Avajaiset lauantaina Kultamäen tilalla: Herkkä Hevosmies viihtyy maalla eläinlaumansa keskellä –  "Elän unelmaelämääni"

Herkkä Hevosmies on eläintensä ympäröimä onnellinen mies, joka asuu pienessä punaisessa tuvassaan avarien peltomaisemien keskellä aivan Tuusulan Kellokosken ja Mäntsälän rajalla.

Aitauksessa on eläkkeellä olevia hevosia, aasi Late, lauma kanoja ja korskea kukko sekä eläinlaumaa lempeästi vahtiva berninpaimenkoira Luna.

Hevosista vanhin, Elvis, on 20-vuotias ja Likka 18. Dinalla on ikää 15 vuotta ja joukon kuopus Vilho on vasta täyttänyt 6 vuotta. Hevoset saavat elää lajityypillistä ja luonnonmukaista elämää ja valtaosa toiminnasta ihmisten kanssa tapahtuu maasta käsin. Ratsaille ei siis nousta.

– Elän unelmaelämääni. Olen nauttinut maallemuutosta täydellä sydämellä, tunnustaa Herkkänä Hevosmiehenä paremmin tunnettu Tommi Wessman, joka osti perheensä kanssa maatilan koronakeväänä 2020.

Pertunmaalta kotoisin oleva savolaispoika on aiemmin asunut Helsingissä ja Tuusulan Hyrylässä rivitalossa. Nyt hänellä on oma tupa ja oma lupa toteuttaa haaveitaan.

– Tulimme vaimoni Annan kanssa ensin vain katsomaan paikkaa, josta tuttu kiinteistönvälittäjä meille vinkkasi. Se oli rakkautta ensi silmäyksellä.

Herkän Hevosmiehen nimen hän sai siksi, koska hän on aina ollut herkkä aistimaan kaikkea ympärillä tapahtuvaa. Siitä syntyi myös sopiva nimi hänen yritykselleen, joka tarjoaa hevosaiheisia palveluja kaikenikäisille.

Kultamäen tilalla aiemmin asunut iäkkäämpi pariskunta piti navetassa lampaita, mutta Tommi Wessmanin taitavissa käsissä tiloista muovautui pilttuut hevosille.

Rakennuksen autoverstas koki isomman muodonmuutoksen ja siitä tuli oleskelutila, jossa oma perhe ja vieraat viihtyvät etenkin kun säät lämpenevät.

Kahvialalla ja baristana 10 vuotta työskennellyt Wessman kouluttautui nuoriso- ja vapaa-ajan ohjaajaksi, MinD – voimauttavan hevostoiminnan ohjaajaksi ja eläinavusteiseksi valmentajaksi. Lisäksi hänellä on työkokemusta perhekodista ja lastensuojelusta.

Työ nuorten parissa jatkuu yhä. Hän toimii Keusoten alueella tukihenkilönä lapsille ja nuorille, jotka käyvät pienryhminä tilalla viettämässä aikaa viikoittain.

– Nuoret käyvät tilalla hoitamassa hevosia ja puuhailemassa muiden tilan eläinten kanssa. Vuorovaikutustaitoja harjoitellaan niin muiden ryhmäläisten kuin eläintenkin kanssa.

– Lasten toiveesta välillä vain käperrytään viltin alle lepäilemään ja rauhoittumaan, Wessman kuvailee arkeaan.

Kahvin parissa aiemman elantonsa tienannut Kultamäen isäntä on lanseerannut myös oman Kultamäen kahvin, joka on pian tulossa myyntiin. Kun suunnitelmat etenevät, pienimuotoista kesäkahvilatoimintaakin on tilalla luvassa.

– Kesäkuu on aikamoista haipakkaa, mutta heinäkuussa pyrin tekemään vähemmän isoja juttuja ja hieman myös lomailemaan. Pyrin siihen, että 20 tuntia viikossa riittää työmääräksi, sanoo Wessman, joka ei laske työksi tunteja, joita hän puuhastelee ulkona erilaisissa askareissa, kuten nikkaroinnissa, ja eläinten hoidossa.

Tapahtumia Wessman aikoo kehitellä tilalleen vielä lisää. Mielessä pyörii joka kuukausi pidettäviä musiikkiklubeja ja luontoon ja taiteeseen liittyviä kohtaamisia.

Keijumetsän paikkakin on jo valmiiksi katsottuna, kunhan aika antaa myöten sen toteutukselle.

Lauantaina 4.6. Kultamäen tilalla vietetään avajaisia avointen ovien merkeissä kello 11–15. Luvassa on ainakin taidetta, keppihevosrata sekä nokipannukahvittelua. Musiikkipainotteinen iltatapahtuma on maksullinen kello 17–21.

Kultamäen tilan osoite on Malmilantie 53, Kellokoski.

Mainos: LähiTapiola Uusimaa

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut