Korona on ollut kohtalokas Ruotsin iäkkäille – noin 90 prosenttia kuolleista yli 70-vuotiaita

Moskovassa rautatieasemaa puhdistettiin osana koronaviruksen leviämisen vastaisia toimia. AFP / LEHTIKUVA

STT–TT-AFP

Ruotsissa noin 90 prosenttia koronaviruksen aiheuttamaan tautiin kuolleista on ollut 70-vuotiaita tai tätä vanhempia. Kuolleista noin puolet on asunut hoivakodeissa, selviää maan sosiaaliviranomaisten tänään julkaisemista luvuista.

Koronavirukseen liittyviä kuolemia on sosiaalihallituksen mukaan hieman alle 4 000. Kuolleista yli 70-vuotiaita oli 3 500 ja näistä yli 85-vuotiaita hieman alle 2 000.

Sosiaalihallituksen tilastot perustuvat lääkäreiden kuolinsyytodistuksiin ja ovat jonkin verran jäljessä Ruotsin kansanterveysviranomaisen lukuihin verrattuna.

Toukokuun alusta päivitetyt luvut osoittavat, että hoitokodeissa asuvien yli 70-vuotiaiden osuus kuolleista on noussut hieman.

– Olisin luullut, että Ruotsin kaltaisessa uudenaikaisessa ja vauraassa yhteiskunnassa meidän pitäisi pystyä suojelemaan vanhuksiamme, Ruotsin valtionepidemiologi Anders Tegnell kommentoi korkeaa vanhuskuolleisuutta viime viikonloppuna.

Tegnell lisäsi myös, ettei Ruotsin kuolonuhrien määrän pitäisi näyttää samalta kuin Kiinassa tai Italiassa, jossa ei ehkä ole yhtä hyviä resursseja hoitaa asiaa.

Italian suurlähettiläs täräytti takaisin Tegnellille

Italian Ruotsin-suurlähettiläs Mario Cospito ei niellyt Tegnellin arvostelua, jonka mukaan Italian terveydenhuoltojärjestelmä olisi heikompi kuin Ruotsin.

– (Maailman terveysjärjestö) WHO:n mukaan Italian terveydenhuoltojärjestelmä on tehokkuudeltaan ja toimivuudeltaan toiseksi paras maailmassa Ranskan jälkeen. Ruotsi on 23. sijalla samassa luokituksessa, Cospito totesi suurlähetystön sivuille julkaistussa lausunnossa.

– Elinajanodote on Italiassa 83,4 vuotta, joka on pisin maailmassa Espanjan jälkeen. Ruotsissa elinajanodote on 82,2 vuotta. Sairaalavuoteiden määrä tuhatta asukasta kohti on 3,4 Italiassa, Ruotsissa 2,2.

Cospito sanoi, että muiden maiden kannattaisi mieluummin ilmaista tukeaan Italialle sen sijaan että nämä kritisoivat maata siitä, että pandemia iski sinne ensimmäisenä Euroopassa. Hän totesi myös, että toisin kuin muilla mailla, Italialla ei ollut aikaa puolellaan valmistautuakseen pandemian täyteen iskuun.

