kaupungin johtajan sopivasta valinnasta yhden guggenheimin, runsaat 100 miljoonaa euroa, – tietenkin veromaksajien rahoilla. Niin arvokkaaksi hinnoiteltiin apulaiskaupunginjohtajan virka helsinkiläisten vihreiden keskuudessa. Kun tehtävään kokoomuksen tuella valittiin sosiaalidemokraatti, vihreät kiukuspäissään kaatavat Guggenheim-museon.

Moni saattaakin kiittää vihreiden kiukuttelua sekä kokoomusta ja demareita tästä päätöksestä, jolla päästiin eroon kalliiksi ja turhaksi koetusta museohankkeesta.

Olen seurannut politiikkaa niin pitkään, että muistan Koijärven vihreiden aloittaneen arvostelemalla voimakkaasti kaikenlaista poliittista kähmintää. Ensimmäiset vihreät sulkupolvet, joihin kuuluivat muun muassa Ville Komsi, Heidi Hautala, Pekka Haavisto, Pekka Sauri, ja Satu Hassi vaativat puoluepolitiikasta vapaata poliittista päätöksentekoa Suomeen.

Se on unohtunut ja nyt vihreät hamuavat poliittisia virkoja siinä missä moititut puolueet muutenkin. Ministereinä, kaupunginjohtajina ja tietysti muissakin poliittisissa viroissa vihreiden osuus on jatkuvasti lisääntynyt. Eikä aiheetta, sillä puolueen poliittinen kannatus on kasvanut ja sen joukosta on voitu tarjota selvästi kyvykkäitä ja päteviä ehdokkaita poliittisia virkoja hoitamaan. Niihin kuuluu oman kokemuksenikin perusteella kiistatta myös Helsingin johtoon pyrkinyt Tuija Brax, jonka valitsemiseksi puolue olisi ainakin helsinkiläisen vihreän kaupunginvaltuutetun Kimmo Helistön mukaan ollut valmis hyväksymään korvaukseksi yhden guggenheimin.

Suutuspäissä annettuja varomattomia lausuntoja on kiireesti vedetty takaisin, mutta vahinko ehti jo tapahtua. Vetoaminen Guggenheim-hankkeen huonoon valmisteluun ja lupaus panostaa muuhun pääkaupungin taidetarjontaan eivät asiaa korjaa.

Puolueen puheenjohtajan Ville Niinistön viesti puolueen linjasta ei siksi olekaan kovin uskottava, kun hän patistaa vihreitä menestymään olemalla rohkeasti erilaisia, muutokseen tähtääviä ja suoraan kansalaisvaikuttamiseen uskovia.

 

Uuden moraalin aikakaudella olisi kunniakasta, jos kaikki puolueet luopuisivat poliittisin perustein jaetuista viroista.”

 

Nykyisellä uuden moraalin aikakaudella olisikin rehellistä ja kunniakasta, jos kaikki puolueet luopuisivat ensisijassa poliittisin perustein jaetuista viroista ja toimista. Kuntien johdossakin tulisi arvostaa ennen muuta osaamista ja kokemusta eikä puolueiden jäsenkirjoja. Vastenmielisenä muistelen aikoja, jolloin työsuhteen edellytyksenä niin ulkoministeriön virkoihin kuin pahimmillaan valtioneuvoston vahtimestariksikin oli puolueen jäsenkirja.

Tämäkin hallitus on jo ehtinyt kunnostautua vanhojen jakoperusteiden vaalimisessa. On vaikea ymmärtää miksi Raha-automaattiyhdistyksen ja Veikkauksen johdossa tulee olla tasapuolisesti kokoomuksen ja sosiaalidemokraattien tukema henkilö ja mitä erityistä etua on siitä, että sosiaalisin perustein asuntoja nuorille rakennuttavassa yhteisössä on keskustalaisia pilvin pimein. Eivät kansalaiset lyö vetoa yhtään enempää eikä asuntoja tehdä yhtään halvemmalla sen vuoksi, että johdossa on poliittisen taustan omaavia henkilöitä. Rahan ja etujen jakoon se kyllä vaikuttaa ja vaarallista sitoutuneisuutta sen sijaan syntyy, kuten on nähty.

