Valko-Venäjä jatkaa koronaviruksen uhmaamista – presidentti ehdottaa hoitokeinoiksi votkaa, saunomista ja maalaiselämää

Valko-Venäjän itsevaltaisella presidentillä Aljaksandr Lukashenkalla on valtavirrasta poikkeavia näkemyksiä siitä, millaiset hoidot tepsivät koronavirustartuntoihin. AFP / LEHTIKUVA

STT–AFP

Samalla kun lähes koko muu maailma kamppailee uuden koronaviruksen aiheuttamaa pandemiaa vastaan, Valko-Venäjällä elämä jatkuu lähes entiseen malliin. Ravintolat ovat auki ja jopa maan jalkapalloliiga pyörii normaalisti.

Maan presidentti Aljaksandr Lukashenka on kutsunut viruksen vastaista taistelua "psykoosiksi" ja kertonut omia käsityksiään siitä, miten uhkaan pitäisi suhtautua.

– Menkää maalle. Traktori ja pellot parantavat, presidentti on evästänyt.

Muita toimivia hoitokeinoja ovat maan johtajan mukaan votka ja reipas saunominen.

Kriisin aikana kelpaa huonompikin jalkapallo

Koska koko maailmassa ei juuri ole käynnissä jalkapallosarjoja, on Valko-Venäjän tasoltaan vaatimaton jalkapalloliiga alkanut nopeasti kiinnostaa. Venäjän televisio osti taannoin oikeudet otteluiden näyttämiseen.

Täysin ilman viruksen vastaisia turvatoimia ei Valko-Venäjälläkään sentään pelata. Otteluihin saapuvat fanit muun muassa kuvataan lämpökameralla ja stadionit desinfioidaan kahdesti päivässä

– Olemme ryhtyneet kaikkiin urheiluministeriön suosittelemiin toimiin. Kaikki henkilöt, jotka ovat kosketuksissa faneihin, käyttävät käsineitä, ylpeili Valko-Venäjän jalkapalloliiton edustaja Aleksandr Aleinik.

Viime viikosta lähtien uutiset pandemiasta ovat kuitenkin alkaneet jo vaikuttaa Valko-Venäjälläkin. Monet ovat jääneet etätöihin, yli 65-vuotiaita on kehotettu pysymään kotona ja koulusta saa halutessaan olla pois.

Valko-Venäjän uhmakkaan suhtautumisen tärkein syy saattaa kuitenkin olla kasvava huoli maan taloudesta. Maa on jo nyt talousvaikeuksissa, jotka taas ovat heijastuneet sen suhteeseen tärkeimpään kauppakumppaniin Venäjään.

– Ja kun maailmantalous on muutenkin lamassa, tilanne pahenee koko ajan. Lukashenkan käsitys tuntuu olevan, että talouden pysäyttäminen olisi itsemurha, pohtii analyytikko Artjom Shraibman.

Valko-Venäjällä on todettu satakunta koronatartuntaa. Virallisten tietojen mukaan kukaan ei ole kuollut viruksen seurauksena.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Luetuimmat

 1. Salama iski viiteen taloon Järvenpäässä – "Reikiä sisäkatossa asti"
 2. Pelastuslaitoksella kiinnostava tehtävä Järvenpäässä – heinäpaali oli päätynyt Keravanjokeen lähelle patoa: "Vastaavaa ei ole tapahtunut 40 vuoteen"
 3. Järvenpää Soi -festareiden artistikokoonpano muuttui – walestähti ei pääse maahan koronan vuoksi
 4. Vaikuttava taidekokonaisuus valmistui Ahjon purkutaloon – 94 taiteilijan teokset pian yleisön nähtäville: "En ole aikaisemmin tehnyt tällaista"
 5. Kova tuuli teki tuhojaan Keski-Uudellamaalla: rivitalon katto repeytyi irti ja puita kaatui
 6. Nuorimmillaan 11–vuotiaaseen tyttöön kohdistuneet seksuaalirikokset käsiteltiin hovioikeudessa – molemmat valitukset hylättiin
 7. Pelastuslaitoksella oli täydet kädet maanantaisen myrskyn kanssa – yhteensä 39 vahingontorjuntatehtävää
 8. Ahjontorin K-Market Keravalla ryöstettiin – poliisi kaipaa yleisön apua
 9. Ostajat palasivat kirpputoreille
 10. Henkilö: Raju polvivamma päätti järvenpääläisen Heli Takon, 21, kilpavoimistelu-uran – tie vei huipulle pukusuunnittelijaksi ja Nasan fyysikoksi: "Tekisin tätä ilmaiseksikin"
 11. Seitsemän veljeksen vaellusreitti kutsuu kirjailijan jalanjäljille
 12. Suuri senioritalo tulossa Keravan keskustan puistoon – 7-kerroksiseen kokonaisuuteen yli 100 asuntoa: "Olemme Keravalla lirissä palveluasumisen kanssa"
 13. Yli 40-vuotinen perinne jatkumassa: Sirkusmarkkinoiden järjestelyt alkoivat Keravalla – tällainen tapahtuma luvassa
 14. Järvenpääntien eteläosan katulamput vaihdetaan – lievää häiriötä liikenteelle voi ilmetä
 15. Näköislehdessä tänään: Kaikkein kiehtovinta ei näe paljaalla silmällä –  "Ovat mullistaneet käsityksemme elimistön toiminnasta"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.