Sininen huutomerkki oli punainen vaate Donald Trumpille – maailman tunnetuin tviittaaja julisti sodan Twitterille.

Trump kirjoittaa Twitterissä republikaanien olevan sitä mieltä, että sosiaalisen median alustat pyrkivät täysin vaientamaan konservatiivien äänet. / MANDEL NGAN AFP / MANDEL NGAN / LEHTIKUVA

STT

Maanisista Twitter-ryöpyistään tunnettu Yhdysvaltain presidentti Donald Trump uhkasi keskiviikkona sosiaalisen median toimijoita tiukalla sääntelyllä tai jopa sulkemisella. Trump tviittasi yli 80 miljoonalle seuraajalleen sosiaalisen median haluavan vaientaa konservatiivien äänet ja vaikuttaa tuleviin presidentinvaaleihin.

Maailman kenties tunnetuimman tviittaajan ja Twitterin yhteenotto sai alkunsa reilut puoli vuorokautta aiemmin, kun yhteisöpalvelu ensi kertaa merkitsi Trumpin tviitteihin faktantarkistuksesta kertovat sinisen huutomerkin. Sitä klikkaamalla pääsi uutisjuttuihin, joiden mukaan – toisin kuin Trump väitti – postiäänestyksessä ei ole Yhdysvalloissa havaittu laajamittaisia väärinkäytöksiä.

Postitse äänestämisen lisääminen on Yhdysvalloissa kuuma poliittinen kysymys, sillä sen arvioidaan lisäävän äänestysaktiivisuutta ja hyödyttävän siten demokraattista puoluetta.

Amerikkalaismediassa arvioitiin tuoreeltaan, että uusi yhteenotto saattaa olla Trumpille lopulta tervetullut tilaisuus kääntää huomio pois maan synkästä koronaepidemiatilanteesta. Samalla se antaa presidentille lisäpontta laajempaan taisteluun mediaa vastaan.

Voiko vain johonkin puuttua?

Twitterin toiminta herätti kiitosta mutta myös kysymyksen johdonmukaisuudesta. Yhtiö on muun muassa kieltäytynyt puuttumasta presidentin tviitteihin, jossa tämä syyllistää tv-juontaja Joe Scarborough'ta tämän entisen avustajan surmaamisesta. Tutkinnan mukaan kyseessä ei ollut henkirikos.

Tviittien poistamista on pyytänyt myös avustajan leski, jonka mukaan presidentti ryöstöviljelee hänen kuolleen vaimonsa muistoa poliittisiin tarkoitusperiin.

Viestinnän professori Anu Kantola arvioi Twitterin ja Facebookin olleen jo pitkään kovassa paineessa faktantarkistuksen suhteen.

– On itse asiassa vähän ihmeellistä, että nyt vasta tämä tulee ja näin pienessä mittakaavassa, Kantola Helsingin yliopistosta sanoo.

Kantola arvioi, ettei Twitterillä ole halua ryhtyä laajoihin jatkotoimiin.

– Ehkä tämä oli tämmöinen symbolinen ulostulo, hän veikkaa.

Eikä Trump ole edes ainoa, joskin ehkä näkyvin, epätotuuksia laukova johtava poliitikko.

Ristiriitaiset paineet

Trumpin ja Twitterin tapaus tuo näkyväksi sosiaalisen median jättien oudoksi kehittyneen aseman: ne ovat käytännössä – mutta eivät muodollisesti – globaaleja mediajättejä, jotka eivät harjoita journalismiin kuuluvaa faktantarkistusta ja vallanpitäjien kriittistä arviointia.

– Niillä ei selvästi ole sellaista ammattitaitoa ja traditiota eivätkä ne ole lähteneet sitä myöskään aktiivisesti kehittämään. Se näkyy siinä, ettei ole oikein eväitä ja taitoa puuttua asioihin, joten sitten se voi olla tällaista satunnaista, jota yritetään tehdä, Kantola sanoo.

Hän vertaa somejättejä maantiehen, jolla kaikkien pitäisi periaatteessa saada liikkua vapaasti.

– Toisaalta on sitten se ajatus, että jos väärää tietoa ja paranoiaa levitetään, niin sitä pitäisi kuitenkin journalistisesti suitsia, Kantola kuvaa ristiriitaisia paineita.

Reagoinnissa on paljon kyse myös esimerkiksi Twitterin oman brändin vaalimisesta: yhtäältä pitäisi tavoittaa mahdollisimman suuria käyttäjäjoukkoja, mutta välttää samalla se, että palvelu saa maineen vain valheita kierrättävänä likasankona, josta monet haluavat poistua.