Kommentit (59)

Kommentit

Johannes jossittelee nyt iloisesti. Vanha sanonta kertoo, ettei kaatamatonta karhua kannata nylkeä. Eihän kukaan tiedä olisiko Guggenheimin tulo Helsinkiin merkinnyt veronmaksajille Koroman mainitsemaa 100 miljoonan tuloa, vai saman suuruista menoa. Tämä epävarmuus oli suurin syy hankkeen kaatumiseen. Jos joku olisi kyennyt esittämään valtuutetuille uskottavat laskelmat hankkeen kannattavuudesta, kyllähän se olisi hyväksytty.

Jokainen valtuutettujen Guggenheim kantoja seurannut myös tietää, että valtaosa hanketta vastustaneista vihreiden valtuutetuista oli sitä mieltä jo reilusti ennen apulaiskaupunginjohtajan valintaa. Jonkun yksittäisen, kantansa kanssa epävarman valintaan Viljasen valinta saattoi vaikuttaa. Ei yksin, mutta yhtenä vaikuttavana tekijänä, sillä myös politiikka on lopulta kiinni inhimillisistä tuntemuksista.

Mutta yhtä kaikki, Johannes Koroma olisi voinut kirjoittaa Ritva Viljasen valinnan olleen kokoomukselle niin tärkeä asia, että siitä oltiin valmiit maksamaan Guggenheim, runsaat 100 miljoonaa euroa, tietenkin veronmaksajien rahoja. Nimittäin mikäli mediassa kokoomuslaisten toimesta esitetyt väitteet siitä, että vihreät olivat jo ennakolta kertoneet Guggenheimin kaatuvan Viljasen valinnan seurauksena, pitävät paikkansa, kokoomus teki täysin tietoisen valinnan.

Koroman vaatimus poliittisista virkanimityksistä luopumisesta on perusteltu. Samalla on selkeytettävä virkamiesten ja poliittisten päätöksentekijöiden välistä työnjakoa. Tämä tapahtuu ottamalla laajasti käyttöön niin sanottu pormestarijärjestelmä, jossa kaupungin ylin johto valitaan vaalikaudeksi kerrallaan.

Kuka heitti ensimmäisen kiven

Helsinkiläisille veronmaksajille Guggenheimin kaatuminen oli todella hyvä asia. Olisi ollut turhaa maksaa säätiölle ilmaista rahaa vuosien saatossa 20 miljoonaa euroa.
Suomalaiset olisivat kantaneet kaikki riskit ja amerikkalainen säätiö olisi rahastanut hyvät rahat. Ei ihme että ne haikailevat vielä Suomeen tulosta. Samanlaista rahankeruuta kuin Jehovan kirkko ja Mormoonien kirkko. Kaikki ovat rahankeruufirmoja jonkun aatteen nimissä. Ja suomalaiset hölmöt maksavat.

Vekuvee

Vähäksi aikaa pistettiin Guggenheim hanke hyllylle.
Ensi syksynä on kunnallisvaalit.
Katsotaan sitten vaalien jälkeen miten tulee Giggleheimin käymään.
Kyllä se sinne vielä buukataan,maksoi mitä maksoi ja sehän sitten maksaa.

XXX

Guggenheimin ei olisi tarvinnut tupsahtaa nenälleen, jos Koroman kaltaiset taiteenrakastajat olisivat koordinoineet työnantajapuolelta superpalkatuista johtajista mesenaattikonsortion G:lle. Ehtivät vielläkin, G:n kiirehän loppui Hgin kh:n kielteiseen päätökseen, jäivät odottamaan kunnallisvaaleja.

Ja sanon tämän senkin uhalla, että itse pidän erinomaisen kovasti kuvaamataiteista enkä ohita missään maailmankolkassa taidenäyttelyitä ja -museoita sisään piipahtamatta. Tykkään sekä modernista että menneen ajan tuotoksista, mutta ei sitä kaikkien kiireentekijöitten kelkkaan tarvitse hypätä.

