Trump puuttui asiantuntijan koronakommentteihin: Pitää Faucin arviota koulujen avautumisesta epäsopivana

Donald Trumpille Yhdysvaltojen talouden työntäminen kriisin jälkeen nousu-uralle on myös vaalikysymys. AFP / LEHTIKUVA

STT

Yhdysvalloissa presidentti Donald Trump on puuttunut johtavan tartuntatautiasiantuntijan arvioon koulujen avautumisesta, kertoo muun muassa uutiskanava CNN .

Kansallisen allergia- ja tartuntatautiviraston johtaja Anthony Fauci sanoi tiistaina kongressin kuulemisessa, että kouluja tulisi maassa avata varovaisesti eikä kaikkia kouluja tulisi välttämättä avata vielä syksyllä. Trump puolestaan on vaatinut, että kaikki koulut avautuvat syyskuussa.

Keskiviikkona Trump sanoi Faucin tiistaista kommenttia avaamisen lykkäämisestä epäsopivaksi.

– Olin yllättynyt tästä vastauksesta, koska, tiedättehän, minusta se ei ole hyväksyttävä vastaus, etenkään kun se liittyy kouluihin, Trump sanoi tiedotustilaisuudessaan medialle.

Fauci on koronaviruskriisin aikana useasti oikonut Trumpin sanomisia.

Kiista koulujen avaamisesta näyttää entisestään syventävän juopaa presidentin ja tartuntatautiasiantuntijoiden välillä. Yhdysvalloissa on viime aikoina kiistelty koronavirusrajoitusten purkamisen aikataulusta. Asiantuntijat ovat varoittaneet liian aikaisen avautumisen voivan kiihdyttää viruksen leviämistä.

Trumpille talous on vaalikysymys

Trumpille Yhdysvaltojen talouden työntäminen kriisin jälkeen nousu-uralle on myös vaalikysymys. Marraskuun presidentinvaaleissa Trumpin haastajaksi todennäköisimmin nouseva demokraattien Joe Biden on syyttänyt republikaanipresidenttiä kriisin huonosta hoidosta. Bidenin mukaan Trumpin linja on todennäköisesti vain pahentanut talouden syöksykierrettä.

Myös Fauci on muistuttanut taloudellisista seuraamuksista. Asiantuntijan mukaan eristystoimien liian aikainen purkaminen ja viruksen uusi leviämisaalto voivat lykätä myös talouden toipumista.

Yhdysvalloissa on todettu eniten koronavirustartuntoja sekä niihin liittyviä kuolemia maailmassa. Maailman koronavirustilannetta seuraavan tilastosivusto Worldometerin mukaan todettuja tartuntoja on maassa yli 1,43 miljoonaa. Yhteensä noin 85 000 ihmistä on kuollut viruksen seurauksena.

Virukseen kuolleiden määrä on lisääntynyt vuorokauden aikana vähän yli 1 800 ihmisellä, kertoo baltimorelaisen Johns Hopkins -yliopiston seuranta. Sunnuntaina kerrottiin 776 kuolemasta, mikä oli alhaisin vuorokausilukema sitten maaliskuun. Sen jälkeen kuolemien määrät ovat olleet jälleen nousussa.

Tiedot tartuntojen ja kuolemien määristä poikkeavat jonkin verran toisistaan eri lähteissä. Johns Hopkinsin yliopiston mukaan koronavirukseen on Yhdysvalloissa kuollut nyt yhteensä noin 84 000 ihmistä ja tartuntoja on noin 1,39 miljoonaa.

Väkilukuun suhteutettuna Yhdysvalloissa on miljoonaa asukasta kohden kuollut virukseen 257 ihmistä. Suomessa vastaava suhdeluku oli torstaiaamuna 51.

Spekulaatiot vaalien siirrosta leimahtivat jälleen

Tiistaina presidentinvaaleihin puuttui myös Trumpin vävy ja neuvonantaja Jared Kushner. Hän sanoi Time-lehden haastattelussa, ettei voi taata vaalien olevan marraskuussa, mutta toistaiseksi aikataulu näyttää pitävän.

Vaikka vaalien ajankohdasta ei päätä Kushner eikä edes presidentin hallinto, aiheutti lausunto kohua demokraattileirissä. Trumpin vastustajat ovat spekuloineet, että Trump pyrkisi siirtämään vaaleja itselleen otollisempaan ajankohtaan.

Myöhemmin Kushner vielä täsmensi lausuntoaan uutiskanava NBC:lle ja sanoi, ettei ole tietoinen mistään vaalien mahdolliseen siirtoon liittyvistä keskusteluista.

Sekä presidentinvaaleihin että puolueiden esivaaleihin liittyy paljon epävarmuuksia koronavirusepidemian ja eristystoimien vuoksi. Osa osavaltioista on esimerkiksi siirtänyt esivaaleja tai turvautunut postiäänestykseen suojellakseen ihmisiä ruuhkaisilta äänestyspaikoilta.

