Hongkongin turvallisuuslakien käsittely liittyy laajempaan kuvioon Kiinassa – koronaviruksen aiheuttama epävakaus hermostuttaa Pekingin hallintoa

Turvallisuuslakien käsittelyn pelätään jäleen kiristävän tilannetta Hongkongissa. . AFP. / LEHTIKUVA

STT

Perjantaina alkaneessa Kiinan kansankongressin niin kutsutussa kaksoiskokouksessa aiotaan käsitellä Hongkongin turvallisuuslakeja. Hongkongin erityishallintoaluetta koskeva lakiesitys kieltäisi muun muassa vallankumouksellisen liikehdinnän, ulkomaisen vaikuttamisen ja terrorismin erityishallintoalueella. Asiasta nousi heti iso meteli muualla maailmassa, ja Hongkongissa demokratia-aktivistit suunnittelevat mielenosoituksia viime syksyn tapaan.

Mutta miksi Kiina toimii silti näin?

– Se liittyy laajempaan kuvioon. Viime vuodesta lähtien protestit eskaloituivat Hongkongissa. Lisäksi tämä liittyy hyvin vahvasti koronavirustilanteeseen. Kiinassa on joka suunnassa kiristetty ruuvia – sekä ulko- että sisäpolitiikassa. Kiinan hallinto kokee olevansa uhattuna ja paineen alla. Kaikissa mahdollisissa paikoissa, joissa otetta voi kiristää, sitä tehdään nyt, heinäkuussa Jyväskylän yliopistossa Kiinan ulkopolitiikkaan liittyvästä aiheesta väittelevä Matti Puranen sanoo STT:lle.

Kun Hongkong siirtyi 1997 Britannian alaisuudesta Kiinan hallintaan, maassa otettiin käyttöön miniperustuslaki. Siinä todettiin, että Hongkongin parlamentin tulee säätää kansallisen turvallisuuden laki. Vuonna 2003 yli puoli miljoonaa hongkongilaista marssi kaduilla ja vastusti lakia. Silloin lain säätäminen ei onnistunut.

– Viime kesän valtavien mielenosoitusten ja protestien seurauksena Peking on tehnyt selväksi, että tämä laki tarvitaan. Uusi miehitys sekä Hongkongin Kiinan kansantasavallan yhteystoimistossa että Pekingissä Hongkongin asioista vastaavassa ministeriössä on koventanut äänenpainoja, sanoo Kiina-asiantuntija Sari Arho Havren joka johtaa Business Finlandin ennakointityötä Kiinassa ja Kaakkois-Aasiassa.

Hongkongin syksyn aluevaalit hermostuttavat

Arho Havren näkee, että Kiinan kärsivällisyys Hongkongin suhteen on kulunut loppuun, sillä Hongkongissa on syksyllä aluevaalit.

– Toimi on poikkeuksellinen sikäli, että Kiinan retoriikka taustalla ei ole muuttunut mihinkään. Kärsivällisyys kului nyt loppuun syyskuussa lähestyvien aluevaalien vuoksi sekä Hongkongin poliittisen ilmapiirin takia. Se ei ole antanut vihjeitä siitä, että lakia olisi pystytty paikallisesti saamaan läpi, Arho Havren sanoo.

Arho Havrenin mukaan Hongkongin tilanne alkoi jo käydä noloksi Pekingille. Kiinalle on ensisijaista vakaus, jota koronavirus on nyt heiluttanut.

Puranen katsoo, että Peking ei halua päästää Hongkongin tilannetta pahenemaan, mutta tämän seurauksena se tulee tietysti pahenemaan väistämättä.

– On jo puhuttu mielenosoitusten järjestämisestä, Puranen muistuttaa ja jatkaa:

– Ilmeisesti Kiinan kommunistisen puolueen johto katsoo, ettei tässä tilanteessa ole muita vaihtoehtoja kuin käyttää kovempia keinoja. En näe, että Kiina olisi nyt niin voimissaan, että se vain pelkästään huvikseen säätelisi tällaista tai pelottelisi. Tässä on tosi kyseessä. Se on kylmää pragmatiikkaa.

Työttömyys kasvaa ja talouskasvu hidastuu

Purasen mukaan nyt varaudutaan siihen, että tilanne kiristyy luultavasti Kiinan sisällä, kun työttömyys kasvaa ja talouskasvu hidastuu. Tiedetään, että Hongkongissa on varmaan samanlaista luvassa, hän arvioi.

Arho Havren muistuttaa, että koronavirus on aiheuttanut vakavan iskun Kiinan sisäiselle vakaudelle. Talouden hiipuminen voi tuoda mukanaan maan johdon pelkäämää epävakautta.

– Hongkongin jatkuvien levottomuuksien ei enää haluta sotkevan lisää jo muutenkin kommunistiselle puolueelle haasteellista tilannetta, Arho Havren sanoo.

Sisäinen vai ulkoinen asia?

Onko Hongkongin tilanteessa sitten kyse Kiinan sisä- vai ulkopolitiikasta? Jos Kiinalta kysytään, vastaus on helppo. Ulkovallat ovat olleet asiasta toista mieltä ja esimerkiksi Yhdysvaltojen ulkoministeri Mike Pompeo on reagoinut voimakkaasti tilanteeseen.

