Puheenaihe

Brother Christmasia epäillään neljästä rikoksesta – Poliisi: Varoja ei ole käytetty muuhun kuin avustustoimintaan

Brother Christmasia eli Ari Koposta epäillään nyt neljästä eri rikoksesta. Asia siirtyy syyteharkintaan. Arkistokuva.

Itä-Uudenmaan poliisilaitoksen talousrikostutkintayksikkö on saanut valmiiksi Brother Christmas ry:n toimintaan liittyvän esitutkinnan. Brother Christmasia, eli Ari Koposta epäillään neljästä rikoksesta.

Esitutkinnan sekä suoritettujen tarkastusten perusteella ei ole kuitenkaan viitteitä siitä, että varoja olisi käytetty muuhun kuin yhdistyksen toimintaan. Asia siirtyy nyt syyttäjälle syyteharkintaan.

Poliisi on selvittänyt esitutkinnassa onko yhdistyksen ja siihen liittyvien henkilöiden toiminnassa syyllistytty rahankeräysrikokseen tai muuhun rikokseen.

Esitutkinnassa on käynyt ilmi, että yhdistykseen liittyy neljä rikosepäilyä, törkeä kirjanpitorikos sekä kolme rahankeräysrikosta.

Koposta ja yhdistystä epäillään törkeä kirjanpitorikoksesta.

Tilikaudella 2017 yhdistyksen pankkitilillä on ollut yhteensä 764 kappaletta maksuja, yhteismäärältään 867 982,12 euroa. Esitutkinnassa on selvinnyt, että näistä maksuista yhteensä 471:stä maksusta eli yhteismäärältään 390 091,25 euroa puuttui kirjanpitolain mukainen tosite, tai peruste ei selvinnyt kirjanpitoon liitetystä tositteesta.

Poliisin rikosperusteisen erityistarkastuksen perusteella kirjanpidossa on tiliotteelta kirjattu huomattava määrä tulo- ja menotapahtumia. Toiminnan luonne huomioiden esitutkinnassa on arvioitu, että tiliotteella olevat merkinnät ovat olleet riittäviä, kun niissä on ollut liitteenä tiliote.

Ensimmäisessä rahankeräysrikoksessa poliisi epäilee, että Mesenaatti-nimisellä sivustolla on kerätty rahaa ilman asianmukaista rahankeräyslupaa.

– Esitutkinnan perusteella kysymyksessä on 2016 vuoden lopulla toteutettu Brother Christmas Joulupotti -keräys. Rahankeräyksellä ei ole ollut asianmukaista keräyslupaa, kertoo rikoskomisario Hans Pirttilä Itä-Uudenmaan poliisilaitokselta.

Toisessa rahankeräysrikoksessa yhdistyksen tuotemyyntiä (rintanapit ja rannerenkaat) vuoden 2017 alkupuoliskolla ei voida pitää aitona vastikkeellisena toimintana, joten kampanjalla olisi tullut asianmukainen rahankeräyslupa.

– Peiteltyä rahankeräystä, eli toimintaa, joka on vain pyritty kuvaamaan vastikkeellisena, on pidettävä rahankeräyksenä. Yhdistyksellä ei ole ollut asianmukaista rahankeräyslupaa ennen heinäkuun 25. päivää vuonna 2017, Pirttilä kertoo.

Kolmannnessa rahakeräysrikoksessa yhdistys on julkaissut keräysvetoomuksia Facebook- sivuillaan ja vain ajoittain ilmaissut vetoomuksissaan, että jos varoja kertyy enemmän kuin avustamiseen tarvitaan, ylimenevä osa voidaan käyttää yhdistyksen muiden avustuskohteiden rahoittamiseen.

– Koska kaikissa vetoomuksissa ei näin ole tehty, yleisö on voinut jäädä siihen käsitykseen, että lahjoitus käytettävään nimenomaisesti vetoomuksessa ilmoitettuun kohteeseen. Yhdistyksen keräysvetoaminen antaa viitteitä siitä, ettei yhdistys ole toiminut sille asetetun toisen lupaehdon mukaisesti rahankeräystä toimeenpannessaan, Pirttilä avaa kolmatta epäiltyä rahankeräysrikosta.

Esitutkinnan sekä suoritettujen tarkastusten perusteella ei ole kuitenkaan viitteitä siitä, että varoja olisi käytetty muuhun kuin yhdistyksen toimintaan.

Poliisi teki tarkastuksen rikosperusteisesti, mutta myös Brother Christmas ry:n omasta toimeksiannosta tehtiin oma hallinnollinen tarkastus tilintarkastusyhtiössä ennen esitutkinnan aloittamista.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Brother Christmas: "Kiistän kaikki epäilyt väärinkäytöksistä"14.1.2019 13.49
Brother Christmasin tilintarkastaja: "Rahaa ei ole valunut lähipiirille, ei syytä epäilyksiin"12.4.2018 12.05
Poliisi aloittaa tutkinnan Brother Christmasin rahankeräyksestä – epäilyinä kavallus, kirjanpitorikos ja rahankeräysrikos11.4.2018 15.39
Brother Christmas tekee paluun: Auttaa nyt 10-vuotiasta Santraa – "Viime aikoina on ollut pientä heräämistä"3.6.2018 20.39

Kommentit (1)

Kommentit

Voi voi, aikamoista ajojahtia

Voi voi, aikamoista ajojahtia. Suorastaan veemäistä mässäilyä asian tiimoilta.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat