Trump torppasi huhut tartuntatautiekspertti Faucin erottamisesta

Anthony Fauci sanoi Valkoisen talon lehdistötilaisuudessa maanantaina aikaisempaa lausuntoaan huonoksi sanavalinnaksi. AFP / LEHTIKUVA

STT–AFP

Yhdysvalloissa presidentti Donald Trump kiisti maanantaina paikallista aikaa huhut siitä, että tartuntatautiasiantuntija Anthony Faucia oltaisiin erottamassa.

Fauci sanoi sunnuntaina CNN:n haastattelussa, että Yhdysvalloissa olisi ollut mahdollista säästää ihmishenkiä, mikäli koronavirukseen liittyvät rajoitustoimet olisi aloitettu aiemmin. Hän ilmaisi myös, että aikaisemmin hallinnossa oli vastustusta toimien aloittamiselle.

Epäilyt Faucin kohtalosta heräsivät, kun Trump uudelleentviittasi Faucin erottamista koskeneen kannanoton, kertoi uutiskanava CNN maanantaina.

Useat virkamiehet ja asiantuntijat kertoivat Washington Postin mukaan olevansa huolissaan siitä, että Fauci hiljennettäisiin tai sivuutettaisiin kriittisinä aikoina. Trumpin on lähiaikoina määrä päättää, saavatko yhdysvaltalaiset palata tavallisiin askareihinsa.

– Tänään kävelen sisään ja kuulen, että aion erottaa hänet, Trump sanoi Washington Postin mukaan Valkoisen talon päivittäisessä lehdistötilaisuudessa.

– En ole erottamassa häntä. Minusta hän on erinomainen tyyppi.

Tilaisuudessa Fauci kommentoi aikaisempaa lausuntoaan huonoksi sanavalinnaksi.

– Teen kaiken vapaaehtoisesti, Fauci vastasi presidentti vierellään, kun häneltä kysyttiin, toimiko hän painostuksen alaisena.

Yli 1 500 uutta koronakuolemaa vuorokaudessa

Ainakin 1 509 ihmistä kuoli koronavirukseen 24 tunnin aikana sunnuntai-illan ja maanantai-illan välillä, kertoi Johns Hopkins -yliopisto tiistaina. Määrä on aavistuksen pienempi kuin edellisenä päivänä, jolloin samainen luku oli 1 514.

Yhteensä Yhdysvalloissa on kuollut koronavirukseen yli 23 500 ihmistä, mikä on eniten maailmassa. Virukseen on kuollut väkilukuun suhteutettuna noin 71 ihmistä miljoonaa asukasta kohden.

Todettuja tartuntoja Yhdysvalloissa on yli 585 000.

New Yorkin osavaltion kuvernööri Andrew Cuomo kertoi tiistaina, että osavaltiossa oli edellisen vuorokauden aikana tilastoitu yhteensä 778 koronakuolemaa. Tätä edeltävänä päivänä samainen luku oli 671.

Oavaltiossa on kuollut koronan vuoksi ainakin 10 834 ihmistä. Cuomon mukaan uusien tartuntojen määrä on kuitenkin laskussa ja sairaalahoitoa tarvitsi maanantaina 1 600 uutta potilasta. Huhtikuun alussa vastaava lukema oli jopa 3 400.

Obama antoi tukensa Bidenille

Samaan aikaan Yhdysvalloissa valmistaudutaan marraskuisiin presidentinvaaleihin. Maan edellinen presidentti Barack Obama kertoi tiistaina antavansa virallisen tukensa Joe Bidenille.

Obaman mukaan hänen entinen varapresidenttinsä olisi kykeneväinen yhdistämään ja parantamaan kansan, joka käy nyt läpi yhtä sen synkimmistä hetkistä.

Demokraattien presidenttiehdokkuutta tavoitellut vermontilaissenaattori Bernie Sanders jätti kisan viime viikolla. Bidenin viimeinen kilpakumppani Sanders ilmoitti maanantaina tukevansa Bidenia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. OP Uusimaa siirtyy Perhelän toimistotaloon – vanhojen tilojen paikalle kaavaillaan toista valtavaa korttelia: "Ainakin vielä yksi uusi tornitalo"
 2. Meidän Festivaalin liput lähes loppuunmyyty – päätöspäivänä ohjelmassa myös ulkomaalaisvahvistuksia
 3. Ruukiin hankittiin uimakopit, pöytäryhmä ja kuntoilulaitteet – toivelistalle jäi laituri
 4. Metsänautti esittelee toimintaansa asuntomessuilla – tuusulalainen yritys järjestää majoituselämyksiä korkealle puuhun
 5. Entinen Alkon myymälärakennus 1950-luvulta muuttui asunnoiksi Keravalla – "Alkuperäisiä elementtejä säilytetty niin paljon kuin mahdollista"
 6. Pirjo Leimusen kolumni: Järvenpää ei ole Porvoo
 7. Suomen pöytätenniksen ykköspelaajan Benedek Olahin erinomainen alkuvuosi vaihtui totaaliseen epätietoisuuteen
 8. Myönteisistä tulosuutisista kertoneet Tikkurila, Orion ja Kesla vauhdissa pörssissä
 9. Kirkes-kirjastojen kirjavinkit
 10. Thaimaalaisten marjanpoimijoiden Suomeen päästäminen lykkääntyy jälleen Thaimaassa
 11. Vasemmistoliitto ja RKP samoilla linjoilla Marinin kanssa työllisyystoimien aikataulusta – päätöksillä aikaa loppuvuoteen
 12. Korkein oikeus: New Yorkin syyttäjällä on oikeus saada Trumpin talous- ja verotiedot käyttöönsä – "Kyllä tämä oli Trumpin kannalta huono päivä"
 13. Media kyseenalaisti iän vaikutuksen Räikkösen vauhtiin – Jäämies latasi takaisin
 14. Ministeriö esittää suojavarusteiden hankkimista 100 miljoonalla eurolla
 15. Euroryhmä valitsee tänään uuden puheenjohtajan – Nouseeko ryhmän johtoon ensimmäistä kertaa nainen?

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Salama iski viiteen taloon Järvenpäässä – "Reikiä sisäkatossa asti"
 2. Pelastuslaitoksella kiinnostava tehtävä Järvenpäässä – heinäpaali oli päätynyt Keravanjokeen lähelle patoa: "Vastaavaa ei ole tapahtunut 40 vuoteen"
 3. OP Uusimaa siirtyy Perhelän toimistotaloon – vanhojen tilojen paikalle kaavaillaan toista valtavaa korttelia: "Ainakin vielä yksi uusi tornitalo"
 4. Järvenpää Soi -festareiden artistikokoonpano muuttui – walestähti ei pääse maahan koronan vuoksi
 5. Vaikuttava taidekokonaisuus valmistui Ahjon purkutaloon – 94 taiteilijan teokset pian yleisön nähtäville: "En ole aikaisemmin tehnyt tällaista"
 6. Kova tuuli teki tuhojaan Keski-Uudellamaalla: rivitalon katto repeytyi irti ja puita kaatui
 7. Ostajat palasivat kirpputoreille
 8. Meidän Festivaalin liput lähes loppuunmyyty – päätöspäivänä ohjelmassa myös ulkomaalaisvahvistuksia
 9. Pelastuslaitoksella oli täydet kädet maanantaisen myrskyn kanssa – yhteensä 39 vahingontorjuntatehtävää
 10. Metsänautti esittelee toimintaansa asuntomessuilla – tuusulalainen yritys järjestää majoituselämyksiä korkealle puuhun
 11. Kansainvälisen ketjun kanaravintola avautui Järvenpään keskustaan – Chitir Chicken toimii noin 10:ssä eri maassa: "Uusia paikkoja etsitään Suomesta koko ajan"
 12. Avoterassin saa rakentaa ilman minkäänlaista lupaa – lasittaminen voi syödä rakennusoikeutta
 13. Entinen Alkon myymälärakennus 1950-luvulta muuttui asunnoiksi Keravalla – "Alkuperäisiä elementtejä säilytetty niin paljon kuin mahdollista"
 14. Keusoten alueella ei uusia koronatartuntoja
 15. Arman Alizadia kuvattiin Pietolan grillillä – tv-julkisuus valuu hukkaan tulipalon vuoksi

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.