Trump haluaa G7-maiden johtajat Yhdysvaltoihin ehkä jo kesäkuussa – suunnitteilla oli etäkokous

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ehdotti, että G7-maiden johtajat tapaisivat kasvokkain Yhdysvalloissa mahdollisesti jo kesäkuussa. AFP / LEHTIKUVA

STT–AFP

Presidentti Donald Trump kertoi keskiviikkona suunnittelevansa, että G7-maiden johtajat tapaisivat kasvokkain Yhdysvalloissa mahdollisesti jo kesäkuussa.

Johtajien vuosittainen tapaaminen oli määrä järjestää tänä vuonna Yhdysvalloissa, mutta kesäkuuksi suunniteltu tapaaminen päätettiin maaliskuussa perua ja vaihtaa etäkokoukseksi koronaviruspandemian vuoksi. Nyt Trump siis haluaisi palata alkuperäiseen suunnitelmaan. Hän kertoi asiasta tviitissä .

Tviitissään Trump mainitsi sekä Washingtonin että Marylandissa sijaitsevan Yhdysvaltain presidentin lomahuvilan Camp Davidin, mutta vielä on epäselvää, ehdottaako hän tapaamispaikaksi molempia. Trumpin mukaan tapaaminen voisi olla "samalla tai samankaltaisella" päivämäärällä kuin alkuperäinen kokous.

Valkoisen talon tiedottaja Kayleigh McEnany sanoi myöhemmin lehdistölle, että tapaamisen toivotaan onnistuvan kesäkuussa, mutta tarkkaa päivämäärää ei vielä ole.

G7-maihin kuuluvat myös Kanada, Britannia, Ranska, Saksa, Italia ja Japani.

Muut eivät heti innostuneet

Alustavasti Trumpin ideaan näyttää myötämielisimmin suhtautuvan Ranska presidentti Emmanuel Macron, joka totesi olevansa halukas saapumaan Camp Davidiin, mikäli terveydelliset olosuhteet sallivat.

Kanadan pääministeri Justin Trudeau puolestaan muistutti, että turvallisuusnäkökulman on oltava ykkössijalla henkilökohtaisissa tapaamisissa.

Saksan liittokansleri Angela Merkel sanoi olevansa odottavalla kannalla.

– Missä tahansa muodossa G7-tapaaminen toteutuukaan, tulen taistelemaan multilateralismin (monenkeskisen yhteistyön) puolesta, hän sanoi toimittajille Berliinissä.

Eurooppalaiset ja kanadalaiset eivät tällä hetkellä pääse Yhdysvaltoihin Trumpin hallinnon asettaman matkustuskiellon vuoksi.

Kokouksesta kohua jo aiemmin

Trump mainitsi G7-kokousta koskeneessa tviitissään myös Yhdysvaltojen "paluun suuruuteen". Avaus saattaa siis liittyä Trumpin pyrkimykseen päästä eroon koronaviruksen torjuntaan liittyvistä rajoituksista. Talouden kääntyminen kasvuun olisi Trumpille tärkeää myös suosion nostamisen kannalta.

Tiedottaja McEnany kutsui mahdollista huipputapaamista "voiman ja optimismin" osoitukseksi.

Trumpin isännöimä G7-kokous oli otsikoissa myös loppuvuodesta, kun hän päätti kutsua johtajat delegaatioineen omistamalleen Doralin golfklubille Miamiin. Päätös herätti heti rajua arvostelua, sillä Trumpin katsottiin yrittävän hyötyä presidenttiydestään.

Asiasta noussut kohu pakotti presidentin lopulta perääntymään. Uudeksi paikaksi ilmoitettiin Camp David.

Kuolleita jo yli 93 400

Yhdysvalloissa on todettu tähän mennessä kaikista maailman maista eniten koronavirustartuntoja sekä virukseen liittyviä kuolemia. Tartuntoja on todettu noin 1,55 miljoonaa. Kuolleita on noin 93 400, kertoo baltimorelaisen Johns Hopkins -yliopiston seuranta. Viimeisen vuorokauden aikana uusia kuolemia tilastoitiin noin 1 561, yliopisto kertoi myöhään keskiviikkona paikallista aikaa.

Tilastosivusto Worldometerin mukaan väkilukuun suhteutettuna Yhdysvalloissa on miljoonaa asukasta kohden todettu nyt noin 4 800 tartuntaa ja 287 virukseen liittyvää kuolemaa. Testejä on tehty yli 14 miljoonaa. Trump onkin selittänyt Yhdysvaltojen korkeita tartuntamääriä kiivaalla testauksella.

Suomessa vastaavat suhdeluvut olivat torstaiaamuna 1 163 tartunnan saanutta ja 55 kuollutta miljoonaa asukasta kohti.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Pelastuslaitoksella oli täydet kädet maanantaisen myrskyn kanssa – yhteensä 39 vahingontorjuntatehtävää
 2. Rykmentinpuiston portille avataan vähäpäästöinen huoltoasema – "Halusimme, ettei fossiilista dieseliä enää ole"
 3. Näköislehdessä tänään: Se ei ollut HIV, eikä se ollut borrelioosi, sen aiheutti paarma – Antti Kuparinen joutui kokemaan pureman rajut seuraukset
 4. Kova tuuli teki tuhojaan Keski-Uudellamaalla: rivitalon katto repeytyi irti ja puita kaatui
 5. Kerava sulki pysäköintialueen Asemansillan Nesteen vieressä – taustalla erilaisia ongelmia: "Siellä kaupiteltiin jotakin"
 6. "Painissa rakkainta on menestyminen, raskainta ainainen rahattomuus" – Jere Heinon yliopistofinaalit jättistadionilla vaihtuivat harjoitteluun kotikaupungissa Porissa
 7. Mökit kävivät kaupaksi kesäkuussa: suurissa mökkikunnissa lähes 75 prosenttia enemmän kauppoja
 8. Juha Honkosen uutisanalyysi: Kulmuni maksoi ministeriöille liikaa – "Miksi palautit koko summan?"
 9. EU-yhteistyö poisti markkinoilta viime vuonna yli 2 200 vaarallista tuotetta – Kaikki vaaralliseksi todetut tuotteet haettavissa päivittyvästä verkkopalvelusta
 10. Heinäkuussa ollut jo yli 7 000 matkustajan päiviä – Normaalina lomakautena Helsinki–Vantaan läpi kulkee 70 000 matkustajaa päivässä
 11. Kesä on erinomaista aikaa hakea töitä – Näillä 10 alalla on nyt eniten paikkoja auki
 12. Trump arvosteli nimenvaihtoa harkitsevia seuroja – piikitteli aiemmin NASCAR-sarjan ainoaa tummaihoista kuljettajaa
 13. "Paras näyttö on saatu siitä, että kamerat ja kuuntelulaitteet ovat olleet kerhotilojen sisäpuolella" – Syyttäjän mukaan United Brotherhoodin johtajan suojelu kertoo tiukasta hierarkiasta
 14. Yhdysvallat harkitsee TikTok-sovelluksen kieltämistä, sanoo ulkoministeri Pompeo
 15. Finnwatch: SUP-lautojen vastuullisuus ei vakuuta – Kolme brändiä erottui selvityksessä edukseen

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Ahjontorin K-Market Keravalla ryöstettiin – poliisi kaipaa yleisön apua
 2. Kova tuuli teki tuhojaan Keski-Uudellamaalla: rivitalon katto repeytyi irti ja puita kaatui
 3. Kuljettaja menetti auton hallinnan Tuusulan Hämeentiellä – törmäsi liikennemerkkiin ja ajautui vastaantulevien kaistalle
 4. Keravan Prisman pahoinpitely on aiheuttanut "tunteikasta kirjoittelua sosiaalisessa mediassa"
 5. Nuorimmillaan 11–vuotiaaseen tyttöön kohdistuneet seksuaalirikokset käsiteltiin hovioikeudessa – molemmat valitukset hylättiin
 6. Nuori ajoi mopoautolla pylvääseen Järvenpäässä
 7. Henkilö: Raju polvivamma päätti järvenpääläisen Heli Takon, 21, kilpavoimistelu-uran – tie vei huipulle pukusuunnittelijaksi ja Nasan fyysikoksi: "Tekisin tätä ilmaiseksikin"
 8. Bussikuski raivosi ja heitti matkustajia väkivalloin ulos bussista Helsingissä – Vaati isoja korvauksia työsuhteen purusta, mutta joutui itse maksamaan
 9. Kerava sulki pysäköintialueen Asemansillan Nesteen vieressä – taustalla erilaisia ongelmia: "Siellä kaupiteltiin jotakin"
 10. Näköislehdessä tänään: Jukka Ylitalon autokokoelman arvo jo satojatuhansia – "Ensisijaisesti ostan näitä kiinnostuksen takia"
 11. Ravintola Sesonki lopettaa Järvenpäässä – "Joskus luopuminen on ainoa moraalisesti oikea ratkaisu"
 12. THL: Risteilyillä useita tilanteita, joissa matkustajat altistuneet koronavirukselle – kaksi perhettä Silja Europan Tallinnan-risteilyltä asetettu karanteeniin
 13. Vaikuttava taidekokonaisuus valmistui Ahjon purkutaloon – 94 taiteilijan teokset pian yleisön nähtäville: "En ole aikaisemmin tehnyt tällaista"
 14. Pelastuslaitoksella oli täydet kädet maanantaisen myrskyn kanssa – yhteensä 39 vahingontorjuntatehtävää
 15. VR lopettaa lipunmyynnin palvelupisteensä Jyväskylässä, Lahdessa, Oulussa, Tikkurilassa ja Turussa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.