Postille sadantuhannen euron rapsut tietosuojalain rikkomisesta – puutteita muuttoilmoitusta tehneiden informoinnissa

Suurimman summan sai maksettavakseen Posti. Vesa Moilanen / LEHTIKUVA

STT

Posti sai tällä viikolla huomattavan sanktion, kun tietosuojavaltuutetun toimisto määräsi sille sadantuhannen euron seuraamusmaksun tietosuojarikkomuksesta.

Mojova seuraamusmaksu johtuu siitä, ettei Posti kertonut muuttoilmoituksen tehneille asiakkailleen heidän oikeudestaan muun muassa estää tietojen luovuttaminen ilmoituksen yhteydessä.

Tietosuojavaltuutettu oli Postiin yhteydessä asiasta jo vuonna 2017, jolloin Posti lupasi selvittää mahdollisuuksiaan parantaa henkilötietojen käsittelyn läpinäkyvyyttä. Muutos toimintaan tuli kuitenkin vasta tammikuussa 2020, kun toimisto oli ottanut uudestaan yhteyttä Postiin.

Rikkomus on tietosuojavaltuutetun toimiston mukaan koskenut 161 000 asiasta pelkästään viime vuoden aikana.

Posti tiedotti perjantaina pitävänsä päätöstä kohtuuttomana. Se korostaa toimineensa lain mukaisesti ja huomauttaa, että alle prosentti muuttajista kieltää tietojen luovuttamisen.

Posti kertoo valittavansa maksusta hallinto-oikeuteen, mutta sanoo tekevänsä korjauksia viranomaisen ohjeiden mukaisesti.

Tiedotteessaan Posti ilmoittaa kertovansa asiakkaan oikeuksista palveluehdoissa, verkkosivuillaan ja tietosuojaselosteessa. Seuraamuskollegio kuitenkin katsoi, että oikeuksista olisi pitänyt vielä erikseen kertoa muuttoilmoituksen tekemisen yhteydessä.

Oikeudesta on mainittu erikseen niissä tapauksissa, joissa asiakas on tilannut muuttoilmoituksen yhteydessä lisäpalveluita. Tätä Posti perustelee sillä, että tällöin muuttajalle on syntynyt asiakassuhde Postiin.

Muut sanktiot pieniä

Tietosuojavaltuutetusta ja kahdesta apulaistietosuojavaltuutetusta koostuva seuraamuskollegio määräsi seuraamusmaksuja nyt ensimmäistä kertaa. Sanktioita sai Postin lisäksi kaksi muuta yritystä.

Muut seuraamusmaksut ovat huomattavasti Postin summaa pienempiä. Kymen Vesi sai 16 000 euron maksun, koska se oli jättänyt tekemättä sijaintitietojen käsittelyn vaikutustenarvioinnin.

Vaikutusarviointi olisi EU:n tietosuoja-asetuksen mukaan pitänyt tehdä, sillä yhtiö käytti ajoneuvojensa sijaintitietoja muun muassa työajanseurantaan.

Kolmannessa tapauksessa yritys keräsi työntekijöiden ja työnhakijoiden tietoja tarpeettomasti. Yritys oli kysynyt tietoja esimerkiksi uskonnollisesta vakaumuksesta, terveydentilasta, perhesuhteista ja mahdollisesta raskaudesta.

Työnantaja saa tietosuojalain mukaan kerätä vain työsuhteen kannalta tarpeellisia tietoja.

12 500 euron seuraamusmaksun saaneen yrityksen nimeä ei kerrottu julkisuuteen. Tietosuojavaltuutetun toimisto kertoo seuraamusmaksun saaneen yrityksen nimen tiedotteessa vain, kun se arvioi asian yleisesti merkittäväksi.

Päätökset eivät ole vielä lainvoimaisia. STT ei perjantaina tavoittanut tietosuojavaltuutettua tai apulaisvaltuutettuja kommentoimaan sanktioita.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Avotulen teko on kielletty metsäpalovaaran vuoksi – palokunta kävi viime yönä epävirallisella nuotiopaikalla toistamiseen lyhyen ajan sisällä
 2. Kerää ja skannaa -palvelusta tuli suosittu koronakevään kauppareissuilla – palvelu otetaan käyttöön tänään Järvenpään Prismassa
 3. Äidin, 94, ja pojan, 64, välissä neljä metriä – Kivipuistossa asukkaita saa tavata erityisjärjestelyin
 4. Näköislehdessä tänään: Kesäkukkia ei löydy maisemasuunnittelijan omalta pihalta – poimi talteen Eva Wuiten puutarhavinkit
 5. Neljäs nollavuorokausi koronassa – ei uusia tartuntoja Keusoten alueella
 6. Tekstiviestit: Turhaa parturointia
 7. Teetkö sinäkin tämän virheen kauppareissulla? – käsidesiäkin voi käyttää väärin
 8. Poliisi on ottanut yhden ihmisen kiinni epäiltynä Outokummun henkirikostutkinnassa – 14 vuotta sitten kadonneen miehen ruumista etsitään yhä Kalaton-lammesta
 9. Janakkalalainen säätiö lainasi koko varallisuutensa hallituksensa jäsenten yhtiölle – PRH hakee säätiön lakkauttamista
 10. Tegnell myöntää, että Ruotsissa olisi tarvittu enemmän toimia koronaa vastaan
 11. AKT:n puheenjohtaja esittää uutta palkansaajien keskusjärjestöä – SAK:n, STTK:n ja Akavan yhdistymistä voisi ehdotuksen mukaan selvittää Lauri Ihalainen
 12. Raidejokerin tuplaraidetta valettu paikoilleen reilut 500 metriä, rakentaminen aikataulussaan – "Negatiivistakin palautetta tulee, mutta pääasiassa kaupunkilaiset ovat ottaneet rakentamisen hyvin vastaan"
 13. Vaisalan toimitusjohtaja jää eläkkeelle, tilalle tulee Nokia-taustainen Kai Öistämö
 14. ESPN: Koripallon NBA-kausi päättyisi viimeistään 12. lokakuuta
 15. Lukijalta: Lomautuksista liian ruusuinen kuva

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Järvenpään massiivinen sähkökatkos on ohi – liki 18 000 asiakasta oli ilman sähköä puolisen tuntia
 2. Asfalttityömaan onnettomuus aiheutti laajan sähkökatkon Järvenpäässä
 3. Festivaalin yllätys Järvenpäässä ja Tuusulassa – mikrokonserttien putki taiteilijakodeissa, parvekkeiden alla ja puutarhoissa
 4. Kaksi loukkaantui ulosajossa moottoritiellä Mäntsälässä
 5. Poliisi twiittasi koulujen päättäjäisyöstä: häiriköintiä, ryyppäämistä, Järvenpään Rantapuistossa epäilty puukotus
 6. Järvenpään laajan sähkökatkoksen syy selvisi – lähes 4 000 asiakasta jäi ilman sähköä
 7. Neljäs nollavuorokausi koronassa – ei uusia tartuntoja Keusoten alueella
 8. Avotulen teko on kielletty metsäpalovaaran vuoksi – palokunta kävi viime yönä epävirallisella nuotiopaikalla toistamiseen lyhyen ajan sisällä
 9. Ensipuraisu terassilla! – "Kuin kieltolaki päättyisi! Saa oikein luvalla juoda!"
 10. Kiistellystä skeittipuistosta järjestetään asukasilta Sompiossa – "Kerätään myös ideoita puiston kehittämiseksi"
 11. Avoterassin saa rakentaa ilman minkäänlaista lupaa – lasittaminen voi syödä rakennusoikeutta
 12. Keravalainen innovaatio lähtee valloittamaan maailmaa: "Tavoitteena on saada La Toilette Euroopan markkinoille ensi vuoden aikana."
 13. Kakkosessa luvassa derbyherkkua kolmesti – Palloliitto julkaisi otteluohjelman
 14. Uusi ravintola avaa tällä viikolla kauppakeskus Karusellissa – yrittäjä pyörittää ennestään Keravan Subwaytä
 15. Kerää ja skannaa -palvelusta tuli suosittu koronakevään kauppareissuilla – palvelu otetaan käyttöön tänään Järvenpään Prismassa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.