Tilanneviesti

Tämän lomakkeen lähetystoiminto on asetettu pois päältä.

Koff ei käy – mitä uudeksi maamerkiksi? Äänestä suosikkiasi

Tältä se näyttää nyt. 14 metriä korkea ja halkaisijaltaan kuusi metrinen mainostölkki seisoo Lahden moottoritien varressa. Uusi alkoholin mainontaa rajoittava laki kieltää nykyisen ulkoasun ensi vuoden alusta lähtien. Tölkki on siksi saamassa uuden teippauksen.

1. Olympiavoittaja, juoksija Volmari Iso-Hollo (1907–1969). Vomma oli uransa huipulla Los Angelesin olympialaisissa 1932. Hän voitti 3000 metrin esteet ja oli kympillä toinen. Erkki Kannoston tekemä veistos siirrettynä Koffin edustalle.

2. Suomen Tivolin Pepita-norsu hankittiin 1952 Saksasta. Kun Pepita tuotiin Keravalle, se oli neljän vuoden ikäinen. Eläkkeelle norsu jäi 1989. Se siirrettiin Liedon Zoolandiaan. Siellä se eli vielä joitakin vuosia.

3. Tuoksuva symboli. Valkosipulifestivaalit järjestetään vuosittain Keravan kävelykadulla ja Aurinkomäellä. Tuolloin kaupungin yllä leijuu huumaava tuoksu. Valkosipulia on myös jäätelössä ja oluessa.

4. Lisää hehkua motarille? Muun muassa lamppuja valmistava Airam toimii Keravalla. Yrityksellä on pitkät perinteet valaistuksen ja sähkötekniikan asiantuntijana vuodesta 1921. Omassa tuotannossa ovat erikoislamput ja valaisimet.

5. Keravan Kauppakaarella sijaitseva Sirkusmuistomerkki tunnetaan kaupunkilaisten keskuudessa Sirkushevosina. Se kunnioittaa paikallisen Sariolan tivoli- ja sirkussuvun maineikasta toimintaa. Keravalla järjestetään tätä historiaa kunnioittavat sirkusmarkkinat.

6. Helsingin radan varteen Keravalle syntyi 1900-luvun alulla useita huomattavia tehtaita. Stockmannin omistamiin tehtaisiin kuului Orno, joka teki valaisimia. Ne olivat aikansa huippumuotoilua. Yki Nummen suosittua Lokkia myydään edelleen.

7. Kerava-tuotteet ovat olleet suosittuja Kerava-pipon julkaisun jälkeen. Vuonna 2012 esiteltiin keravanvihreät karvanopat, joita on myyty tuhansia kappaleita myös Keravan ja myös Suomen rajojen ulkopuolelle.

8. Tölkin ulkoasu tullaan vaihtamaan ehkä jonkin virvoitusjuoman väreihin. Paikalle on kaavailtu esimerkiksi Keravalla kehitettyä ja vuonna 1997 markkinoille tullutta Battery-energiajuomaa. Päätöksiä asiasta ei vielä ole.

9. Edelleen aktiivinen saksofonilegenda Pentti Lahti. Hän on ollut muun muassa UMO Jazz Orchestrassa ja soittanut lukemattomilla levyillä ja keikoilla useissa eri kokoonpanoissa. Keravan shamaani, tässä pronssiversiona.

10. Kelpaisiko jo lähes legendaarisen maineen saanut K-juna maamerkiksi? K-juna kulkee reittiä Helsinki–Kerava. Junan pysähdyspaikat ovat Pasila, Oulunkylä, Malmi, Puistola, Tikkurila, Hiekkaharju, Koivukylä, Rekola, Korso ja Savio.

11. Keravan Puuteollisuus Oy:n huonekalut olivat aikansa huippumuotoilua, esimerkiksi Ilmari Tapiovaaran Domus-tuoli. Tässä tuoli on istutettu moottoritien varteen. Historia on jatkossa tärkeä identiteetin luoja.

KERAVA |  Koffin mainostölkki Lahden moottoritien kupeessa luo turvallisuuden tunnetta, sillä punainen jättiläinen on jököttänyt paikoillaan vuodesta 2005. Siitä on tullut tuttu maamerkki niin keravalaisille kuin moottoritien kulkijoille.

Sinebrychoffin jättimäinen mainostölkki ei ole katoamassa tien varresta, mutta nyt Koff-oluen väreihin maalattulle tölkille pitäisi löytää toisenlainen ulkoasu uuden alkoholinlain vaatimusten mukaan.

Koffin yhä taistellessa punaisen tölkkinsä puolesta ja miettiessä sille vaihtoehtoisia värejä Arjessa-toimitus päätti ryhtyä leikkisäksi. Tässä on muutama kuvamanipulaatio siitä, miltä tuttu maisema näyttäisi, jos punainen maamerkki korvattaisiin aivan jollakin muulla Keravalta peräisin olevalla tai keravalaisuutta kuvaavalla asialla. 11 ehdokaskuvaa saat isommiksi klikkaamalla niitä kuvakarusellissa.

ÄÄNESTYS ON PÄÄTTYNYT. Kiitos kaikille äänestäjille.

Käyttäjän Jouko Tuomas-Kettunen kuva

Jouko Tuomas-Kettunen