Rakennetaan nyt ensin se Pajusen ensimmäinen rahareikä, tunneli meren ali Tallinnaan ;)

asiaihminen

Vihreät taisivat tehdä palveluksen kokoomuksen kunnallisvaaliehdokkaille, kun eivät päästäneet Guggenheimia valtuuston äänestykseen, jossa olisi ollut pakko ottaa kantaa asiaan.

Nyt asia menee vaalien yli, ja jotkut kokoomusehdokkaat voivat edelleen jatkaa venkoiluaan, että minulla ei ole vielä lopullista kantaa asiaan, kun odotan taas lisää näitä Pajusen selvityksiä ja arkkitehtikilpailuja ja että museon paikkakin on luonnollisesti vielä ihan auki.

Uurnilla tavataan

Uusi rahayksikkö euron rinnalle???Guggenheim??Yksi gugge=100 miljoonaa euroa:)Kreikan ym.maiden tukemiseen mennyt jo monta guggea...isot summat helpompi hahmottaa tällä uudella rahayksiköllä?

Jussi yli-paavola

"Ensimmäiset vihreät sulkupolvet, joihin kuuluivat muun muassa Ville Komsi, Heidi Hautala, Pekka Haavisto, Pekka Sauri, ja Satu Hassi vaativat puoluepolitiikasta vapaata poliittista päätöksentekoa Suomeen. "
Kun jokin poliittinen liike paisuu nopeasti, niin vetää puoleensa hyvän ja vakuuttavan esiintymiskyvyn omaavia ihmisiä, jotka tavoittelevat merkittävää poliittista uraa ja poliitttisia palkintovirkoja. - Vakiintuneissa puolueissa joudutaan yleensä odottamaan monta pitkää vuotta poliitiikan huipulle pääsyä eikä tavallisesti pelkkä esiintymistaito riitä.
- Vihreä liike oli 1980 -luvulla ja 1990 -luvulla loistava mahdollisuus hyvän esiintymiskyvyn omaavalle ja huomaamattomasti takinkäännöksiä osaaville ihmisille.
- Perussuomalaiset on vastaava mahdollisuus 2010 -luvulla: - Niinpä äänestäjien pitää olla tarkkana syksyn kunnallisvaaleissa!

poliittisen tsunamin hyödyntäjät

Voidaan tutkia, ketkä lähtivät mukaan Vihreään liikkeeseen sen alkuaikoina ilman varsinaista kiinnostusta ympäristöasioihin. - Vaikka ympäristön suojelualalla tarvitaan monenlaista osaamista (energiaosaaminen, liikennesuunnittelu, kemikaalien haitallisuuden arviointi, luonnon monimuotoisuuden puolustaminen jne.), niin sittenkin vihreisiin on soluttautunut ympäristöalasta kiinnostumattomia:

* Pekka Sauri
- cv löytyy täältä (http://www.hel.fi/hki/helsinki/fi/P__t_ksenteko+ja+hallinto/Kaupunginjoh...)
- Koulutus: psykologian tohtori (1990)
- Työkokemus: erilaisia psykologiaan liittyviä töitä monen vuoden ajalta, kielenkääntäjä ja tekstittäjä 1969-1976, päätoimittaja, Suomi-lehti 1982-83, 1985-87 ja Yölinja -ohjelman toimittaja 1986 - 2002.
- Poliittinen ura: Vihreän liiton puoluesihteeri 1990 - 91, Vihreän liiton puheenjohtaja 1991 - 93
- Poliittisia virkoja: Helsingin kaupungin apulaiskaupunginjohtaja vuodesta 2003.

