Maailman terveysjärjestö WHO: Keskitymme nyt pelastamaan ihmishenkiä – Trumpin päätös leikata WHO:n rahoitusta kerää kritiikkiä

Yhdysvallat on YK:n alaisen WHO:n suurin rahoittaja. Se tuki järjestön toimintaa 400 miljoonalla dollarilla viime vuonna. / MANDEL NGAN AFP / MANDEL NGAN / LEHTIKUVA

STT–AFP

Maailman terveysjärjestö WHO:n johtaja Tedros Adhanom Ghebreyesus sanoo Twitterissä, että WHO on tällä hetkellä keskittynyt täysin ihmishenkien pelastamiseen ja koronaviruspandemian pysäyttämiseen.

WHO antoi kommenttinsa sen jälkeen, kun Yhdysvaltain presidentti Donald Trump kertoi keskeyttävänsä järjestön rahoituksen.

EU:n ulkosuhteista vastaava Josep Borrell kertoo olevansa hyvin pettynyt Yhdysvaltain päätökseen leikata Maailman terveysjärjestö WHO:n rahoitusta.

– Mikään syy ei oikeuta tätä toimenpidettä hetkellä, jolloin WHO:n toimet ovat tarpeellisempia kuin koskaan koronaviruspandemian hillitsemiseksi ja heikentämiseksi, hän kirjoitti Twitterissä.

Saksan ulkoministeri Heiko Maas varoitti muiden syyttelystä koronaviruskriisin keskellä.

– Muiden syyttely ei auta.. kaikkein parhaimpia sijoituksia on vahvistaa YK:ta, ennen kaikkea alirahoitettua WHO:ta.. testien ja rokotteiden kehityksessä ja jakelussa, Maas kirjoitti Twitterissä.

Myös Kiina kertoo olevansa syvästi huolissaan Yhdysvaltain päätöksestä leikata Maailman terveysjärjestö WHO:n rahoitusta koronakriisin keskellä.

Kiinan mukaan päätös heikentää WHO:n toimintakykyä ja kansainvälistä yhteistyötä pandemiaa vastaan.

Yhdysvallat suurin rahoittaja

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on ilmoittanut leikkaavansa WHO:n rahoitusta.

Trumpin mukaan järjestö olisi peitellyt koronaviruksen leviämisen vakavuutta ennen kun se levisi Kiinasta ympäri maailmaa. Aiemmin Trump on syytellyt järjestöä myös Kiinan mielistelystä.

Yhdysvallat on YK:n alaisen WHO:n suurin rahoittaja. Se tuki järjestön toimintaa 400 miljoonalla dollarilla eli noin 364 miljoonalla eurolla viime vuonna.

Trumpin hallinto on useaan otteeseen kritisoinut YK:n alaisia järjestöjä.

YK:n pääsihteeri Antonio Guterresin mukaan nyt ei ole aika vähentää WHO:n tai minkään muunkaan humanitaarisen järjestön varoja taistelussa koronavirusta vastaan. Guterres sanoo, että WHO on kriittisessä asemassa viruksen vastaisessa sodassa.

WHO julisti hätätilan, Trump vertasi flunssaan

Trumpin hallinnon mukaan WHO tukeutui liikaa kiinalaisviranomaisten antamiin tietoihin sen jälkeen, kun koronavirus alkoi levitä Wuhanin maakunnassa joulukuussa.

Presidentti viittasi lehdistötilaisuudessa WHO:n 14. tammikuuta julkaisemaan tviittiin, jossa kirjoitetaan kiinalaisviranomaisten alustavan tutkimuksen tuloksista. Niiden mukaan ihmisten välisistä tartunnoista ei ollut tietoa.

Samalla järjestö kehui Kiinan läpinäkyvyyttä koronatiedottamisen kanssa.

Trumpin kritiikin tekee oudoksi se, että Trump itsekin kiitteli Twitterissä 24. tammikuuta Kiinaa läpinäkyvyydestä.

– Kiina on työskennellyt kovasti hillitäkseen koronaviruksen leviämisen. Yhdysvallat arvostaa suuresti heidän pyrkimyksiään ja läpinäkyvyyttään. Kaikki tulee menemään hyvin! Erityisesti haluan kiittää amerikkalaisten puolesta presidentti Xitä! Trump tviittasi.

CNN :n mukaan päiviä myöhemmin Trump sanoi, ettei puhu Kiinan läpinäkyvyydestä tai usko mitään kuulemaansa. Tammikuun 30. päivänä WHO julisti koronaviruksen takia kansanterveyden hätätilan.

Washington Post kirjoittaa, että tuolloin Trump vielä vertasi koronan aiheuttamaa tautia tavalliseen flunssaan. Hänen neuvonantajansa olivat varoittaneet häntä tilanteen vakavuudesta jo tammikuussa.