Ruotsissa on tähän mennessä raportoitu hieman yli 4 200 koronavirukseen liittyvää kuolemaa, miljoonaa asukasta kohti kuolemia on 418. Italiassa koronavirukseen liittyviä kuolemia on ollut hieman yli 33 000, eli 547 miljoonaa asukasta kohti.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. OP Uusimaa siirtyy Perhelän toimistotaloon – vanhojen tilojen paikalle kaavaillaan toista valtavaa korttelia: "Ainakin vielä yksi uusi tornitalo"
 2. Meidän Festivaalin liput lähes loppuunmyyty – päätöspäivänä ohjelmassa myös ulkomaalaisvahvistuksia
 3. Ruukiin hankittiin uimakopit, pöytäryhmä ja kuntoilulaitteet – toivelistalle jäi laituri
 4. Metsänautti esittelee toimintaansa asuntomessuilla – tuusulalainen yritys järjestää majoituselämyksiä korkealle puuhun
 5. Entinen Alkon myymälärakennus 1950-luvulta muuttui asunnoiksi Keravalla – "Alkuperäisiä elementtejä säilytetty niin paljon kuin mahdollista"
 6. Finnair lisää vain yksittäisiä lentoja matkustusrajoituksista vapautettuihin maihin
 7. Pääkirjoitus: Matkailu piristyy taas pikkuhiljaa
 8. Kulmuni, Kaikkonen ja Vanhanen kesäkiertueella Järvenpäässä: "Jos keskusta hoitaa oman osansa kriisissä hyvin, niin tehtävä on täytetty"
 9. Kimppa-asuminen: Ronja Paani muutti keskellä pimeintä talvea pieneen kylään etsimään itseään – seurasimme puoli vuotta, miten elämä maalla sujuu
 10. Suomalaisgolffarit palasivat ruosteisesti Euroopan-kiertueen kisatauolta
 11. Pirjo Leimusen kolumni: Järvenpää ei ole Porvoo
 12. Suomen pöytätenniksen ykköspelaajan Benedek Olahin erinomainen alkuvuosi vaihtui totaaliseen epätietoisuuteen
 13. Myönteisistä tulosuutisista kertoneet Tikkurila, Orion ja Kesla vauhdissa pörssissä
 14. Kirkes-kirjastojen kirjavinkit
 15. Thaimaalaisten marjanpoimijoiden Suomeen päästäminen lykkääntyy jälleen Thaimaassa

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Salama iski viiteen taloon Järvenpäässä – "Reikiä sisäkatossa asti"
 2. Pelastuslaitoksella kiinnostava tehtävä Järvenpäässä – heinäpaali oli päätynyt Keravanjokeen lähelle patoa: "Vastaavaa ei ole tapahtunut 40 vuoteen"
 3. OP Uusimaa siirtyy Perhelän toimistotaloon – vanhojen tilojen paikalle kaavaillaan toista valtavaa korttelia: "Ainakin vielä yksi uusi tornitalo"
 4. Järvenpää Soi -festareiden artistikokoonpano muuttui – walestähti ei pääse maahan koronan vuoksi
 5. Vaikuttava taidekokonaisuus valmistui Ahjon purkutaloon – 94 taiteilijan teokset pian yleisön nähtäville: "En ole aikaisemmin tehnyt tällaista"
 6. Kova tuuli teki tuhojaan Keski-Uudellamaalla: rivitalon katto repeytyi irti ja puita kaatui
 7. Ostajat palasivat kirpputoreille
 8. Meidän Festivaalin liput lähes loppuunmyyty – päätöspäivänä ohjelmassa myös ulkomaalaisvahvistuksia
 9. Metsänautti esittelee toimintaansa asuntomessuilla – tuusulalainen yritys järjestää majoituselämyksiä korkealle puuhun
 10. Kansainvälisen ketjun kanaravintola avautui Järvenpään keskustaan – Chitir Chicken toimii noin 10:ssä eri maassa: "Uusia paikkoja etsitään Suomesta koko ajan"
 11. Pelastuslaitoksella oli täydet kädet maanantaisen myrskyn kanssa – yhteensä 39 vahingontorjuntatehtävää
 12. Entinen Alkon myymälärakennus 1950-luvulta muuttui asunnoiksi Keravalla – "Alkuperäisiä elementtejä säilytetty niin paljon kuin mahdollista"
 13. Arman Alizadia kuvattiin Pietolan grillillä – tv-julkisuus valuu hukkaan tulipalon vuoksi
 14. Avoterassin saa rakentaa ilman minkäänlaista lupaa – lasittaminen voi syödä rakennusoikeutta
 15. Keusoten alueella ei uusia koronatartuntoja

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.