* Pekka Haavisto
- cv löytyy täältä (http://www.eduskunta.fi/triphome/bin/hex5000.sh?${APPL}=hetekaue&${BASE}=hetekaue&${THWIDS}=21.32/1336303172_461400&${oohtml}=hex/hex3500&${html}=hex/hex3500&${snhtml}=hex/hexnosyn&${savehtml}=/thwfakta/hetekau/hex/hex3000.shtml&tyyppi=hakusetti)
- Koulutus: ylioppilas (1976)
- Työkokemus: Komposti-lehden päätoimittaja 1979-1982, Suomi-lehden päätoimittaja 1982-1987, Vihreän Langan päätoimittaja 1983
- Poliittinen ura: Vihreä liitto (pj) 1993-1995, European Green Party (pj) 2000-2006, ympäristöministeri 1995 - 1999, kansanedustaja 1987 - 1995 ja vuodesta 2007
- Poliittisia virkoja: Johti YK:n ympäristöohjelman UNEP:n tutkimusryhmiä 1999-2005, edustajana Afrikan kriiseissä vuodesta 2005, Vieraileva tutkija Ulkopoliittisessa Instituutissa

poliittisen tsunamin hyödyntäjät

Nyt tarttis tietää, miten poliittisen tsunamin hyödyntäjät määrittelee "ympäristöasiat" ja "kiinnostuksen ympäristöasioihin". Ihmiskunnan edustajista jokainen on aina ja ikuisesti ja yhä edelleen elää arkeaan "ympäristöasioiden" ympäröimänä. Eränkävijät ja kalastajat osasivat säännöstellä tekemisiään. Alkuperäiskansat tiesivät, miten paljon luonnosta voi verottaa niin, ettei popula menettänyt tulevaisuuttaan. "Kiinnostus ympäristöasioihin" on geeneissä.

asiaihminen

Helsingillä on hyvä ja kuunteleva johto. Ei samanlainen kuin jossain urheiluporukassa, jossa katsojat ovat äänestäneet jaloillaan jäämällä kotiin. Miten ihmeessä Berliinissä ei Guggenheim saavuttanut asetettuja tavoitteita vaikka on miljoonakaupunki, sijainti pääkadun varrella ja sponsorina Deutsche Bank? Sitä sopisi täällä napapiirillä miettiä.

megalomaani

"Se on unohtunut ja nyt vihreät hamuavat poliittisia virkoja siinä missä moititut puolueet muutenkin. Ministereinä, kaupunginjohtajina ja tietysti muissakin poliittisissa viroissa vihreiden osuus on jatkuvasti lisääntynyt." No, tämä nyt sattuu olemaan tämänhetkinen järjestelmä ja jos puolue aikoo olla varteenotettava vaikuttaja, niin systeemin sääntöjen mukaan pitää pelata, vaikka ajaisikin erilaista järjestelmää. Poliittiset virat ovat käytössä ja niitä pitää puolueen saada, koska se on yksi vaikutuskeino.

ruohonjuuritason vihreä

Niinpä... se nyt vielä puuttuisi, että sanottaisiin "ei kiitos" ja annettaisiin vapaaehtoisesti entisen menon jatkua. Jokaiselle puolueelle kuuluu kannatustaan vastaava määrä poliittisia avainpaikkoja... vai pitäisikö vihreiden antaa nykyiset ministeripostinsa muiden puolueiden hoidettaviksi... höh... ei tietenkään.

Jääräpää

Miten täällä muka demokratia pelaa?
Tuollaiset Pajuset ja muut diktaatorit päätävät mitä tehdään ja keiden rahoilla!
Ei ikinä niiden omilla!

Diktatuurissahan täällä eletään, mutta se on niin hienosti tehty, etteivät kansalaiset sitä tajua. Raharikkaat suvut omistavat Suomen ja hyvävelijärjestöt johtavat maata.

Demokratia on lumelääkettä

Tarkkis onkin hyvinkoulutettu, rikas, kuuluu leijoniin, rotareihin sekä friimurareihin.
Sekä polkee tyhmät, köyhät ja persut erityisesti jalkoihinsa. Vittuilee vielä huonosti kaupan
päälle.

STTK

Tarkkiksilaisilla tarkoittanet Jallista ja kumppaneita.
Älykkyys on eri kuin kekseliäisyys.
Busines-ihmiset ovat kekseliäitä ja osaavat käyttää muita hyväkseen häikäilemättömästi.
Heistä on Suomen suurimmat firmat tehty!

Bisnes is bisnes!!

Jos hallintoalamainen tarkoittaa Peltomäkeä, hänethän valittiin kaupunginjohtajaksi, mutta sitten parin-kolmen kuukauden kuluttua pakotettiin irtisanoutumaan.

