Puheenaihe

Sanna Marin: Kevytautoja koskevaa lakiehdotusta korjataan, laki viivästyy vuodella

Kuvituskuvassa mopoauto.

Päivi Tuovinen / Arkisto

Kevytautoja ei nähdäkään liikenteessä ensi marraskuusta alkaen. Syynä on Euroopan unionin komission tiukentama ajokorttidirektiivi, jonka vuoksi kevytautoilua koskevaa lainsäädäntöä halutaan lykätä.

Lisäajalla halutaan varmistaa, että komissio ei käynnistä rikkomusmenettelyä Suomea vastaan. Näillä näkymin lait tulisivat voimaan vuoden päästä marraskuussa.

Liikenneministeri Sanna Marin (sd.) sanoo, että vuoden lisäaika lainvalmistelussa on aikataulultaan tiukka. Hän ei myöskään ole varma, saadaanko laki korjattua EU-komission edellytysten mukaiseksi.

Ministeriö ja liikenteen turvallisuusvirasto Trafi aloitti kevytautoilua koskevan käsittelyn vuonna 2017. Viime vuoden lopulla EU:n komissio antoi Suomelle ensimmäisen huomautuksen kevytautoja koskevista laeista.

Toinen huomautus annettiin elokuun alussa ja siinä oli tiukennettu sitä, miten ajokorttidirektiiviä sovelletaan niin sanotun traktoriluokan ajoneuvoihin.

Kevytautoa voisi ajaa mopoautokortilla 15 vuotta täyttänyt nuori. Kevytautot ovat muutoskatsastettuja henkilöautoja, joiden nopeus on rajoitettu 60 kilometriin tunnissa.

Kevytautot on haluttu korvaamaan mopoautoja, jotka ovat osoittautuneet vaarallisiksi nuorille kuljettajille. Lakiesityksen arvostelijoiden mukaan 15-vuotiaiden päästäminen kevytautojen rattiin voi vaarantaa kuitenkin jalankulkijoiden ja pyöräilijöiden turvallisuuden.

Kevytautojen vastustajat ovat katsoneet myös, että uudet autot olisivat ympäristölle haitallisia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Liikenneministeri Sanna Marin: Suomen kevytautolaki voidaan joutua kumoamaan28.8.2019 10.21
USU: Vain 11 uutta mopoautoa rekisteröity tänä vuonna – EU-komission huomautus Suomen kevytautohankkeesta lipsahti julkisuuteen27.8.2019 19.10
Kevytautoja koskeva lainsäädäntö tekeillä – Näin aiotaan estää hurjastelu3.7.2019 20.10

Kommentit (2)

Kommentit

Joskus vaan pitää luopua ja

Joskus vaan pitää luopua ja tämä on yksi niistä kerroista.

Kuinkahan paljon maksoi

Kuinkahan paljon maksoi veronmaksajille tuokin lainvalmistelu, josta tiedettiin jo edellisen EU:n lausunnon perusteella, että ei tule onnistumaan? Liikenneministeriö mielellään haaskaa aikaa ja rahaa tällaisiin tyhjänpäiväisiin, mutta ei onnistu pitämään tieverkkoa kunnossa. Olisiko perkaamisen paikka? Ja toinen perkaamisen paikka sitten nuo liikenneministerit - miksi meillä on jatkuvasti täydellisen epäpäteviä, virkamiesten pyöritettäviä ministereitä?

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat