Wuhanilaisen viruslaboratorion johtaja tyrmää salaliittoteoriat

Yhdysvalloissa on osoitettu viikonloppuna mieltä koronarajoituksia vastaan. AFP / LEHTIKUVA

STT–AFP

Kiinan Wuhanissa toimivan viruslaboratorion johtaja torjuu väitteet, että maailmalla tuhoa levittävä koronavirus olisi päässyt leviämään heiltä. Epäily on saanut tukea muun muassa Yhdysvaltojen ulkoministeri Mike Pompeolta, joka aiemmin tällä viikolla ilmoitti Yhdysvaltojen tutkivan, miten virus pääsi leviämään maailmalle.

Laboratorion johtaja Yuan Zhiming sanoo Kiinan valtion television haastattelussa, ettei virus ole mitenkään voinut karata Wuhanin laboratoriosta. Yksikään laboratorion henkilökunnasta ei ole saanut tartuntaa, hän sanoi.

Trump: Kiinan syytä varautua seurauksiin, jos koronaviruksen annettiin levitä tietoisesti

Yhdysvalloissa presidentti Donald Trump on jälleen arvioinut Kiinan toimia maailmanlaajuisessa koronaviruskriisissä. Trumpin mukaan Kiinan on syytä varautua seuraamuksiin, jos käy ilmi, että maa antoi tietoisesti tilanteen huonontua. Viruskriisin oletetaan saaneen alkunsa Kiinan Wuhanista joulukuussa.

– Se (pandemia) olisi voitu pysäyttää Kiinassa alkuunsa, mutta niin ei tehty. Ja nyt koko maailma kärsii sen takia, Trump sanoi päivittäisessä Valkoisen talon lehdistötilaisuudessa sen jälkeen, kun häneltä oli kysytty mahdollisista Kiinaan kohdistuvista seuraamuksista.

Trumpin mukaan vissi ero on siinä, pääsikö virus leviämään vahingossa vai oliko mukana tahallisuutta. Kiina ei esimerkiksi suostunut ottamaan vastaan apua Yhdysvalloilta tilanteessa, jossa virus levisi jo voimakkaasti, presidentti sanoi.

– Oli tilanne kummin päin tahansa, heidän olisi pitänyt päästää meidät sisään. -- Luullakseni he tiesivät, että kyse oli jostakin vakavasta ja heitä nolotti, Trump arvioi.

Kuolleisuusluvut epäilyttävät edelleen

Trump suomi jälleen myös Kiinan ilmoittamia kuolleisuuslukuja, joiden todenperäisyyttä on epäilty laajasti. Virallisten lukujen mukaan Kiinassa olisi kuollut viruksen seurauksena vain 0,33 ihmistä sataa tuhatta asukasta kohden.

– Luku on mahdoton. Siihen lukuun on mahdotonta päästä, Trump sanoi.

Perjantaina Kiina korjasi koronaviruskuolemiensa määrää kymmeniä prosentteja ylöspäin. Maa on nyt kertonut yhteensä noin 4 600 koronavirukseen liittyvästä kuolemasta.

Eniten koronaviruskuolemia on tilastoitu Yhdysvalloissa, jossa suhdeluku on 11 ihmistä sataa tuhatta asukasta kohden. Yhteensä kuolemia on jo lähes 39 000.

Esimerkiksi noin 20 000 kuolemasta kertoneessa Espanjassa suhdeluku sataa tuhatta asukasta kohden on 44 kuollutta, kertoo tilastosivusto Worldometer .

Maailmassa jo yli 160 000 kuolemaa

Viimeisen 24 tunnin aikana Yhdysvalloissa ainakin 1 890 ihmistä on kuollut koronavirukseen, kertoo maailman virustilannetta seuraava Johns Hopkins -yliopisto. Luku kuvaa tilannetta perjantai-illasta lauantai-iltaan paikallista aikaa.

Viime päivinä on Yhdysvalloissa kerrottu toistuvasti yli 2 000 uudesta kuolemasta päivittäin.

