Puolan presidentinvaalit eivät ehkä olekaan läpihuutojuttu – presidentti Dudan kannatus sukelsi

Dudan voitto näytti vielä toukokuun alussa varmalta. AFP / LEHTIKUVA

STT–AFP

Puolan presidentin Andrzej Dudan valinta jatkokaudelle ei olekaan välttämättä niin itsestään selvää kuin miltä vielä muutama viikko sitten näytti.

Dudan kannatus on uusimmissa gallupeissa pudonnut alle 40 prosentin, kun hänen suosionsa oli vielä toukokuun alussa yli 50 prosentin. Tällä viikolla julkaistuissa kahdessa riippumattomassa kannatusmittauksessa Dudaa kannatti 35 ja 39 prosenttia vastaajista.

Vaalien ratkeaminen suoraan ensimmäisellä kierroksella alkaa näyttää epätodennäköiseltä. Yli 50 prosentin ääniosuus merkitsisi sitä, ettei toista kierrosta tarvita.

Pääoppositiopuolue kansalaisfoorumin ehdokkaan Rafal Trzaskowskin kannatus puolestaan on noussut uusimmissa kyselyissä 18–21 prosenttiin. Sitoutumattoman keskustalaisen ehdokkaan Szymon Holownian kannatus oli 15–19 prosentissa.

Kansalaisfoorumi vaihtoi Varsovan pormestarin Trzaskowskin ehdokkaakseen viime viikolla. Siihen asti ehdokkaana ollut Malgorzata Kidawa-Blonska luopui ehdokkuudestaan. Hänen kannatuksensa oli toukokuun alussa alle 10 prosentissa.

Vaalien siirtämisestä väännettiin

Presidentinvaalit oli tarkoitus järjestää 10. toukokuuta, mutta niitä jouduttiin siirtämään koronaviruksen takia. Vaalien lykkäämisestä syntyi maassa poliittinen soppa.

Duda ponnisti presidentiksi Puolassa valtaa pitävän Laki ja Oikeus -puolueen (PiS) riveistä, ja konservatiivinen valtapuolue olisi halunnut pitää vaalit koronakriisin keskelläkin postiäänestyksenä.

Opposition hallitsema senaatti ei kuitenkaan tähän suostunut, ja myös EU kritisoi suunnitelmaa. Postiäänestykseen tarvittavia lipukkeita ei olisi ehditty toimittaa kaikille äänestäjille ajoissa.

Hallitus ja oppositio eivät onnistuneet sopimaan sen paremmin vaalien lykkäämisestä kuin perumisestakaan perustuslain vaatimalla tavalla. Lopulta vaalipäivä tuli ja meni ilman äänestyksiä, ja Puolan vaaliviranomaiset mitätöivät vaalit jälkeenpäin.

Uutta vaalipäivää ei ole vahvistettu, mutta sekä PiS:n että opposition edustajien mukaan vaalit saatetaan pitää 28. kesäkuuta. Dudan virkakausi päättyy 6. elokuuta.

