Punkit viihtyvät myös pohjoisessa – borrelioositapaukset voivat lisääntyä, sillä ihmiset liikkuvat enemmän luonnossa ja väistävät pusikkojen kautta

Punkit ovat levinneet vuosikymmenten aikana laajemmille alueille ja niiden aktiivisuuskausi on pidentynyt. Markku Ulander / LEHTIKUVA

STT

Poikkeusajat tuovat paljon suomalaisia luontoon, mikä lisää altistumista puutiaisille. Punkkeihin kuuluvat puutiaiset levittävät puutiaisaivotulehdusta ja borrelioosia eli Lymen tautia.

– Maastossa liikkuessa huomaa, että aika paljon ihmisiä on liikkeellä ja turvavälien pitämiseksi väistetään usein hieman pusikkojen puolelta, kertoo Turun yliopiston tutkijatohtori Jani Sormunen.

Hänen mukaansa tottuneet ulkoilma- ja luontoharrastajat tiedostavat puutiaisten levittämien tautien vaarat ja tietävät, miten niiltä tulee suojautua.

– Jos nyt on ihan uusia ihmisiä, jotka ovat innostuneet ulkoilusta kun ei ole ollut muuta tekemistä, voi olla että tätä vaaraa ei tiedosteta. On mahdollista, että borrelioositapauksia tulee enemmän, mutta sen näkee vasta kun kesä on ohi.

"Puutiaisia saattaa olla missä tahansa Oulusta etelään"

Punkit ovat levinneet vuosikymmenten aikana laajemmille alueille ja niiden aktiivisuuskausi on pidentynyt, sillä lumet sulavat aikaisemmin ja lämmintä ilmaa riittää pitkälle syksyyn. Sääolot vaikuttavatkin Sormusen mukaan suuresti liikkeellä olevien punkkien määrään.

Laajoja levinneisyystutkimuksia on tehty Suomessa vain kaksi, ensimmäinen 50-luvulla ja uudempi vuonna 2015. Tutkimusten välillä huomattiin, että punkkeja on levinnyt pohjoisemmaksi.

– Kannattaa tiedostaa, että puutiaisia saattaa olla missä tahansa Oulusta etelään. Ihan kaikkialla niitä ei ole, mutta se on olosuhteiden puolesta mahdollista. Puutiaiset tuntuvat keskittyvän suurten vesialueiden rannoille, Sormunen kertoo.

Levinneisyys laajentaa rokotussuosituksia

Puutiaisaivotulehdukselta voi suojautua TBE-rokoteella. Riskialueilla vakituisesti asuvat ja loma-asuntojen omistajat ovat oikeutettuja maksuttomaan rokotteeseen. Aktiivisuusalueiden laajeneminen näkyy myös uusissa suosituksissa, sillä rokoteohjelmaa laajennettiin tänä vuonna Kustaviin ja Lohjanjärven saaristoalueelle. Maksuttomia rokotuksia jatketaan edelleen Ahvenanmaalla, Paraisilla, Simossa, Kemin eteläisissä kaupunginosissa, Kotkan saaristossa, Lappeenrannassa Sammonlahden kaupunginosassa sekä Raahen edustalla Preiskarin saaressa. TBE-rokote ei suojaa borrelioosilta tai punkin puremalta.

Viime vuosina THL:n kansalliseen tartuntatautirekisteriin on ilmoitettu keskimäärin 70 puutiaisaivotulehdustapausta vuosittain.

THL:n tutkija Sari Huusko kertoo sähköpostitse, että vaikka suomalaiset liikkuisivat luonnossa enenevästi, puutiaisten levittämiltä taudeilta voidaan suojautua. Hänen mukaansa suomalaisten tietoisuutta puutiaisista on tärkeää edistää yhä myös riskialueilla.

Rokotteen antama suoja heikkenee, ellei tehosteista huolehdita. Turun yliopistollisen keskussairaalan infektiotautien ylilääkäri Jarmo Oksi korostaa, että suojaa puutiaisaivotulehdusta vastaan ei enää ole, jos varsinaisen rokotesarjan saamisesta on pitkä aika. Nuorilla suoja voi kestää jopa 10 vuotta, mutta iäkkäämpien tulisi ottaa tehoste kolmen vuoden välein.

Borrelioosia vastaan parhaan suojan antaa huolellinen punkkisyyni ulkoilun jälkeen. Mitä kauemmin punkki on iholla, sitä suuremmaksi borreliabakteerin tartunnan todennäköisyys kasvaa. Poistamiseen myydään erilaisia tuotteita, mutta Sormusen mukaan puutiaisen voi poistaa sormillakin, jos pinsetteihin ei ole pääsyä heti.