Oman tumman sävynsä Kiinan ja Hongkongin tilanteelle tuo ylipäätänsä Kiinan lähialueiden tilanne. Kiina on kiristänyt otettaan Etelä-Kiinan merellä ja lisäksi Taiwanin ympäristössä on järjestetty sotaharjoituksia.

– Mielestäni tämä on osa kiristyvää ulkopoliittista linjaa, mikä on koronapandemian jälkeen näkynyt Kiinassa ja muualla maailmassa, Puranen sanoo.

Arho Havren näkee, että Yhdysvaltojen ja Kiinan suhteet kiristyvät edelleen. Lisäksi hänen mukaansa Hongkongissa pelätään, mihin tulkintoihin tuleva laki taipuu ja miten sitä voidaan käyttää Pekingin päämäärien ajamiseen.

– Kiinassa on esimerkkejä, kuinka kansallista turvallisuutta ja terrorismin vastaisuutta on käytetty polkemaan ihmisoikeuksia. Etenkin toisinajattelijoita on hiljennetty. Pahimmillaan laki avaa tien tällaisille toimille myös Hongkongissa, Arho Havren päättää.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Järvenpään Kurkiauraa ja Keravan Kurkelaa uhkaa sulkeminen – Touhulan yt-neuvottelut alkoivat tänään
 2. Juuri nyt: Ensipuraisu terassilla! – "Kuin kieltolaki päättyisi! Saa oikein luvalla juoda!"
 3. 1950-luvulta juurensa juontava vaateliike muuttaa Keravan torin laidalle – yrittäjä Päivi Weck: "Merkitsee ympyrän sulkeutumista"
 4. Opettajana työskentelevä Pasi, 38, on odottanut kunnollista skeittipaikkaa Keravalle 1990-luvulta asti – "Vehreää aluetta jäänee yllin kyllin kaikille halukkaille"
 5. Näköislehdessä tänään: Barokkipuutarha, kartanon pihapiiri... Herttoniemen kartanonpuisto on Helsingin vähän tunnettu helmi, joka on avoin kaikille
 6. Autojen ensirekisteröinnit puolittuivat toukokuussa – vuodesta tulossa 2000-luvun ankein kauppiaille
 7. Korona lykkää al-Holin leiriltä Suomeen saapuneiden kuulemisia – KRP selvittää, onko naisten toimista syytä aloittaa esitutkinta
 8. Toivo MotoGP-kilpailun ajamisesta hiipui nousevan auringon maassa
 9. Tuusulan kirjastopyörä tuo sadut torstaina Tuuliviirinpuistoon
 10. EKP:n odotetaan hyökkäävän koronataantumaa vastaan uudella elvytysohjelmalla
 11. Matkustajat: Helsinki-Vantaa on paras lentoasema Pohjois-Euroopassa
 12. Pesäpalloliitto teki ylijäämäisen tilinpäätöksen, mutta vain murto-osan verran edellisvuodesta
 13. Ravintolat, kahvilat ja monet muut paikat aukeavat taas – listasimme kesäkuun alun höllennykset koronarajoituksissa
 14. Tekstiviestit: Valmiina derbyyn
 15. Syyttäjän mukaan United Brotherhoodin johtaja viilsi miekalla häntä arvostellutta jäsentä päähän ja vahti jäsenten huumeidenkäyttöä virtsatesteillä

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Poliisi twiittasi koulujen päättäjäisyöstä: häiriköintiä, ryyppäämistä, Järvenpään Rantapuistossa epäilty puukotus
 2. Kaksi loukkaantui ulosajossa moottoritiellä Mäntsälässä
 3. Nollavuorokausi koronassa – ei uusia tartuntoja Keusoten alueella
 4. Juuri nyt: Ensipuraisu terassilla! – "Kuin kieltolaki päättyisi! Saa oikein luvalla juoda!"
 5. Seitsemän kunnan alueella vain kaksi uutta koronatartuntaa – vauhti lähes pysähtynyt Keski-Uudellamaalla
 6. Sinebrychoffin jättitölkin ulkoasu muuttuu taas: "Muutos sopii hyvin ajan henkeen" – aiempi värinvaihto kuumensi tunteita
 7. Avoterassin saa rakentaa ilman minkäänlaista lupaa – lasittaminen voi syödä rakennusoikeutta
 8. Järvenpäässä valmistellaan isoa kansanjuhlaa tunnetun maamerkin hengessä – myös seinämaalaukselle haetaan sopivaa kohdetta
 9. Tuusulan uimahalli avaa ovensa maanantaina – sisään pääsee jonotusnumerolla, jos halli on täynnä
 10. Nainen onki Keravanjoesta kuolleen liskon – Korkeasaaren asiantuntija: "Arvelisin, että erikoinen löydös on aikuinen iguaani"
 11. Mäntsälän Myllymäen koululla koronavirustapaus – 9 oppilasta karanteeniin
 12. Tulvatilanne Lapissa kiihtyy – Kittilässä ja Rovaniemellä tulva kestänee poikkeuksellisen pitkään
 13. Pian Tuusulanjärvessä uidaan koiraa – Osallistuvan budjetoinnin idea koirien uimapaikasta on loppumetreillä
 14. Mikä saa eturivin lauluntekijän Keravalle? – "Projekti vanhan talon parissa sitoo, ja nyt on kova hinku päästä luomaan uusia biisejä"
 15. THL: Suomessa todettu 33 uutta koronavirustartuntaa, kuolleiden määrä kasvoi neljällä

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.