Koronakriisin arveltiin hyödyttäneen istuvan presidentin Dudan kannatusta kevään aikana. Kuten monessa muussa maassa, Puolassakin hallitus on saanut rutkasti näkyvyyttä kriisin hoidon ansiosta. Kriisin edetessä ja pandemian talousvaikutusten tullessa ilmi tilanne voi kuitenkin kääntyä päälaelleen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Järvenpään Kurkiauraa ja Keravan Kurkelaa uhkaa sulkeminen – Touhulan yt-neuvottelut alkoivat tänään
 2. Juuri nyt: Ensipuraisu terassilla! – "Kuin kieltolaki päättyisi! Saa oikein luvalla juoda!"
 3. 1950-luvulta juurensa juontava vaateliike muuttaa Keravan torin laidalle – yrittäjä Päivi Weck: "Merkitsee ympyrän sulkeutumista"
 4. Opettajana työskentelevä Pasi, 38, on odottanut kunnollista skeittipaikkaa Keravalle 1990-luvulta asti – "Vehreää aluetta jäänee yllin kyllin kaikille halukkaille"
 5. Näköislehdessä tänään: Barokkipuutarha, kartanon pihapiiri... Herttoniemen kartanonpuisto on Helsingin vähän tunnettu helmi, joka on avoin kaikille
 6. Pesäpalloliitto teki ylijäämäisen tilinpäätöksen, mutta vain murto-osan verran edellisvuodesta
 7. Ravintolat, kahvilat ja monet muut paikat aukeavat taas – listasimme kesäkuun alun höllennykset koronarajoituksissa
 8. Tekstiviestit: Valmiina derbyyn
 9. Syyttäjä: United Brotherhoodin johtaja määräsi kymmenien kilojen amfetamiinikaupasta, jemmaili ekstaasikätköjä kerhotilan pihalle ja säilytti konepistooleja mökillään
 10. Trooppinen myrsky Amanda tappoi yli kymmenen ihmistä El Salvadorissa
 11. Turvakotien asiakasmäärä jatkoi kasvuaan viime vuonna – suurin osa asiakkaista on kokenut väkivaltaa kauan
 12. Koronavirus jatkaa rajua leviämistä Latinalaisessa Amerikassa – Perussa lähes 9 000 uutta tartuntaa vuorokaudessa, Chilen pääkaupungissa tehohoitopaikat liki lopussa
 13. Epävirallisen nuotiopaikan istuintukeille oli nostettu hehkuvia kekäleitä – palokunta hälytettiin paikalle Tuusulassa
 14. Kuorma-autosta valui öljyä tielle Mäntsälässä
 15. Veikkaus ei enää hämmennä peliautomaattien ja muiden pelien luvuilla – perusteli vanhaa ja uutta ilmoitustapaa kansainvälisellä käytännöllä

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Poliisi twiittasi koulujen päättäjäisyöstä: häiriköintiä, ryyppäämistä, Järvenpään Rantapuistossa epäilty puukotus
 2. Kaksi loukkaantui ulosajossa moottoritiellä Mäntsälässä
 3. Nollavuorokausi koronassa – ei uusia tartuntoja Keusoten alueella
 4. Seitsemän kunnan alueella vain kaksi uutta koronatartuntaa – vauhti lähes pysähtynyt Keski-Uudellamaalla
 5. Sinebrychoffin jättitölkin ulkoasu muuttuu taas: "Muutos sopii hyvin ajan henkeen" – aiempi värinvaihto kuumensi tunteita
 6. Avoterassin saa rakentaa ilman minkäänlaista lupaa – lasittaminen voi syödä rakennusoikeutta
 7. Juuri nyt: Ensipuraisu terassilla! – "Kuin kieltolaki päättyisi! Saa oikein luvalla juoda!"
 8. Mäntsälän Myllymäen koululla koronavirustapaus – 9 oppilasta karanteeniin
 9. Nainen onki Keravanjoesta kuolleen liskon – Korkeasaaren asiantuntija: "Arvelisin, että erikoinen löydös on aikuinen iguaani"
 10. Tuusulan uimahalli avaa ovensa maanantaina – sisään pääsee jonotusnumerolla, jos halli on täynnä
 11. Järvenpäässä valmistellaan isoa kansanjuhlaa tunnetun maamerkin hengessä – myös seinämaalaukselle haetaan sopivaa kohdetta
 12. Tulvatilanne Lapissa kiihtyy – Kittilässä ja Rovaniemellä tulva kestänee poikkeuksellisen pitkään
 13. Pian Tuusulanjärvessä uidaan koiraa – Osallistuvan budjetoinnin idea koirien uimapaikasta on loppumetreillä
 14. Mikä saa eturivin lauluntekijän Keravalle? – "Projekti vanhan talon parissa sitoo, ja nyt on kova hinku päästä luomaan uusia biisejä"
 15. Runsas kuminpoltto häiritsee asukkaita Järvenpäässä – "Palaneen käry leijuu asuntoihin ja melu kuulu satojen metrien päähän"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.