Mainos: Familar

Karhunpesän hyvä duunifiilis syntyy yhteen hiileen puhaltamalla – tule osaksi tätä eloisaa työyhteisöä!

Pienryhmäkodissa työpäivät ovat vaihtelevia ja vauhdikkaita. Työtehtäviä riittää aina kokkaamisesta autonkuljettajaan. Työn suola ovat hyvät työkaverit ja ilo siitä, että nuoret onnistuvat.

Parasta ohjaajien työssä on sujuva arki ja nuorten onnistumiset. Kasvatus- ja hoitotyön lisäksi ohjaajien tehtäviin kuuluu ruoanlaittoa, kaupassakäyntiä ja lasten ja nuorten kuljettamista harrastuksiin, kertovat Petteri, Minna, Hilppa ja Meri. Mukana kuvassa myös karvakaverit Maija ja Nena.

Mainos | Askolan kirkonkylällä sijaitseva Familar pienryhmäkoti Karhunpesä tarjoaa erityistason sijaishuoltoa 12–17-vuotiaille lapsille ja nuorille. Arki on mahdollisimman kodinomaista ja rakentuu vahvasti koulunkäynnin, kuntoutuksen sekä turvallisen ja välittävän yhteisön ympärille.

– Opettelemme nuorten kanssa elämän perusasioita kuten ruoanlaittoa, pyykinpesua ja sosiaalisia taitoja, kertoo yksikönjohtaja Meri Boström.

Yksikön siistit ja toimivat tilat ovat valmistuneet keväällä 2020. Jokaisella nuorella on oma 12 neliön huone ja yhteiset tilat ovat avarat, valoisat ja viihtyisät. Metsään rajoittuvalla tontilla on tilaa harrastaa ja ulkoilla. Myös Askolan kunnan järjestämä koulu löytyy saman katon alta.

Uudet tilat ja toimiva arki helpottavat työnteon sujuvuutta ja lisäävät työviihtyvyyttä. Merkittävin juttu on kuitenkin hyvä työporukka, jonka apuun ja tukeen voi luottaa.

– Karhunpesän tärkein voimavara ovat ohjaajat, joiden kanssa nuorilla on turvallinen ja luottavainen olo. Tavoitteena on tukea nuoria ja heidän perheitään ja saavuttaa luottamus heidän kanssaan.

Moniammatillinen työryhmä kehittää

Boström on esimiehenä noin parille kymmenelle eri taustoista tulevalle ohjaajalle. Ala tarjoaa työllistymismahdollisuuksia sosionomeille, lähihoitajille, sosiaalityöntekijöille, yhteisöpedagogeille, sairaanhoitajille ja nuoriso-ohjaajille.

– Moniammatillinen työyhteisö kehittää kaikkia. Meillä opitaan toisilta, autetaan ja kysellään, sekä mietitään yhdessä ratkaisuja. Jokainen saa olla oma itsensä ja tuoda osaamistaan esiin.

Ammatillisen osaamisen lisäksi monilla ohjaajilla on muitakin taitoja, joita he voivat halutessaan hyödyntää.

– Yksi meistä on entinen kokki ja laittaa nuorten kanssa mielellään ruokaa. Joukossa on myös käsityö- ja -askarteluosaamista sekä nikkarointitaitoisia ihmisiä. Jos nuorilta kysytään, niin tämän kesä kivoin projekti oli skeittirampin rakentaminen tuohon pihaan, Boström nauraa.

Myös erilaiset koulutukset pitävät henkilökunnan osaamista yllä.

– Viimeisimmät lisäkoulutukset ovat olleet neuropsykiatrisen valmentajan koulutus, Art-ohjaajakoulutus sekä lasten ja nuorten mielenterveystyön koulutus. Koulutuksien lisäksi työryhmillä on säännöllinen työnohjaus.

Suunnittelu, paperityöt ja kirjaamiset ovat osa työpäivää.

Onnistumiset parasta

Touhua ja tekemistä Karhunpesässä riittää. Työ nuorten kanssa vaatii sekä pitkää pinnaa että nopeaa reagointia. Haastavia ja kuormittavia tilanteitakin tulee vastaan.

– Näissä tilanteissa huomaa, miten ohjaajat puhaltavat yhteen hiileen, joustavat ja auttavat toisiaan. Avoin ja luottavainen ilmapiiri on avainasemassa tällaisessa työssä ja sitä koitan esimiehenä vahvistaa ja ylläpitää. Myös arjen komiikka ja huumori tuovat vastapainoa rankkoihin hetkiin.

Parasta on, kun nuoret onnistuvat. Suorittavat koulun loppuun, saavat hyviä numeroita tai muutoin ylittävät itsensä. Silloin juhlitaan ja nautitaan. Tilataan kakku, grillataan tai tehdään yhdessä jotain muuta mukavaa.

– Näistä saavutuksista on ihan huippua nauttia yhdessä nuorten ja työryhmän kanssa, Boström summaa.

Meri Boströmin mielestä työ on monipuolista ja vaihtelevaa ja tarjoaa mahdollisuuksia ammatilliseen kehittymiseen.

Familar on kaikilla mittareilla johtava yksityinen lastensuojelupalvelujen tuottaja. Tarjoamme lapsille ja heidän perheilleen monipuolisia ja vaikuttavia palveluita aina kevyestä avohuollon tukihenkilö- ja perhetyöstä erityistason laitoshoitoon. Visiomme on olla suomalaisen lastensuojelun edelläkävijä.

Meillä on 100 toimintayksikköä ja palveluksessamme työskentelee noin 1500 sosiaalihuollon ammattilaista ympäri Suomen. Familar kuuluu Mehiläinen-konserniin.

www.familar.fi