– Siinä välissä pitäisi yrittää luovia, Kantola kuvaa haasteita.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. OP Uusimaa siirtyy Perhelän toimistotaloon – vanhojen tilojen paikalle kaavaillaan toista valtavaa korttelia: "Ainakin vielä yksi uusi tornitalo"
 2. Meidän Festivaalin liput lähes loppuunmyyty – päätöspäivänä ohjelmassa myös ulkomaalaisvahvistuksia
 3. Ruukiin hankittiin uimakopit, pöytäryhmä ja kuntoilulaitteet – toivelistalle jäi laituri
 4. Entinen Alkon myymälärakennus 1950-luvulta muuttui asunnoiksi Keravalla – "Alkuperäisiä elementtejä säilytetty niin paljon kuin mahdollista"
 5. Metsänautti esittelee toimintaansa asuntomessuilla – tuusulalainen yritys järjestää majoituselämyksiä korkealle puuhun
 6. Jymy-Jussien jokerikortti löi puolen tunnin varoajalla kunnarin miesten Superpesiksessä
 7. Finnair lisää vain yksittäisiä lentoja matkustusrajoituksista vapautettuihin maihin
 8. Pääkirjoitus: Matkailu piristyy taas pikkuhiljaa
 9. Kulmuni, Kaikkonen ja Vanhanen kesäkiertueella Järvenpäässä: "Jos keskusta hoitaa oman osansa kriisissä hyvin, niin tehtävä on täytetty"
 10. Kimppa-asuminen: Ronja Paani muutti keskellä pimeintä talvea pieneen kylään etsimään itseään – seurasimme puoli vuotta, miten elämä maalla sujuu
 11. Suomalaisgolffarit palasivat ruosteisesti Euroopan-kiertueen kisatauolta
 12. Pirjo Leimusen kolumni: Järvenpää ei ole Porvoo
 13. Suomen pöytätenniksen ykköspelaajan Benedek Olahin erinomainen alkuvuosi vaihtui totaaliseen epätietoisuuteen
 14. Myönteisistä tulosuutisista kertoneet Tikkurila, Orion ja Kesla vauhdissa pörssissä
 15. Kirkes-kirjastojen kirjavinkit

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Salama iski viiteen taloon Järvenpäässä – "Reikiä sisäkatossa asti"
 2. Pelastuslaitoksella kiinnostava tehtävä Järvenpäässä – heinäpaali oli päätynyt Keravanjokeen lähelle patoa: "Vastaavaa ei ole tapahtunut 40 vuoteen"
 3. OP Uusimaa siirtyy Perhelän toimistotaloon – vanhojen tilojen paikalle kaavaillaan toista valtavaa korttelia: "Ainakin vielä yksi uusi tornitalo"
 4. Järvenpää Soi -festareiden artistikokoonpano muuttui – walestähti ei pääse maahan koronan vuoksi
 5. Vaikuttava taidekokonaisuus valmistui Ahjon purkutaloon – 94 taiteilijan teokset pian yleisön nähtäville: "En ole aikaisemmin tehnyt tällaista"
 6. Kova tuuli teki tuhojaan Keski-Uudellamaalla: rivitalon katto repeytyi irti ja puita kaatui
 7. Ostajat palasivat kirpputoreille
 8. Meidän Festivaalin liput lähes loppuunmyyty – päätöspäivänä ohjelmassa myös ulkomaalaisvahvistuksia
 9. Metsänautti esittelee toimintaansa asuntomessuilla – tuusulalainen yritys järjestää majoituselämyksiä korkealle puuhun
 10. Kansainvälisen ketjun kanaravintola avautui Järvenpään keskustaan – Chitir Chicken toimii noin 10:ssä eri maassa: "Uusia paikkoja etsitään Suomesta koko ajan"
 11. Entinen Alkon myymälärakennus 1950-luvulta muuttui asunnoiksi Keravalla – "Alkuperäisiä elementtejä säilytetty niin paljon kuin mahdollista"
 12. Pelastuslaitoksella oli täydet kädet maanantaisen myrskyn kanssa – yhteensä 39 vahingontorjuntatehtävää
 13. Keusoten alueella ei uusia koronatartuntoja
 14. Arman Alizadia kuvattiin Pietolan grillillä – tv-julkisuus valuu hukkaan tulipalon vuoksi
 15. Avoterassin saa rakentaa ilman minkäänlaista lupaa – lasittaminen voi syödä rakennusoikeutta

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.