USA:n asevoimien komentajan mukaan todisteet eivät tue Trumpin epäilyjä koronaviruksen alkuperästä

Presidentti Donald Trump vieraili tiistaina Arizonassa tehtaassa, jossa valmistetaan suojamaskeja terveydenhuollon työntekijöiden käyttöön. Trump ei itse maskia pukenut, suosituksista huolimatta. AFP / LEHTIKUVA

STT–AFP

Yhdysvaltain asevoimien komentajan Mark Milleyn mukaan todisteet viittaavat toistaiseksi siihen, että koronavirus syntyi Kiinassa luonnollisesti ilman ihmisen myötävaikutusta. Amerikkalaiset sotilas- ja siviiliviranomaiset jatkavat kuitenkin selvityksiä viruksen alkuperästä, kenraali Milley sanoo.

Presidentti Donald Trump ja ulkoministeri Mike Pompeo ovat pitäneet viime päivinä esillä ajatusta, että virus olisi kehitetty kiinalaisessa laboratoriossa Wuhanin alueella. Sieltä se olisi päässyt karkuun, joko vahingossa tai tahallaan.

Yhdysvaltain johdon syytökset ovat raivostuttaneet Kiinan viranomaiset.

Koronavirustoimia johtava ryhmä aiotaan lakkauttaa

Yhdysvaltain hallinnon koronavirustoimiin keskittyvä erikoisryhmä ollaan aikeissa lakkauttaa, sanoo maan varapresidentti Mike Pence.

Ryhmää johtavan Pencen mukaan sitä ei enää tarvittaisi toukokuun jälkeen.

Ryhmä on johtanut maan toimia nopeasti leviävää virusta vastaan. Sen tehtävänä on ollut seurata, hillitä ja lieventää koronaviruksen leviämistä maassa. Ryhmä on muun muassa turvautunut maan terveysasiantuntijoihin rajoitustoimia pohtiessa.

Pencen lisäksi ryhmään on kuulunut presidentti Trumpin kabinetin jäseniä. Trump nimitti ryhmään myös epidemiologit Anthony Faucin ja Deborah Birxin. Faucista on tullut tuttu mediakasvo myös Yhdysvaltojen ulkopuolella, eikä hän ole välttynyt ristiriidoilta Trumpin kanssa.

Yhdysvalloissa koronaviruksen aiheuttamaan tautiin on kuollut yli 70 000 ihmistä ja sairastuneita on noin 1,2 miljoonaa. Maassa on todettu enemmän koronatartuntoja ja -kuolemia kuin missään muualla. Tilastosivusto Worldometerin mukaan maassa on todettu yli 200 koronaviruskuolemaa miljoonaa asukasta kohden. Suomessa vastaava luku on päälle 40.

Trumpin kasvoilla ei maskia nähty

Pencen mukaan ryhmä voidaan lopettaa, koska maassa on tehty merkittävää edistystä, kirjoittaa Washington Post. Presidentti Trumpin mukaan maassa on aika keskittyä muun muassa maan uudelleen avaamiseen, kirjoittaa New York Times .

Presidentti kommentoi asiaa Arizonan osavaltiossa, jonne hän matkasi ensimmäisellä vierailullaan sitten eristystoimien alkamisen. Trump vieraili tehtaassa, jossa valmistetaan maskeja terveydenhuolloin työntekijöiden käyttöön. Trump ei itse maskia pukenut kasvoilleen, hallintonsa suosituksista huolimatta.

– Käyttäkää maskia kaikkina aikoina, luki kyltissä tehtaan seinällä.

Testauskapasiteetti ei vielä riittävä

Epidemiologi Fauci ja monet muut terveydenalan asiantuntijat ovat varoittaneet muun muassa liian nopeista rajoitusten purkamisista. Fauci on suosittanut rajoitusten jatkamista, vaikka hänelle sataakin asiasta kritiikkiä. Myös Faucin erottamista on vaadittu.

– Jatkan sellaisen tiedon jakamista, joka on olennaista päätösten tekemisessä, Fauci sanoi CNN :n haastattelussa maanantaina.

Fauci on myös varoittanut useasti, että Yhdysvaltain testauskapasiteetti ei ole vielä riittävä. Hän sanoi muutama viikko sitten, että kapasiteetti tulisi kaksinkertaistaa tulevina viikkoina, kirjoittaa Guardian .

Yhä useampi osavaltio on purkamassa rajoituksia, mikä on saanut monet asiantuntijat varoittamaan nopeasta koronakuolemien lisääntymisestä.

Trump myönsi uutiskanava ABC :n tuoreessa haastattelussa, että ihmisiä tulee vielä kuolemaan koronaviruksen seurauksena. Hän oli kuitenkin luottavainen sen suhteen, että virus katoaisi kyllä, oli siihen rokotetta tai ei.

Presidentin näkökulma eroaa merkittävästi kansanterveyden ammattilaisista, joiden mukaan virus on merkittävä riski niin kauan kunnes rokote ja hoitokeino keksitään. Trump myös kritisoi mallinnuksia, joilla ennakoidaan erilaisia viruksen leviämismahdollisuuksia.

Esimerkiksi yhdysvaltalainen Johns Hopkinsin yliopisto on varoittanut, että päivittäiset koronaviruskuolemat voivat kaksinkertaistua kesäkuuhun mennessä, jossa rajoituksia puretaan liian aikaisin.

Uutistoimisto AFP:n mukaan Yhdysvalloissa tilastoitiin vuorokaudessa yli 2 300 uutta koronaviruskuolemaa. Se perustaa tietonsa Johns Hopkinsin yliopiston seurantaan. Luku kuvaa tilannetta maanantai-illasta tiistai-iltaan. Uusien päivittäisten viruskuolemien määrät ovat viime viikkoina vaihdelleet 1 000–2 500:n välillä.

Yli 22 miljoonaa työtöntä

Suurimmassa osassa osavaltioita ihmisten on pitänyt pysyä kodeissaan, ja ainoastaan välttämättömissä tehtävissä työskentelevät ovat voineet mennä töihin, kirjoittaa Guardian. Yli 22 miljoonaa ihmistä on hakenut työttömyystukia kriisin alkamisen jälkeen. Yhdysvaltojen väkiluku on noin 330 miljoonaa.

Presidentti Trump on kannustanut osavaltioita avautumaan, ja Guardianin mukaan niistä yli 20 onkin avautumassa varoituksista huolimatta.

Yhdysvalloissa on määrä järjestää presidentinvaalit marraskuussa. Koronaviruskriisin hoidolla on todennäköisesti vaikutuksia myös Trumpin suosioon vaaleissa.

-----

Lähteenä myös uutistoimisto AFP.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. OP Uusimaa siirtyy Perhelän toimistotaloon – vanhojen tilojen paikalle kaavaillaan toista valtavaa korttelia: "Ainakin vielä yksi uusi tornitalo"
 2. Meidän Festivaalin liput lähes loppuunmyyty – päätöspäivänä ohjelmassa myös ulkomaalaisvahvistuksia
 3. Ruukiin hankittiin uimakopit, pöytäryhmä ja kuntoilulaitteet – toivelistalle jäi laituri
 4. Metsänautti esittelee toimintaansa asuntomessuilla – tuusulalainen yritys järjestää majoituselämyksiä korkealle puuhun
 5. Entinen Alkon myymälärakennus 1950-luvulta muuttui asunnoiksi Keravalla – "Alkuperäisiä elementtejä säilytetty niin paljon kuin mahdollista"
 6. USA:n korkein oikeus: New Yorkin syyttäjällä oikeus saada käyttöönsä presidentti Trumpin vero- ja taloustiedot
 7. Media kyseenalaisti iän vaikutuksen Räikkösen vauhtiin – Jäämies latasi takaisin
 8. Ministeriö esittää suojavarusteiden hankkimista 100 miljoonalla eurolla
 9. Euroryhmä valitsee tänään uuden puheenjohtajan – Nouseeko ryhmän johtoon ensimmäistä kertaa nainen?
 10. Ruotsissa 18 uutta koronaan liittyvää kuolemaa – koronaepidemian uhkataso on yhä korkea
 11. Kiinni otettuun kohdistunut väkivalta Lahden poliisiaseman putkassa johti syytteisiin – poliisi ja kaksi vartijaa pidätetty virasta
 12. Lukijalta: Poliisiasema ei lisäisi vaan vähentäisi poliisien määrää
 13. Sinilevätilanne jatkuu rauhallisena sekä sisävesillä että merialueilla
 14. Älä toimi näin, pyytää poliisi: Asukas löysi räjähteen ja kuljetti sen poliisiasemalle, asema jouduttiin eristämään tunneiksi
 15. Ilman huoltajaa Suomeen tulleiden nuorten jälkihuollon yläikäraja nousee 25 vuoteen

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Salama iski viiteen taloon Järvenpäässä – "Reikiä sisäkatossa asti"
 2. Pelastuslaitoksella kiinnostava tehtävä Järvenpäässä – heinäpaali oli päätynyt Keravanjokeen lähelle patoa: "Vastaavaa ei ole tapahtunut 40 vuoteen"
 3. OP Uusimaa siirtyy Perhelän toimistotaloon – vanhojen tilojen paikalle kaavaillaan toista valtavaa korttelia: "Ainakin vielä yksi uusi tornitalo"
 4. Järvenpää Soi -festareiden artistikokoonpano muuttui – walestähti ei pääse maahan koronan vuoksi
 5. Vaikuttava taidekokonaisuus valmistui Ahjon purkutaloon – 94 taiteilijan teokset pian yleisön nähtäville: "En ole aikaisemmin tehnyt tällaista"
 6. Kova tuuli teki tuhojaan Keski-Uudellamaalla: rivitalon katto repeytyi irti ja puita kaatui
 7. Ostajat palasivat kirpputoreille
 8. Pelastuslaitoksella oli täydet kädet maanantaisen myrskyn kanssa – yhteensä 39 vahingontorjuntatehtävää
 9. Meidän Festivaalin liput lähes loppuunmyyty – päätöspäivänä ohjelmassa myös ulkomaalaisvahvistuksia
 10. Metsänautti esittelee toimintaansa asuntomessuilla – tuusulalainen yritys järjestää majoituselämyksiä korkealle puuhun
 11. Nuorimmillaan 11–vuotiaaseen tyttöön kohdistuneet seksuaalirikokset käsiteltiin hovioikeudessa – molemmat valitukset hylättiin
 12. Avoterassin saa rakentaa ilman minkäänlaista lupaa – lasittaminen voi syödä rakennusoikeutta
 13. Kansainvälisen ketjun kanaravintola avautui Järvenpään keskustaan – Chitir Chicken toimii noin 10:ssä eri maassa: "Uusia paikkoja etsitään Suomesta koko ajan"
 14. Keusoten alueella ei uusia koronatartuntoja
 15. Seitsemän veljeksen vaellusreitti kutsuu kirjailijan jalanjäljille

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.