Afganistan sanoo vapauttavansa parituhatta talebanvankia hyväntahdon eleenä, talebanien julistama kolmen päivän tulitauko alkoi

Taistelut ovat jatkuneet Afganistanissa viime viikkoina. AFP / LEHTIKUVA

STT–AFP

Afganistanin presidentti Ashraf Ghani ilmoitti sunnuntaina, että parituhatta talebanvankia vapautetaan hyväntahdon eleenä talebanien ehdottamalle kolmen päivän tulitauolle.

Presidentin mukaan maan hallinto on myös valmis rauhanneuvotteluihin talebanien kanssa.

Ääriliike Talebanin ilmoittama tulitauko alkoi sunnuntaina, ja sen on määrä kestää id al-fitrin ajan. Id al-fitr on muslimien tärkein juhla, jota vietetään pyhän kuukauden ramadanin päätteeksi.

Tulitauko on herättänyt toiveita väkivallan vähentymisestä maassa. Yhdysvaltain edustaja tahojen välisissä rauhanneuvotteluissa näki tulitauon tärkeänä tilaisuutena, jota ei tulisi hukata.

Rauhanneuvottelut lykkääntyneet

Helmikuussa Yhdysvaltojen ja Talebanin allekirjoittamassa sopimuksessa edellytettiin Afganistanin hallintoa vapauttamaan jopa 5 000 talebanvankia. Talebanien on puolestaan määrä vapauttaa tuhatkunta Afganistanin turvallisuusjoukkojen jäsentä.

Ennen sunnuntaita Afganistanin hallinto on vapauttanut noin tuhat talebanvankia ja kapinalliset puolestaan noin 300 Afganistanin turvallisuusjoukkojen jäsentä.

Kapinalliset sanoivat olevansa sitoutuneita vankien vapauttamiseen, mutta muistuttivat Afganistanin hallintoa siitä, että Talebanin ja Yhdysvaltain solmimassa sopimuksessa puhutaan 5 000 talebanvangin vapauttamisesta.

– (Vankien) vapauttamisprosessi täytyy saada valmiiksi, jotta esteet afganistanilaisten välisten neuvottelujen aloittamiseksi voitaisiin raivata pois, sanoi Talebanin tiedottaja Suhail Shaheen Twitterissä.

Kymmeniätuhansia siviilejä kuollut

Yhdysvaltain ja Talebanin helmikuussa allekirjoittamassa sopimuksessa sovittiin myös, että Yhdysvallat vetää Afganistanista joukkonsa, jotka ovat olleet maassa vuodesta 2001. Tuolloin Yhdysvallat liittolaisineen hyökkäsi Afganistaniin syyskuun tuhoisien terrori-iskujen jälkeen. Yhdysvaltojen mukaan Taleban piilotteli iskujen suunnittelusta vastuussa ollutta Osama bin Ladenia.

Vaikka Taleban on lopettanut hyökkäykset kansainvälisiä joukkoja vastaan, se on kohdistanut hyökkäyksiä Afganistanin turvallisuusjoukkoihin.

Vajaan kahden vuosikymmenen aikana konfliktissa on kuollut kymmeniätuhansia siviilejä. Moninkertainen määrä ihmisiä on haavoittunut ja joutunut lähtemään kodeistaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Järvenpään Kurkiauraa ja Keravan Kurkelaa uhkaa sulkeminen – Touhulan yt-neuvottelut alkoivat tänään
 2. Juuri nyt: Ensipuraisu terassilla! – "Kuin kieltolaki päättyisi! Saa oikein luvalla juoda!"
 3. 1950-luvulta juurensa juontava vaateliike muuttaa Keravan torin laidalle – yrittäjä Päivi Weck: "Merkitsee ympyrän sulkeutumista"
 4. Opettajana työskentelevä Pasi, 38, on odottanut kunnollista skeittipaikkaa Keravalle 1990-luvulta asti – "Vehreää aluetta jäänee yllin kyllin kaikille halukkaille"
 5. Näköislehdessä tänään: Barokkipuutarha, kartanon pihapiiri... Herttoniemen kartanonpuisto on Helsingin vähän tunnettu helmi, joka on avoin kaikille
 6. Toivo MotoGP-kilpailun ajamisesta hiipui nousevan auringon maassa
 7. Tuusulan kirjastopyörä tuo sadut torstaina Tuuliviirinpuistoon
 8. EKP:n odotetaan hyökkäävän koronataantumaa vastaan uudella elvytysohjelmalla
 9. Matkustajat: Helsinki-Vantaa on paras lentoasema Pohjois-Euroopassa
 10. Pesäpalloliitto teki ylijäämäisen tilinpäätöksen, mutta vain murto-osan verran edellisvuodesta
 11. Ravintolat, kahvilat ja monet muut paikat aukeavat taas – listasimme kesäkuun alun höllennykset koronarajoituksissa
 12. Tekstiviestit: Valmiina derbyyn
 13. Syyttäjän mukaan United Brotherhoodin johtaja viilsi miekalla häntä arvostellutta jäsentä päähän ja vahti jäsenten huumeidenkäyttöä virtsatesteillä
 14. Trooppinen myrsky Amanda tappoi yli kymmenen ihmistä El Salvadorissa
 15. Turvakotien asiakasmäärä jatkoi kasvuaan viime vuonna – suurin osa asiakkaista on kokenut väkivaltaa kauan

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Poliisi twiittasi koulujen päättäjäisyöstä: häiriköintiä, ryyppäämistä, Järvenpään Rantapuistossa epäilty puukotus
 2. Kaksi loukkaantui ulosajossa moottoritiellä Mäntsälässä
 3. Nollavuorokausi koronassa – ei uusia tartuntoja Keusoten alueella
 4. Seitsemän kunnan alueella vain kaksi uutta koronatartuntaa – vauhti lähes pysähtynyt Keski-Uudellamaalla
 5. Juuri nyt: Ensipuraisu terassilla! – "Kuin kieltolaki päättyisi! Saa oikein luvalla juoda!"
 6. Sinebrychoffin jättitölkin ulkoasu muuttuu taas: "Muutos sopii hyvin ajan henkeen" – aiempi värinvaihto kuumensi tunteita
 7. Avoterassin saa rakentaa ilman minkäänlaista lupaa – lasittaminen voi syödä rakennusoikeutta
 8. Järvenpäässä valmistellaan isoa kansanjuhlaa tunnetun maamerkin hengessä – myös seinämaalaukselle haetaan sopivaa kohdetta
 9. Tuusulan uimahalli avaa ovensa maanantaina – sisään pääsee jonotusnumerolla, jos halli on täynnä
 10. Nainen onki Keravanjoesta kuolleen liskon – Korkeasaaren asiantuntija: "Arvelisin, että erikoinen löydös on aikuinen iguaani"
 11. Mäntsälän Myllymäen koululla koronavirustapaus – 9 oppilasta karanteeniin
 12. Tulvatilanne Lapissa kiihtyy – Kittilässä ja Rovaniemellä tulva kestänee poikkeuksellisen pitkään
 13. Pian Tuusulanjärvessä uidaan koiraa – Osallistuvan budjetoinnin idea koirien uimapaikasta on loppumetreillä
 14. Mikä saa eturivin lauluntekijän Keravalle? – "Projekti vanhan talon parissa sitoo, ja nyt on kova hinku päästä luomaan uusia biisejä"
 15. Runsas kuminpoltto häiritsee asukkaita Järvenpäässä – "Palaneen käry leijuu asuntoihin ja melu kuulu satojen metrien päähän"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.