Onko tässä seuraava oluthitti? Suomalaisessa villihiivassa muhii uutispommi, vihjaa tutkija

Suomeen asettunut irlantilainen olutasiantuntija ja tiedemies Brian Gibson näkee villihiivoissa ja vanhoissa hiivakannoissa paljon potentiaalia.- Olen hyvin kiinnostunut myös perinteisen sahdin hiivakannasta, joten jos jollain on sitä, toivon hänen ottavan minuun yhteyttä, Gibson sanoo.

Johanna Erjonsalo

Tutkimusavustaja Helena Hakuli on työskennellyt 39 vuotta hiivapankin kulttuurikokoelman parissa. Jokainen tutkittu hiivakanta kylmäkuivataan ja säilytetään kuudessa eri ampullissa.

Johanna Erjonsalo

Suomen luonnosta kerättävällä villihiivalla voi olla kylmänsietokykynsä ansiosta paljon annettavaa myös kansainvälisesti.

Johanna Erjonsalo

Hiivakannat kestävät hyvin erilaisia lämpötiloja 10–37 celsiusasteen välillä. Käyttötarkoitukseen sopivin löytyy testaamalla.

Johanna Erjonsalo

VTT:n kehittämät kylmää kestävät hiivat parantavat oluen, viinin ja siiderin makua. Nyt tutkitaan, soveltuvatko ne leipomiseen.

Johanna Erjonsalo

Brian Gibson tutkii työkseen suomalaisia hiivakantoja panimo- ja elintarviketuotannon tarpeisiin.

Johanna Erjonsalo

Hiivapankin vanhin hiivakanta on peräisin 1950-luvulta. Kantojen säilymistä valvotaan säännöllisin tutkimuksin.

Johanna Erjonsalo

Haluatko lukea koko jutun?

Tämä sisältö on avoinna vain tilaajillemme. Tilaa nyt!

 

Jos olet jo tilaaja, kirjaudu sisään.