– On oleellista, että poistaminen tapahtuu mahdollisimman nopeasti, jotta bakteerin siirtyminen ei ehtisi tapahtua.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Keravalainen innovaatio lähtee valloittamaan maailmaa: "Tavoitteena on saada La Toilette Euroopan markkinoille ensi vuoden aikana."
 2. Katso kuvat! – näin ravintolat avautuivat Keski-Uudellamaalla
 3. Festivaalin yllätys Järvenpäässä ja Tuusulassa – mikrokonserttien putki taiteilijakodeissa, parvekkeiden alla ja puutarhoissa
 4. Järvenpään Kurkiauraa ja Keravan Kurkelaa uhkaa sulkeminen – Touhulan yt-neuvottelut alkoivat tänään
 5. Ensipuraisu terassilla! – "Kuin kieltolaki päättyisi! Saa oikein luvalla juoda!"
 6. New York Times: Uusi ruumiinavausraportti vahvistaa George Floydin tukehtuneen kuoliaaksi
 7. Huipputamma Mascate Match juhli Kuopio Stakesissa
 8. Red Bull -pomo: Mercedes vastustaa aika-ajouudistusta, jottei Hamiltonin mestaruuskausi häiriinny
 9. Jälleen nollavuorokausi koronassa – ei uusia tartuntoja Keusoten alueella
 10. Espanjassa ja Italiassa koronavirus näyttää viimein hiipumisen merkkejä – Espanjassa ensi kertaa sitten maaliskuun päivä ilman yhtään uutta viruskuolemaa
 11. Laivat eivät täyttyneet Tallinnan-matkaajista – "Viikonloppu saattaa olla vähän vilkkaampi"
 12. Kuusi kuntaa ylitti kriisikuntarajat – arviointimenettely aloitetaan elokuussa yhdessä uudessa kunnassa
 13. Saariselän hiihtokeskus avasi rinteitä laskettelijoille kevään koronatauon jälkeen – tunturin huipulla on yhä kesäkuussa metrin lumikerros
 14. Marin: Hallitus odottaa Hetemäen työryhmältä juhannukseen mennessä esitystä jälleenrakentamisesta
 15. Rallin MM-sarja hakee maltilla uusia ajankohtia kilpailuille

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Poliisi twiittasi koulujen päättäjäisyöstä: häiriköintiä, ryyppäämistä, Järvenpään Rantapuistossa epäilty puukotus
 2. Ensipuraisu terassilla! – "Kuin kieltolaki päättyisi! Saa oikein luvalla juoda!"
 3. Kaksi loukkaantui ulosajossa moottoritiellä Mäntsälässä
 4. Nollavuorokausi koronassa – ei uusia tartuntoja Keusoten alueella
 5. Sinebrychoffin jättitölkin ulkoasu muuttuu taas: "Muutos sopii hyvin ajan henkeen" – aiempi värinvaihto kuumensi tunteita
 6. Festivaalin yllätys Järvenpäässä ja Tuusulassa – mikrokonserttien putki taiteilijakodeissa, parvekkeiden alla ja puutarhoissa
 7. 1950-luvulta juurensa juontava vaateliike muuttaa Keravan torin laidalle – yrittäjä Päivi Weck: "Merkitsee ympyrän sulkeutumista"
 8. Avoterassin saa rakentaa ilman minkäänlaista lupaa – lasittaminen voi syödä rakennusoikeutta
 9. Katso kuvat! – näin ravintolat avautuivat Keski-Uudellamaalla
 10. Seitsemän kunnan alueella vain kaksi uutta koronatartuntaa – vauhti lähes pysähtynyt Keski-Uudellamaalla
 11. Järvenpään Kurkiauraa ja Keravan Kurkelaa uhkaa sulkeminen – Touhulan yt-neuvottelut alkoivat tänään
 12. Tulvatilanne Lapissa kiihtyy – Kittilässä ja Rovaniemellä tulva kestänee poikkeuksellisen pitkään
 13. Näköislehdessä tänään: Barokkipuutarha, kartanon pihapiiri... Herttoniemen kartanonpuisto on Helsingin vähän tunnettu helmi, joka on avoin kaikille
 14. Epävirallisen nuotiopaikan istuintukeille oli nostettu hehkuvia kekäleitä – palokunta hälytettiin paikalle Tuusulassa
 15. Opettajana työskentelevä Pasi, 38, on odottanut kunnollista skeittipaikkaa Keravalle 1990-luvulta asti – "Vehreää aluetta jäänee yllin kyllin kaikille halukkaille"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.