Trump sanoo Yhdysvaltojen leikkaavan rahoitustaan WHO:lle – syyttää Maailman terveysjärjestöä Kiinan suosimisesta

Presidentti Donald Trump syyttää WHO:ta Kiinan suosimisesta ja koronavirustilanteen huonosta hoitamisesta. AFP / LEHTIKUVA

STT–AFP

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump uhkaa leikata Maailman terveysjärjestön WHO:n rahoitusta. Trump syyttää WHO:ta Kiinan suosimisesta ja koronavirustilanteen huonosta hoitamisesta.

Yhdysvallat on YK:n alaisen WHO:n suurin rahoittaja.

– Leikkaamme voimakkaasti siitä rahasta, jonka käytämme WHO:hon, Trump sanoi päivittäisessä tiedotustilaisuudessaan.

Trump ei täsmentänyt, kuinka paljon Yhdysvallat aikoo rahoitustaan supistaa tai milloin. Kun häneltä kysyttiin asiasta lisää, presidentti näytti pehmentävän sanomisiaan.

– En sano, että teemme niin, mutta me pohdimme tätä asiaa.

Trump sanoi, että jotkin WHO:n ohjelmat ovat hyödyllisiä, mutta järjestö on tehnyt liikaa virheitä.

Trump hämmästeli WHO:n ohjeita

Jo aiemmin päivällä Trump hyökkäsi Twitterissä WHO:ta kohtaan. Trumpia tuntui kismittävän erityisesti se, että WHO suositteli koronaviruksen leviämisen alkuvaiheessa maailman maita olemaan sulkematta rajojaan.

– He näyttävät olevan hyvin paljon kallellaan Kiinaan päin. Se ei ole oikein, Trump sanoi ja hämmästeli WHO:n matkustussuosituksia.

– Onneksi hylkäsin heidän neuvonsa pitää rajat auki kiinalaisille varhaisessa vaiheessa.

Koronavirus lähti leviämään Kiinan Wuhanista, ja Kiinan viranomaiset ovat saaneet kritiikkiä yrityksistä pimittää tiedot viruksen vakavuudesta. Toisaalta myös Trump vähätteli alkuvaiheessa koronaviruksen vaikutusta Yhdysvalloissa ja vertasi sitä tavalliseen influenssaan.

Häneltä kysyttiin jälleen tiistain tiedotustilaisuudessa, miksi hän vähätteli alkuvaiheessa koronavirusta.

– Ei olisi järkeä alkaa huutaa, että näin voi tapahtua. Olen tämän maan cheerleader. En halua aiheuttaa kaaosta ja järkytystä, Trump sanoi.

Koronaviruksen pelätään iskevän rajusti etenkin afrikkalaisamerikkalaiseen väestöön

Yhdysvalloissa yli 12 000 ihmistä on kuollut koronaviruksen aiheuttamaan covid-19-tautiin.

Maassa pelätään, että maata riivaava koronavirusepidemia on iskemässä erityisen rajusti afrikkalaisamerikkalaiseen väestöön.

Vaikka Yhdysvalloissa tauteja ei rekisteröidä etnisen ryhmän mukaan, on monissa kaupungissa noussut jo esille, että koronavirus näyttää niin sairastuttavan kuin surmaavan etenkin afrikkalaisamerikkalaisia, kertoi New York Times keskiviikkona.

Muun muassa Chicagossa vahvistetuista koronavirustartunnoista yli puolet on todettu afrikkalaisamerikkalaisilla, vaikka kaupungin asukasluvusta he edustavat vain kolmasosaa.

Kuolinluvut ovat vielä murheellisemmat. Chicagossa koronavirukseen kuolleista peräti 72 prosenttia on afrikkalaisamerikkalaisia.

Myös Illinoisissa ja Michiganissa virukseen kuolleista noin 40 prosenttia on mustia, vaikka he edustavat vähemmistöä osavaltioiden asukkaissa.

Yhdysvalloissa oli keskiviikkona kuollut virukseen yli 12 800 ihmistä.

Moni joutuu jatkamaan töitä sairaanakin

Myös Trumpin hallinto on tunnistanut afrikkalaisamerikkalaisten suuren osuuden sairastuneissa, mutta vielä ei tiedetä, mitä hallinto aikoo asialle tehdä.

– Teemme kaikkemme vastataksemme tähän haasteeseen. Se on valtava haaste. Se on kamalaa, Trump sanoi CNN:n mukaan.

Yhdysvaltojen terveydenhuoltojärjestelmää tunteville asia ei kuitenkaan ole yllätys.

Turun yliopiston professori, Pohjois-Amerikan tutkimuksen John Morton -keskuksen johtaja Benita Heiskanen sanoo STT:lle arvioineensa jo epidemian alussa, että koronavirus tulee paljastamaan Yhdysvaltain epätasa-arvon uudella tavalla.

Koronavirus ei valitse uhrejaan taustan perusteella, mutta sairastumiseen kiistatta vaikuttaa pitkä epätasa-arvo, jossa afrikkalaisamerikkalaiset yhä kokevat rakenteellista syrjintää ja rasismia.

Epätasa-arvo ei koske vain afrikkalaisamerikkalaisia, vaan myös esimerkiksi latinoita. Syy tähän on etenkin vakuutuspohjainen terveysjärjestelmä, jossa terveysvakuutus on kiinni työnantajasta.

– Nämä ihmisryhmät tekevät useammin töitä, jotka ovat kausiluonteisia tai matalapalkka-aloja, joihin ei välttämättä sisälly terveydenhuoltoa.

Kyseiset alat ovat myös useammin niitä, joiden työntekijöillä ei ole luksusta jäädä kotiin etätöihin. Moni myös joutuu jatkamaan työntekoa sairaanakin, koska töistä ei uskalleta jäädä pois tulojen menetyksen vuoksi.