Toistaiseksi Peltomäki ei ole tullut kaupungille kovin kalliiksi - noissa piireissä hänelle maksettavaksi sovittu eroraha oli varsin kohtuullinen. Esim. Jyväskylässä maksettiin entiselle kj:lle aikanaan kolme-nelikertainen summa.

Jos syksyllä keskusrikospoliisi tutkimustensa päätteeksi ilmoittaa, että ei löytänyt mitään rikollista Peltomäen toimista ja syyttäjä ei nosta sillä perusteella syytettä Peltomäkeä vastaan, saattaa alkaa maksu kaupungilta Peltomäelle päin.

Juristina Peltomäki ei varmasti jätä valituskierrosta tekemättä, sillä jos hänen toiminnastaan ei poliisitutkimuksissa löydetä laittomuuksia, hän voi vaatia aikamoisia korvauksia kohtelustaan. Vaikka hän näennäisesti irtisanoitui itse, kaikki tietävät, että hänet pakotettiin siihen.

Poliittisilla ja myös moraalisilla päätöksillä on aina hintansa - milloin kenellekin!

Eeki

Ei se nyt ihan noinkaan mene. Kyllä virkamiehen irtisanomisen perusteena pitää olla jotakin kättä pidempää, jotta irtisanominen olisi laillinen tai lopullinen. Kyllähän Porvoossakin oltiin kovin innokkaasti erottamassa virkamiestä, jonka oikeus (ja jopa syyttäjäkin) totesi syyttömäksi kaikkiin esitettyihin syytteisiin.

H2O

Irti Suomesta, joo Vantaa reservaatiksi niinkuin intiaanit jenkeissä, sinne rajojen sisäpuolelle ja huumeita ja viinaa tarpeeksi, niin eivät häiritse työtätekeviä ihmisiä ja kuolevat ja tappavat toinen toisensa, niin ei ole yhteiskunnalla huolta huumehörhöistä.
Päästäänkö sillälailla vähällä?
Mutta mihinkäs sinä olet siirtämässä Vantaan kunnon asukkaat, jotka eivät halua kanssanne juopotella ja huumehörhöillä? Alappa älypää miettiä näitä!

Suomalaiset rinta rottingille

Ja Raaseporin kaupunginjohtaja senkun ajelee taksilla, miksi? On sillä ainakin ennen ollut.

Ja osaa se edustaakin, totta tosiaan. Kalliita elefantteja posliinikaupassa koko tuo ammattikunta

Missä kortti, kysyy Mårtti?

Missä kortti... Jos sillä teidän kaupunginjohtajalla onkin kortti kuivumassa, niin eihän se voi silloin ajella, tai jos siellä on niin kova liikenne, ettei saa parkkipaikkaa, niin menee aikaa ja rahaa parkkiruudun hakemiseen ja kolikotkin on aina loppu? Katsos selityksissä aina löytyy. Jos ja kun hän lukee näitä täältä niin toivottavasti kaupunginjohtaja on niin korrekti, että vastaa meille. Jäädään odottelemaan. Jep..jep.

Nokinenä & Hanna

En oo kade Tarkkailija hyvä, vaan se oli ihan aiheellinen kysymys.

Yksi tärkeä sana jäi harmittavasti pois, pahoittelen, ja jonka pitäisi siis ainakin nyt vihdoin avata aiheellisen ironiani kaikille, päähenkilö tietysti itse sen ymmärsi, edellyttäen että lukee tätä sivustoa ja että jopa ymmärtää suåmenkieltä. Siitä ei åå varmuutta tåsin

Siis :

On sillä ainakin ennen ollut ajokortti.

(Ja on ennen ajellutkin ihan itse) Mietitään tätä yhtälöä

Missä kortti, kysyy Mårtti?

