Puhdistus areenassa

Edes ihmepoika Mikael Granlund ei pysty palauttamaan Suomelle Karjalaa, vaikka jääkiekon MM-kilpailujen tunnuskappaleessa Suomi saa takaisin venäläisten vääryydellä miehittämän Karjalan. Jääkiekon MM-kilpailujen markkinoinnissa hyödynnetään kyseenalaisella tavalla maamme traagista historiaa.

Lauri Nurmi

Suomi vapautui Sveitsiä vastaan 1–0-kahleistaan ja voitti 5–2. Pelillistä puhdistusta ennakoi mezzosopraano Melis Jaatinen, joka lauloi Sveitsin kansallislaulun ennen ottelua.

Vuonna 1982 syntyneen Jaatisen ääni hurmasi allekirjoittaneen, oopperan suuren ystävän. Jaatinen esittää Sofi Oksasen Puhdistus-romaaniin perustuvassa oopperassa nuoren Zaran roolin, jota Jaatinen on kuvaillut rankaksi.

Puhdistus kertoo ajoista, jolloin venäläiset kirjaimellisesti raiskasivat Viroa ja virolaisia. Anteeksi, jos käytän brutaalia kieltä, mutta edellinen lause on historiallinen totuus.

Muuten voisin olla kirjoittamatta historiasta, mutta jääkiekon markkinamiehet osoittavat – jälleen kerran – hurmoshenkistä ja sotaisaa isänmaallisuutta. Areenassa soi jatkuvasti JVG:n rallatus Karjala takaisin.

Laulussa nuoret ja veteraanit voittavat Karjalan takaisin. Kappale löytyy Leijonien viralliselta kokoelmalevyltä.

Tavallaan Karjalan takaisin vaatiminen on piristävää: Suomessa on – viimeisenä läntisen Euroopan maana – yleinen maanpuolustusvelvollisuus vain ja ainoastaan Venäjän takia. Allekirjoittanut joutui viettämään armeijassa vuoden päivät ja opettelemaan ampumaan tarkasti RK62:lla vain sen takia, että naapurimaamme on retoriikaltaan aggressiivinen ydinasevaltio, jota johdetaan autoritaarisesti.

Mikael Granlundin Venäjän verkkoon tekemä ilmaveivimaali täyttää sunnuntaina vuoden. Granlundin, khömm, siis Jarkko Immosen johtama kentällinen taikoi Sveitsiä vastaan Suomen avausmaalin, mutta yhtä hyvin johtomaalin olisi voinut tehdä kansainvälisessä politiikassa puolueeton alppimaa.

Suomen vahvuudesta kertoo, että kun Sveitsin Andres Ambuhl oli tasoittanut ajassa 25.44 1–1:een, ei maalintekijän nimeä ehditty kuuluttaa, ennen kuin työhärkä Leo Komarov tuuletti Suomen johtoa toisessa päädyssä.

Leijonien peli on viihdyttävää, mutta vastustajat saavat edelleen paljon maalipaikkoja. Kari Lehtonen esti torjunnoillaan Sveitsiä tasoittamasta uudelleen toisessa erässä.

Suomi porskuttaa pitkältä ”Immosten” huikean vireen ansiosta. Jarkko Immonen nosti 3–1-maalin upeasti maalin kattoon Janne Pesosen ja Granlundin syötöistä.

Ikävä kyllä he eivät voita Karjalaa takaisin, vaikka se on iäkkään isoäitini hartain toive. Hänellä on yhä tallessa Viipurin kaupunkikodin ja Koivistolla sijainneen kesähuvilan omistusasiakirjat.

Koivistolla paistoi aina aurinko