Paperittomilla siirtolaisilla, joista valtaosa on latinoita, on myös muita huolenaiheita.

– Jos olet paperiton, et välttämättä mene lääkäriin vaikka sinulla olisi oireita, koska pelkäät kiinni jäämistä tai että koko perheesi joutuu ongelmiin asian vuoksi.

Mustien terveysongelmia vähätellään

Yksi syy on myös terveydenhuollon rasismi. Heiskasen mukaan mustiin kohdistuvista ennakkoluuloista terveydenhuollossa löytyy paljon tutkimustietoa. Heistä saatetaan esimerkiksi ajatella, että he yrittävät sairauksia liioittelemalla hyväksikäyttää järjestelmää tai keplotella tukia itselleen.

– Esimerkiksi mustien naisten kohdalla on ollut tapauksia, jossa heidän oireitaan on vähätelty ja tämä on johtanut jopa kuolemantapauksiin.

Samaa on havaittu alustavassa tiedonkeruussa koronaviruksen kohdalla. New York Timesin mukaan osassa Yhdysvaltoja on ollut jo viitteitä siitä, että koronaviruksen oireista kärsivät afrikkalaisamerikkalaiset eivät pääse testiin niin helposti kuin valkoiset.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. OP Uusimaa siirtyy Perhelän toimistotaloon – vanhojen tilojen paikalle kaavaillaan toista valtavaa korttelia: "Ainakin vielä yksi uusi tornitalo"
 2. Meidän Festivaalin liput lähes loppuunmyyty – päätöspäivänä ohjelmassa myös ulkomaalaisvahvistuksia
 3. Ruukiin hankittiin uimakopit, pöytäryhmä ja kuntoilulaitteet – toivelistalle jäi laituri
 4. Metsänautti esittelee toimintaansa asuntomessuilla – tuusulalainen yritys järjestää majoituselämyksiä korkealle puuhun
 5. Entinen Alkon myymälärakennus 1950-luvulta muuttui asunnoiksi Keravalla – "Alkuperäisiä elementtejä säilytetty niin paljon kuin mahdollista"
 6. Suomalaisgolffarit palasivat ruosteisesti Euroopan-kiertueen kisatauolta
 7. Pirjo Leimusen kolumni: Järvenpää ei ole Porvoo
 8. Suomen pöytätenniksen ykköspelaajan Benedek Olahin erinomainen alkuvuosi vaihtui totaaliseen epätietoisuuteen
 9. Myönteisistä tulosuutisista kertoneet Tikkurila, Orion ja Kesla vauhdissa pörssissä
 10. Kirkes-kirjastojen kirjavinkit
 11. Thaimaalaisten marjanpoimijoiden Suomeen päästäminen lykkääntyy jälleen Thaimaassa
 12. Vasemmistoliitto ja RKP samoilla linjoilla Marinin kanssa työllisyystoimien aikataulusta – päätöksillä aikaa loppuvuoteen
 13. Korkein oikeus: New Yorkin syyttäjällä on oikeus saada Trumpin talous- ja verotiedot käyttöönsä – "Kyllä tämä oli Trumpin kannalta huono päivä"
 14. Mercedes tasapainoilee teknisten ongelmien kanssa – "Olemme perjantain jälkeen viisaampia"
 15. Ministeriö esittää suojavarusteiden hankkimista 100 miljoonalla eurolla

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Salama iski viiteen taloon Järvenpäässä – "Reikiä sisäkatossa asti"
 2. Pelastuslaitoksella kiinnostava tehtävä Järvenpäässä – heinäpaali oli päätynyt Keravanjokeen lähelle patoa: "Vastaavaa ei ole tapahtunut 40 vuoteen"
 3. OP Uusimaa siirtyy Perhelän toimistotaloon – vanhojen tilojen paikalle kaavaillaan toista valtavaa korttelia: "Ainakin vielä yksi uusi tornitalo"
 4. Järvenpää Soi -festareiden artistikokoonpano muuttui – walestähti ei pääse maahan koronan vuoksi
 5. Vaikuttava taidekokonaisuus valmistui Ahjon purkutaloon – 94 taiteilijan teokset pian yleisön nähtäville: "En ole aikaisemmin tehnyt tällaista"
 6. Kova tuuli teki tuhojaan Keski-Uudellamaalla: rivitalon katto repeytyi irti ja puita kaatui
 7. Ostajat palasivat kirpputoreille
 8. Meidän Festivaalin liput lähes loppuunmyyty – päätöspäivänä ohjelmassa myös ulkomaalaisvahvistuksia
 9. Pelastuslaitoksella oli täydet kädet maanantaisen myrskyn kanssa – yhteensä 39 vahingontorjuntatehtävää
 10. Metsänautti esittelee toimintaansa asuntomessuilla – tuusulalainen yritys järjestää majoituselämyksiä korkealle puuhun
 11. Kansainvälisen ketjun kanaravintola avautui Järvenpään keskustaan – Chitir Chicken toimii noin 10:ssä eri maassa: "Uusia paikkoja etsitään Suomesta koko ajan"
 12. Avoterassin saa rakentaa ilman minkäänlaista lupaa – lasittaminen voi syödä rakennusoikeutta
 13. Entinen Alkon myymälärakennus 1950-luvulta muuttui asunnoiksi Keravalla – "Alkuperäisiä elementtejä säilytetty niin paljon kuin mahdollista"
 14. Keusoten alueella ei uusia koronatartuntoja
 15. Arman Alizadia kuvattiin Pietolan grillillä – tv-julkisuus valuu hukkaan tulipalon vuoksi

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.