Pätevät paperit joo, mut tosi huonot johtamistaidot, ylimielisyys, lautakuntien yli kävely, demokratian unohtaminen ja persoonallisuushäiriöt ei tuu esiin haastatteluis :(

Huonoja esimerkkejä löytyy muutamasta kaupungista ja kunnasta tämänki lehden ilmestymisalueella

faktahomma

Ymmärtäkää taustat, vlitsijat ovat valinneet itselleen sopivan johtajan kaikissa kaupungeissa. Johtaja ei missään tapauksessa saa ottaa johto omiin käsiin, vaan hänen tulee toimia vain keulakuvana ja sylkikuppina.

"johtajiako"

Kertokaapa te suuret ja viisaat minulle, mihin noita marionetteja (kaupungin- tai kunnanjohtajia) tarvitaan?

Mitä kaupunginjohtaja OIKEASTI tekee?
Nukkuu pöytänsä takana dementoituneena?
Juo veronmaksajien kustantamat viinat?
Nostaa erinomaista palkkaa ja turvaa itselleen hyvät eläkkeet?
Varmistaa jälkeläisilleen hyvät statukset?
Vaikuttaa hyvävelijärjestöjen kautta omien, läheistensä ja muiden mukavien kavereiden elämää sulostuttavasti?
Mitä muuta?

Vastatkaa!! Olisi kiva tietää.

Tiedonhaluinen

Kun kunnanjohtaja tai joku muu virastovitkuttaja eli byrokraatti osoittautuu veronmaksajille turhaksi (esimerkiksi johtajia vähentävien kuntaliitosten myötä) eli irtisanotaan, niin hänen irtisanomisaika on KYMMENKERTAINEN normaaliin duunariin verrattuna eli 60 kuukautta. Miksi ? Vastatkaa demarit ja muut vasemmistolaiset.

Miksi 60 kuukauden irtisanomisaika

Missä on 60 kuukauden irtisanomisaika - sehän on viisi (5) vuotta? En ole moisesta kuullut ikinään. Eri asia on eroraha, josta voi olla sovittu, että maksetaan esim. kahden vuoden palkkaa vastaava summa. Eroraha on kuitenkin kertasumma rahaa, eikä siis tarkoita kahden vuoden irtisanomisaikaa. Tuolla kertasummalla päästään ikävästä tyypistä eroon heti.

Toinen juttu on sitten se, miten päästään eroon virkamiehistä, jotka eivät tee sellaista virkavirhettä, jonka takia heidät voitaisiinb erottaa, mutta toisaalta eivät tee mitään muutakaan korkean palkkansa vastineeksi.

Vantaallakin on tällaisia "suojatyöläisiä" muutamia eri tasoilla virkamieskuntaa. Aika heidät toki hoitaa eli jäävät eläkkeelle jossain vaiheessa, mutta on se aikamoinen summa rahaa, jos maksetaan esim. 8000 euron kuukausipalkkaa viisi-kuusi vuotta vain siitä, että henkilö tulee työpaikalleen joka päivä.

ArtsiK

Kirjallisuudessa näytetään korostettavan narsistisen persoonallisuushäiriön hoidossa pitkäaikaista terapiaa. Siinä terapeutti toimii aktiivisesti siten, että hoidettava joutuu toistuvasti kohtaamaan ne vaikutukset, jotka hänen käytöksellään on muihin ihmisiin.

Kirjallisuudessa korostetaan myös perheen merkitystä hoitoprosessissa. Myös työyhteisö voi toimia terapeuttisesti palauttamalla narsistisen persoonan reaalisten tosiasioiden eteen ja rajoittamalla narsismista kärsivän henkilön liiallisen itsetunnon ja ylikorostuneen omanarvontunteen ilmentymiä.

Tie narsismista paranemiseen on hidas, mutta mahdollinen.

narsismi on hankala, mutta ei toivoton prsoonallisuushäiriö

Ehkä on parempi, että emme nimeä ketään narsistiksi, sadomasokistiksi tai sosiopaatiksi.

Ne ovat tiloja, jotka edellyttävät asiantuntijan diagnoosin ja hekin saattavat erehtyä diagnoosissaan.

Kirjoitin narsismista vain kirjallisuuteen viitaten.

narsismi on hankala, mutta ei toivoton persoonallisuushäiriö

Sivut

Johannes Koroma

Kirjoittaja on työtä tekevä eläkeläinen. [email protected]