Mainos: RE/MAX – Asuntokulma Oy LKV

Vanha talo – unelma vai uhka?

Omakotitalo on suomalainen unelma. Jotta tämä unelma ei murentuisi, on omakotitalon myyjän sekä ostajan syytä huomioida tiettyjä asioita.

Mainos | Suomessa uutisoidaan jatkuvasti asunto- ja kiinteistökauppariidoista, joiden taustalla on kosteus- tai homevaurioita ja piilovirheitä. Järvenpään RE/MAX Asuntokulman ja Hyvinkään RE/MAX Villan yrittäjät Katja Sarkama ja Nina Schönberg kertovat, että aivan liian useasti vanhan talon todellinen korjaustarve ilmenee ikävänä yllätyksenä vasta kaupanteon jälkeen ja seuraukset voivat olla pitkiä ja kalliita riitaprosesseja kaupan molemmille osapuolille. Tästä syystä onkin tärkeää tietää miten vanha talo myydään turvallisesti.

Keski-Uudenmaan alueella on laaja valikoima ikääntyneitä taloja, jotka ovat omistajiensa koteina varsin toimivia, mutta ostajan ja teknisen käyttöiän näkökulmasta peruskorjauksen tarpeessa. Lukuisat iltapäivälehtien hometalo-otsikot kauhistuttavat talojen omistajia ja usein näitä varsin viehättäviä koteja ei uskalleta laittaa myyntiin, koska luullaan, että kaikista vanhoista taloista riidellään aina jälkikäteen. Talon myyminen purkukuntoisena voi erittäin huonokuntoisten kohteiden kohdalla ollakin perusteltua, mutta ei aina.

– Vanhan talon turvallisen myynnin takaa perusteellisesti tehty selvitystyö ja ammattilaisen tekemä asuntokaupan kuntotarkastus jo ennen kuin kohde laitetaan markkinoille. Tässä prosessissa paras apu on pätevä kiinteistönvälityksen ammattilainen, joka tuntee kiinteistökaupan salat, kertoo Nina Schönberg.

Ikääntyneen talon jo teknisen ikänsä ylittäneet rakenteet ja niihin liittyvät korjaustarpeet eivät ole asuntokaupan virheitä, kun ne tiedetään etukäteen. Välittäjä huomioi talon iän ja teknisen kunnon asunnon hinnoittelussa etukäteen laaditun asuntokaupan kuntotarkastuksen avulla.

Myyjän vastuulla on kertoa kaikki oleellinen tieto ja mahdolliset havaitut virheet asunnosta. Jos myyjän ennen kaupantekoa antamissa tiedoissa on virheitä tai myyjä on jättänyt antamatta olennaisia tietoja, voidaan asunnossa katsoa olevan virhe. Siksi onkin äärimmäisen tärkeää, että myyjä saattaa ostajan tietoon mahdollisimman kattavasti kaiken asuntoon liittyvän tiedon ennen kaupantekoa. Näin vältetään yllätykset kaupantekoprosessin aikana ja sen jälkeen.

Jos käytät välittäjää asuntokaupassasi, osa vastuista siirtyy myyjältä välittäjälle. Kiinteistönvälittäjää velvoittaa muun muassa laaja selonottovelvollisuus. Vaikka myyjä jättäisi kertomatta itselleen epäedullisia tietoja, se ei poista välittäjän selonottovelvollisuutta. Välittäjä joutuu useimmiten vastuuseen, jos annetuissa tiedoissa on virhe tai jos jotain tietoon tullutta seikkaa ei ole tarkastettu tai sitä ei ole syystä tai toisesta todistettavasti kerrottu ostajalle ennen kaupan päättämistä.

Välittäjä vastaa laajasti välitystehtävänsä lainmukaisuudesta ja laadusta. Asunnonvälittäjän on suoritettava välitystehtävä ammattitaitoisesti, huolellisesti ja hyvää välitystapaa noudattaen. Tähän kuuluu myös toimeksiantajan ja tämän vastapuolen etujen huomioiminen.

– Talovanhukset voidaan myydä turvallisesti ja saada niistä niitä unelmia uusille omistajilleen, silloin kun kohde on hinnoiteltu oikein ja kaikki kaupan osapuolet tietävät mitä ovat myymässä ja ostamassa. Suurin osa talovanhuksista vaihtaa omistajaansa ilman jälkiseuraamuksia, kun asiat on tehty alusta asti oikein, Katja Sarkama toteaa.

Asuntokulma Oy LKV on toiminut menestyksekkäästi vuodesta 2010 saakka. Olemme luotettava yhteistyökumppaninne kaikissa asuntoasioissa ammattitaidolla ja asiakaslähtöisesti. Palvelemme Järvenpäässä, Hyvinkäällä sekä Keskisellä-Uudellamaalla ja tarvittaessa koko maassa, sillä RE/MAX:illa ei ole aluerajoja. Hoidamme omakoti-, erillis- ja paritalojen, sekä rivitalo- ja kerrostaloasuntojen myynnin ja vuokrauksen. Välitämme uudistuotantoa, vuokra-asuntoja, toimitiloja, tontteja ja vapaa-ajanasuntoja, tarvittaessa myös ulkomaankohteita, sillä RE/MAX toimii yli 100:ssa maassa. 

Tutustu välittäjiimme täällä: www.remax-asuntokulma.fi ja www.remax-villa.fi

Facebook: @remaxjarvenpaa ja @remaxhyvinkaa