Lauantaina koronaviruskuolemien määrä Euroopassa nousi yli 100 000:n. Koko maailmassa kuolemia on rekisteröity jo yli 160 000, kertovat sekä Johns Hopkinsin että Worldometerin seurannat.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. OP Uusimaa siirtyy Perhelän toimistotaloon – vanhojen tilojen paikalle kaavaillaan toista valtavaa korttelia: "Ainakin vielä yksi uusi tornitalo"
 2. Meidän Festivaalin liput lähes loppuunmyyty – päätöspäivänä ohjelmassa myös ulkomaalaisvahvistuksia
 3. Ruukiin hankittiin uimakopit, pöytäryhmä ja kuntoilulaitteet – toivelistalle jäi laituri
 4. Metsänautti esittelee toimintaansa asuntomessuilla – tuusulalainen yritys järjestää majoituselämyksiä korkealle puuhun
 5. Entinen Alkon myymälärakennus 1950-luvulta muuttui asunnoiksi Keravalla – "Alkuperäisiä elementtejä säilytetty niin paljon kuin mahdollista"
 6. Finnair lisää vain yksittäisiä lentoja matkustusrajoituksista vapautettuihin maihin
 7. Pääkirjoitus: Matkailu piristyy taas pikkuhiljaa
 8. Kulmuni, Kaikkonen ja Vanhanen kesäkiertueella Järvenpäässä: "Jos keskusta hoitaa oman osansa kriisissä hyvin, niin tehtävä on täytetty"
 9. Kimppa-asuminen: Ronja Paani muutti keskellä pimeintä talvea pieneen kylään etsimään itseään – seurasimme puoli vuotta, miten elämä maalla sujuu
 10. Suomalaisgolffarit palasivat ruosteisesti Euroopan-kiertueen kisatauolta
 11. Pirjo Leimusen kolumni: Järvenpää ei ole Porvoo
 12. Suomen pöytätenniksen ykköspelaajan Benedek Olahin erinomainen alkuvuosi vaihtui totaaliseen epätietoisuuteen
 13. Myönteisistä tulosuutisista kertoneet Tikkurila, Orion ja Kesla vauhdissa pörssissä
 14. Kirkes-kirjastojen kirjavinkit
 15. Thaimaalaisten marjanpoimijoiden Suomeen päästäminen lykkääntyy jälleen Thaimaassa

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Salama iski viiteen taloon Järvenpäässä – "Reikiä sisäkatossa asti"
 2. Pelastuslaitoksella kiinnostava tehtävä Järvenpäässä – heinäpaali oli päätynyt Keravanjokeen lähelle patoa: "Vastaavaa ei ole tapahtunut 40 vuoteen"
 3. OP Uusimaa siirtyy Perhelän toimistotaloon – vanhojen tilojen paikalle kaavaillaan toista valtavaa korttelia: "Ainakin vielä yksi uusi tornitalo"
 4. Järvenpää Soi -festareiden artistikokoonpano muuttui – walestähti ei pääse maahan koronan vuoksi
 5. Vaikuttava taidekokonaisuus valmistui Ahjon purkutaloon – 94 taiteilijan teokset pian yleisön nähtäville: "En ole aikaisemmin tehnyt tällaista"
 6. Kova tuuli teki tuhojaan Keski-Uudellamaalla: rivitalon katto repeytyi irti ja puita kaatui
 7. Ostajat palasivat kirpputoreille
 8. Meidän Festivaalin liput lähes loppuunmyyty – päätöspäivänä ohjelmassa myös ulkomaalaisvahvistuksia
 9. Metsänautti esittelee toimintaansa asuntomessuilla – tuusulalainen yritys järjestää majoituselämyksiä korkealle puuhun
 10. Pelastuslaitoksella oli täydet kädet maanantaisen myrskyn kanssa – yhteensä 39 vahingontorjuntatehtävää
 11. Kansainvälisen ketjun kanaravintola avautui Järvenpään keskustaan – Chitir Chicken toimii noin 10:ssä eri maassa: "Uusia paikkoja etsitään Suomesta koko ajan"
 12. Entinen Alkon myymälärakennus 1950-luvulta muuttui asunnoiksi Keravalla – "Alkuperäisiä elementtejä säilytetty niin paljon kuin mahdollista"
 13. Arman Alizadia kuvattiin Pietolan grillillä – tv-julkisuus valuu hukkaan tulipalon vuoksi
 14. Avoterassin saa rakentaa ilman minkäänlaista lupaa – lasittaminen voi syödä rakennusoikeutta
 15. Keusoten alueella ei uusia koronatartuntoja

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.