Biden, jota ei ole vielä valittu virallisesti demokraattien presidenttiehdokkaaksi, näyttää johtavan Trumpia useissa mielipidemittauksissa.

Lähteenä myös AFP.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. OP Uusimaa siirtyy Perhelän toimistotaloon – vanhojen tilojen paikalle kaavaillaan toista valtavaa korttelia: "Ainakin vielä yksi uusi tornitalo"
 2. Meidän Festivaalin liput lähes loppuunmyyty – päätöspäivänä ohjelmassa myös ulkomaalaisvahvistuksia
 3. Ruukiin hankittiin uimakopit, pöytäryhmä ja kuntoilulaitteet – toivelistalle jäi laituri
 4. Entinen Alkon myymälärakennus 1950-luvulta muuttui asunnoiksi Keravalla – "Alkuperäisiä elementtejä säilytetty niin paljon kuin mahdollista"
 5. Metsänautti esittelee toimintaansa asuntomessuilla – tuusulalainen yritys järjestää majoituselämyksiä korkealle puuhun
 6. Kimppa-asuminen: Ronja Paani muutti keskellä pimeintä talvea pieneen kylään etsimään itseään – seurasimme puoli vuotta, miten elämä maalla sujuu
 7. Suomalaisgolffarit palasivat ruosteisesti Euroopan-kiertueen kisatauolta
 8. Pirjo Leimusen kolumni: Järvenpää ei ole Porvoo
 9. Suomen pöytätenniksen ykköspelaajan Benedek Olahin erinomainen alkuvuosi vaihtui totaaliseen epätietoisuuteen
 10. Myönteisistä tulosuutisista kertoneet Tikkurila, Orion ja Kesla vauhdissa pörssissä
 11. Kirkes-kirjastojen kirjavinkit
 12. Thaimaalaisten marjanpoimijoiden Suomeen päästäminen lykkääntyy jälleen Thaimaassa
 13. Vasemmistoliitto ja RKP samoilla linjoilla Marinin kanssa työllisyystoimien aikataulusta – päätöksillä aikaa loppuvuoteen
 14. New Yorkin syyttäjällä on oikeus saada Trumpin talous- ja verotiedot käyttöönsä, päätti korkein oikeus – "Kyllä tämä oli Trumpin kannalta huono päivä"
 15. Mercedes tasapainoilee teknisten ongelmien kanssa – "Olemme perjantain jälkeen viisaampia"

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Salama iski viiteen taloon Järvenpäässä – "Reikiä sisäkatossa asti"
 2. Pelastuslaitoksella kiinnostava tehtävä Järvenpäässä – heinäpaali oli päätynyt Keravanjokeen lähelle patoa: "Vastaavaa ei ole tapahtunut 40 vuoteen"
 3. OP Uusimaa siirtyy Perhelän toimistotaloon – vanhojen tilojen paikalle kaavaillaan toista valtavaa korttelia: "Ainakin vielä yksi uusi tornitalo"
 4. Järvenpää Soi -festareiden artistikokoonpano muuttui – walestähti ei pääse maahan koronan vuoksi
 5. Vaikuttava taidekokonaisuus valmistui Ahjon purkutaloon – 94 taiteilijan teokset pian yleisön nähtäville: "En ole aikaisemmin tehnyt tällaista"
 6. Kova tuuli teki tuhojaan Keski-Uudellamaalla: rivitalon katto repeytyi irti ja puita kaatui
 7. Ostajat palasivat kirpputoreille
 8. Meidän Festivaalin liput lähes loppuunmyyty – päätöspäivänä ohjelmassa myös ulkomaalaisvahvistuksia
 9. Metsänautti esittelee toimintaansa asuntomessuilla – tuusulalainen yritys järjestää majoituselämyksiä korkealle puuhun
 10. Pelastuslaitoksella oli täydet kädet maanantaisen myrskyn kanssa – yhteensä 39 vahingontorjuntatehtävää
 11. Kansainvälisen ketjun kanaravintola avautui Järvenpään keskustaan – Chitir Chicken toimii noin 10:ssä eri maassa: "Uusia paikkoja etsitään Suomesta koko ajan"
 12. Entinen Alkon myymälärakennus 1950-luvulta muuttui asunnoiksi Keravalla – "Alkuperäisiä elementtejä säilytetty niin paljon kuin mahdollista"
 13. Avoterassin saa rakentaa ilman minkäänlaista lupaa – lasittaminen voi syödä rakennusoikeutta
 14. Keusoten alueella ei uusia koronatartuntoja
 15. Arman Alizadia kuvattiin Pietolan grillillä – tv-julkisuus valuu hukkaan tulipalon vuoksi

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.