Atlas Saarikoski

Muutos joka muuttaa kaiken

Miten ilmastonmuutos vaikuttaa siihen, minkälaisia kasveja kasvaa, kun minä olen aikuinen?

Näin kysyi lapseni, valveutunut nykyajan teini, enkä minä osannut vastata.

Sen sijaan kysymys herätti minussa levottomuutta. Tajusin, että kun puhumme siitä, miten ilmastonmuutos vaikuttaa tulevaisuuteen, puhumme hänen elämästään.

Vanhempana tehtäväni on suojella lapsiani (ja kaikkia maailman lapsia, joku voisi sanoa), mutta miten suojelen heitä muutoksesta suurimmalta, jonka mullistavimmat tapahtumat siintävät vasta tulevaisuudessa?

Yritin – rauhoittaakseni itseäni – palauttaa kysymystä mielessäni tavallisen koululaisen kysymykseksi. Sellaiseksi, jossa kysytään minkälaisia sammallajeja metsässä kasvaa. Sellaisiin kysymyksiin vanhempien ei kuulukaan osata vastata.

Sitten kysyin kysymyksen toimittaja, tietokirjailija Hanna Nikkaselta, jonka vasta toimittama kirja Hyvän sään aikana kertoo siitä, miten ilmastonmuutos vaikuttaa Suomeen.

”Se on jo meneillään”, Nikkanen vastasi. ”Etenkin pohjoisessa sukupuutto uhkaa useita lajeja, lumi ja kovat pakkaset vähenevät ja kasvillisuusvyöhykkeet työntyvät pohjoisemmaksi. Riekko on jo kovilla, metsäjänis katoaa etelästä ja saimaannorpalle pitää talvisin tehdä apukinoksia, jotta kuutit selviäisivät.”

Ainakin ajatusleikkinä on hyvä miettiä, muuttuisiko ilmastodebatti riuskaksi toiminnaksi, jos lapset saisivat päättää."

On vaikea hahmottaa jotain niin suurta ja mullistavaa kuin mitä ilmastonmuutos saa aikaan. Samalla tuntuu selvältä, että ihmiskunnan on kohdattava tämä mahdoton tehtävä selvitäkseen.

Lukiessani vastausta tunsin surua koko maailman tulevaisuushorisontin muutoksesta. Nuoren reaktio oli toinen. Kuultuaan mitä tapahtuu, hän esitti välittömästi yhden ratkaisuehdotuksen.

Vastauksen suoruus pisti miettimään: Pitäisikö tulevaisuuteen liittyvät suuret kysymykset antaa niiden päätettäväksi, joiden elämää ne eniten koskevat?

Ainakin ajatusleikkinä on hyvä miettiä, muuttuisiko ilmastodebatti riuskaksi toiminnaksi, jos lapset saisivat päättää.

Jos alle 18-vuotiaat solmisivat paremmat ilmastosopimukset kuin mitä me aikuiset olemme saaneet aikaan 25 vuodessa, voisi jo olla aika luovuttaa kapula seuraavalle joukkueelle.

Atlas Saarikoski

Kommentit (6)

Kommentit

Ei pitäisi uskotella lapsille

Ei pitäisi uskotella lapsille mahdottomia. Ilmasto on aina muuttunut koko maapallon olemassaolon ajan. Se tulee muuttumaan jatkossakin, tekivätpä ihmiset mitä tahansa. Evoluutiokin on ollut koko ajan uusien lajien syntymistä ja vanhojen sukupuuttoa. Nämä tosiasiat voitaisiin ihan hyvin tunnustaa, vaikka haluttaisiinkin välttää kiihdyttämästä näitä muutoksia. Uskottelemalla mahdottomia käännetään katse pois mahdollisesta.

Suurin ympäristön uhka on

Suurin ympäristön uhka on ylikansallistuminen, maapallon resurssit eivät vaan riitä kaikille, kun ihmisten määrä kasvaa koko ajan eksponentiaalisesti. Joten, jos haluat suojella lastasi, niin pidä maan rajat kiinni.

Nykyinen muutos muistuttaa

Nykyinen muutos muistuttaa myös jääkauden tuloa proffat riitelee jopa aiheesta . Viimeistään meteorin törmäys tai ydinpommi tekee maailman lopun tai melkein sellaisen.Vaikutus mahdollisuudet meillä ja varsinkin Suomessa tulevaan on nolla.

Kerropas sille lapsellesi

Kerropas sille lapsellesi muutamia faktoja, niin ehkä pelko hälvenee. Se edellyttää tietenkin hiukan aivojen käyttöä. Hiilidioksidin osuus ilmakehässä on n. 400 ppm (miljoonasosaa), tutummin 0,04%. Tuosta 0,04%:sta, ihmisen tuottama osuus on n. 3%. Arvo on mm. IPCC:n ja NOAA:n hyväksymä. Ilman ihmistä ilmakehän hiilidioksidipitoisuus olisi (3*0,04/100) 0,0012% pienempi,( 0,04-0,0012=) 0,0388%. Eli 388 ppm. Jokainen, hiukankin hiilidioksidipitoisuuden mittaykseen perehtynyt, ymmärtää että mittauksissa ei päästä läheskään tuollaiseen tarkkuuteen. Vielä kun kerrot sille lapsellesi, ettei hiilidioksidilla ole mitään taikaominaisuuksia, vaan se on fyysisiltä ominaisuuksiltaan yhtenevä vesihöyryn kanssa, jonka pitoisuus on ilmakehässä on aivan eri lukemilla. Tieto poistaa turhat pelot.

Onko ihmisen tehtävä

Onko ihmisen tehtävä sammuttaa valot lopullisesti maapallolta?

"""Onko ihmisen tehtävä

"""Onko ihmisen tehtävä sammuttaa valot lopullisesti maapallolta""" Ei tarvi ihmisen sammuttaa, kun aurinko sammuu, sammuu myös maapallo ja kaikki elämä siellä, mitään ei jää. Mutta ihan ensin tulee iso poppa.

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet