Pisa-tutkimuksen mukaan suomalaisnuorten talousosaaminen on vahvaa – Suomen edelle kiilasi ainoastaan Viro

Suomi sijoittui opetus- ja kulttuuriministeriön tiedotteen mukaan toiseksi yhdessä Kanadan kanssa. SEPPO SAMULI / LEHTIKUVA

STT

Suomalaisnuoret sijoittuivat toiseksi Pisa 2018 -tutkimuksen talousosaamista sisältäneessä osiossa. Opetus- ja kulttuuriministeriön tiedotteen mukaan Suomi jakoi kakkossijan yhdessä Kanadan kanssa.

Suomen keskiarvopistemäärä oli 537 ja Kanadan 532. Tutkimuksen parhaimmat nuoret talousosaajat olivat virolaisia, joiden pistemäärä oli 547.

Suomi osallistui tämän osion arviointiin ensimmäisen kerran.

Suomessa ei havaittu alueellisia eroja

Talousosaaminen jakaantuu Suomessa koulujen välillä hyvin tasaisesti. Koulujen väliset erot olivatkin Suomessa koko tutkimuksen pienimpiä.

Suomessa koulujen sisäinen vaihtelu talousosaamisessa oli kuitenkin suurinta koko tutkimuksessa. Vaihtelu oli selvästi voimakkaampaa kuin esimerkiksi lukutaidossa. Samasta koulusta löytyi siis niin talousosaamisen huippuja kuin kaikkein heikoimmin osaavia.

Sen sijaan alueellisia tai koulun sijaintiin liittyviä eroja ei havaittu. Suomenkielisten koulujen oppilaiden keskiarvo oli 538 pistettä ja ruotsinkielisten 522 pistettä.

Suomalaispojista huipputasolle sijoittui 21 prosenttia, kun tytöillä vastaava osuus oli 19 prosenttia. Välttävän tason alle pojista jäi 12 prosenttia ja tytöistä kahdeksan prosenttia.

Suomalaiset hallitsivat tutkimuksen mukaan talousasioita paremmin kuin matematiikan ja lukutaidon perusteella olisi voitu ennustaa. Talousosaamisella on vahva yhteys lukutaitoon ja matematiikkaan, mutta sillä on myös muista osa-alueista riippumaton osuutensa.

Kauppakamari kaipaa nuorten talousosaamisen kehittämistä

Kauppakamarin mielestä nuorten talousosaamisessa riittää yhä kehittämistä, vaikka sen osaamisasiantuntija Mikko Valtonen luonnehtiikin Suomen menestystä loistavaksi.

– Nuorten talousosaamisen kehittämiselle on edelleen kova tarve. Suomalaiset ylivelkaantuvat ja kansalaisten oman talouden hallinnassa on isoja puutteita. Jos mitään ei tehdä, jakautuu kansa vähitellen kahteen kastiin sosioekonomisen aseman mukaan, Valtonen sanoo tiedotteessa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. OP Uusimaa siirtyy Perhelän toimistotaloon – vanhojen tilojen paikalle kaavaillaan toista valtavaa korttelia: "Ainakin vielä yksi uusi tornitalo"
 2. Meidän Festivaalin liput lähes loppuunmyyty – päätöspäivänä ohjelmassa myös ulkomaalaisvahvistuksia
 3. Ruukiin hankittiin uimakopit, pöytäryhmä ja kuntoilulaitteet – toivelistalle jäi laituri
 4. Metsänautti esittelee toimintaansa asuntomessuilla – tuusulalainen yritys järjestää majoituselämyksiä korkealle puuhun
 5. Entinen Alkon myymälärakennus 1950-luvulta muuttui asunnoiksi Keravalla – "Alkuperäisiä elementtejä säilytetty niin paljon kuin mahdollista"
 6. Vasemmistoliitto ja RKP samoilla linjoilla Marinin kanssa työllisyystoimien aikataulusta – päätöksillä aikaa loppuvuoteen
 7. Korkein oikeus: New Yorkin syyttäjällä on oikeus saada Trumpin talous- ja verotiedot käyttöönsä
 8. Media kyseenalaisti iän vaikutuksen Räikkösen vauhtiin – Jäämies latasi takaisin
 9. Ministeriö esittää suojavarusteiden hankkimista 100 miljoonalla eurolla
 10. Euroryhmä valitsee tänään uuden puheenjohtajan – Nouseeko ryhmän johtoon ensimmäistä kertaa nainen?
 11. Ruotsissa 18 uutta koronaan liittyvää kuolemaa – koronaepidemian uhkataso on yhä korkea
 12. Kiinni otettuun kohdistunut väkivalta Lahden poliisiaseman putkassa johti syytteisiin – poliisi ja kaksi vartijaa pidätetty virasta
 13. Lukijalta: Poliisiasema ei lisäisi vaan vähentäisi poliisien määrää
 14. Sinilevätilanne jatkuu rauhallisena sekä sisävesillä että merialueilla
 15. Älä toimi näin, pyytää poliisi: Asukas löysi räjähteen ja kuljetti sen poliisiasemalle, asema jouduttiin eristämään tunneiksi

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Salama iski viiteen taloon Järvenpäässä – "Reikiä sisäkatossa asti"
 2. Pelastuslaitoksella kiinnostava tehtävä Järvenpäässä – heinäpaali oli päätynyt Keravanjokeen lähelle patoa: "Vastaavaa ei ole tapahtunut 40 vuoteen"
 3. OP Uusimaa siirtyy Perhelän toimistotaloon – vanhojen tilojen paikalle kaavaillaan toista valtavaa korttelia: "Ainakin vielä yksi uusi tornitalo"
 4. Järvenpää Soi -festareiden artistikokoonpano muuttui – walestähti ei pääse maahan koronan vuoksi
 5. Vaikuttava taidekokonaisuus valmistui Ahjon purkutaloon – 94 taiteilijan teokset pian yleisön nähtäville: "En ole aikaisemmin tehnyt tällaista"
 6. Kova tuuli teki tuhojaan Keski-Uudellamaalla: rivitalon katto repeytyi irti ja puita kaatui
 7. Ostajat palasivat kirpputoreille
 8. Pelastuslaitoksella oli täydet kädet maanantaisen myrskyn kanssa – yhteensä 39 vahingontorjuntatehtävää
 9. Meidän Festivaalin liput lähes loppuunmyyty – päätöspäivänä ohjelmassa myös ulkomaalaisvahvistuksia
 10. Metsänautti esittelee toimintaansa asuntomessuilla – tuusulalainen yritys järjestää majoituselämyksiä korkealle puuhun
 11. Avoterassin saa rakentaa ilman minkäänlaista lupaa – lasittaminen voi syödä rakennusoikeutta
 12. Kansainvälisen ketjun kanaravintola avautui Järvenpään keskustaan – Chitir Chicken toimii noin 10:ssä eri maassa: "Uusia paikkoja etsitään Suomesta koko ajan"
 13. Nuorimmillaan 11–vuotiaaseen tyttöön kohdistuneet seksuaalirikokset käsiteltiin hovioikeudessa – molemmat valitukset hylättiin
 14. Keusoten alueella ei uusia koronatartuntoja
 15. Näköislehdessä tänään: Ronja Paani muutti maalle etsimään itseään – ensin yllätti talven pimeys, sitten koronaepidemia vei perimmäisten kysymysten äärelle

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.