WHO julisti koronaviruksen pandemiaksi 11. maaliskuuta. Useat maat, kuten Yhdysvallat ja Britannia, eivät kuitenkaan noudattaneet järjestön neuvoja, kirjoittaa Guardian .

WHO:n puolestapuhujat ovat kertoneet, että järjestö olisi suljettu ulkopuolelle, jos se olisi haastanut Kiinan aggressiivisesti. Samalla tavoin järjestön kerrotaan olleen lempeitä myös Yhdysvaltain toimia kommentoidessa.

Etsiikö Trump syntipukkia ulkomailta?

Arvostelijoiden mukaan Tumpilla on nyt kiire etsiä ulkomaista syntipukkia. Hän on itse joutunut tuoreeltaan kritiikin kohteeksi omien pandemiatoimiensa vuoksi. Vielä tammikuussa presidentti rehenteli tilanteen olevan täysin hallinnassa.

Nyt noin 330 miljoonan asukkaan Yhdysvalloissa on kuollut koronan vuoksi yli 25 000 ihmistä, mikä on eniten maailmassa. Tartuntoja oli tilastosivusto Worldometerin mukaan tiistai-iltana paikallista aikaa vahvistettu yli 611 000.

Trump lähti sotajalalle WHO:ta vastaan sen jälkeen, kun hän oli lupautunut helpottamaan kiristyneitä välejä Kiinan kanssa. Aiemmin hän on syyttänyt Kiinaa sitä, että maalla on yksin vastuu "kiinalaisviruksen" – niin kuin Trump on koronaa aiemmin kutsunut – leviämisestä.

Varapresidentti Mike Pompeo ilmaisi tiistaina, että Yhdysvallat aikoo edelleen ryhtyä toimiin Kiinaa vastaan. Häneltä kysyttiin kongressin käsittelyssä olevasta ehdotuksesta, joka antaisi yhdysvaltalaisille koronaviruksen uhreille mahdollisuuden haastaa Kiinan oikeuteen. Pompeo sanoi radiokanava KSEV:n haastattelussa, että kaikkien valtioiden tiedot käydään ennen pitkää tarkkaan läpi.

Pompeo kertoi luottavansa siihen, että Yhdysvaltain hallinto on etulinjassa tuomassa vastuuseen niitä maita ja tahoja, jotka löytyvät hengenmenetysten, Yhdysvaltoja kohdanneen tragedian sekä ympäri maailmaa nähtyjen taloudellisten vahinkojen taustalta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Luetuimmat

 1. Mies sytytti takan autiotalossa Keravalla – palokunta ja poliisi paikalle
 2. Saunanlämmittäjällä jäi pelti kiinni Tuusulassa
 3. Orava jäi päästään jumiin seinän sisään Järvenpäässä – "Yleensä se pääsee pois sieltä minne meneekin"
 4. Kuuma-kunnat vahvasti mukana Tuusulan asuntomessujen humussa – elämää Kuuma-seudulla verrataan grillijuhliin
 5. Vaikuttava taidekokonaisuus valmistui Ahjon purkutaloon – 94 taiteilijan teokset pian yleisön nähtäville: "En ole aikaisemmin tehnyt tällaista"
 6. Metsänautti esittelee toimintaansa asuntomessuilla – tuusulalainen yritys järjestää majoituselämyksiä korkealle puuhun
 7. Pakettiauto räjähti Lemmenlaaksossa – syttyi ilmiliekkeihin ja tuhoutui täysin
 8. Runsas vesisade työllisti Keski-Uudenmaan pelastuslaitosta lauantaina – "Ei tämä Suomessa poikkeuksellinen tilanne ole"
 9. Näköislehdessä tänään: Merivartiostolla pitää nyt kiirettä – töitä teettävät etenkin vauhtiveikot vesijeteillään
 10. Avoterassin saa rakentaa ilman minkäänlaista lupaa – lasittaminen voi syödä rakennusoikeutta
 11. Taiteen kotitalon huima alkusuosio Keravalla vain kiihtyy – kolmessa päivässä jo yli 2 000 kävijää: "Tuntuu tajunnan päräyttävältä"
 12. Järvenpääläismies löi nyrkillä naamaan ja kuristi raskaana ollutta puolisoaan – hovioikeus hylkäsi miehen valituksen
 13. Wycombe Wanderers nousi ensimmäistä kertaa mestaruussarjaan – kulttihyökkääjä Akinfenwa suitsutti joukkuettaan
 14. Asuntomessut lisäävät Hyrylän alueen liikennettä – Pysäköintilipun hinta etukäteen ostettuna 10 euroa
 15. Piileekö sinunkin kodissasi tämä yleinen turvallisuusriski – ”Joka kolmas ei ole tarkastanut”

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.