Husissa tutkitaan aiheuttaako koronavirustartunta immuniteetin

Husissa menossa olevassa potilastutkimuksessa selvitetään vasta-aineiden kehittymistä ja merkitystä taudin aikana, kerrotaan tiedotteessa. Vesa Moilanen / LEHTIKUVA

STT

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri Husissa tutkitaan koronavirustartunnan synnyttämää immuunipuolustusta. Husissa menossa olevassa potilastutkimuksessa selvitetään vasta-aineiden kehittymistä ja merkitystä taudin aikana, kerrotaan tiedotteessa.

Erityisesti tutkitaan eroja vasta-aineiden muodostuksessa ja neutraloivien vasta-aineiden määrässä infektion eri vaiheissa ja eri taudinkuvissa.

Koronaviruksen vasta-aineiden löytyminen verestä viittaa useimmiten siihen, että elimistössä on ollut joskus koronavirusta, mutta ei kerro varmuudella vastustuskyvystä.

Parempi mittari on Husin mukaan tutkimuslaboratoriossa tehtävä neutraloivien vasta-aineiden määrittäminen. Kyseiset vasta-aineet voivat tehdä viruksen tehottomaksi. Ainakin osalle koronaviruksen aiheuttaman taudin sairastaneista ilmaantuu vereen neutraloivia vasta-aineita.

Vajaa 9 prosenttia testatuista antoi positiivisen näytteen

Paitsi potilailta, tutkitaan neutraloivia vasta-aineita myös henkilökunnalta. Hus aloitti huhtikuussa työntekijöiden vapaaehtoiset vasta-ainemittaukset. Husin ylilääkäri Asko Järvinen kertoi sairaanhoitopiirin torstaisessa tilannekatsauksessa, että testiä tarjottiin noin 1 600 työntekijälle yhteensä 13 eri yksikössä.

Testausta tarjottiin Järvisen mukaan yksiköihin, joissa tiedetään olleen henkilökunnan altistumisia koronavirustartunnalle sekä yksiköihin, joissa on joko hoidettu koronaviruspotilaita tai mahdollisia koronaviruspotilaita.

Vertailuryhmäksi valittiin yksiköitä, joissa ei tiettävästi ole hoidettu koronapotilaita eikä ollut henkilökunnan tartuntoja.

Testaukseen osallistui yhteensä 1 285 työntekijää. Positiivisen testituloksen antoi 111 työntekijää, eli noin 8,6 prosenttia testatuista. Tilannekatsauksessa painotettiin kuitenkin edellä mainittujen tulosten osalta muun muassa sitä, että näytteistä oli vielä tekemättä neutralisaatiotestit.

Järvisen mukaan positiivisten löydösten osuus on laskenut huomattavasti neutralisaatiotestin tekemisen jälkeen THL:n tekemissä viikottaisissa väestön vasta-ainetestauksissa.

Husin henkilöstön positiivisten tulosten kerrotaan myös asettuvan virhemarginaalin sisään, ja seassa on Järvisen mukaan varmasti myös vääriä positiivisia.

Koronaviruspotilaita hoitaneissa yksiköissä ei havaittu Järvisen mukaan enempää vasta-aineita tai tartuntoja kuin yksiköissä, joissa koronaviruspotilaita ei tiettävästi ollut hoidettu.

Positiivisen testituloksen antaneista 62 prosentilla ei ollut edeltävinä kuukausina ollut hengitystieinfektion oireita, eikä heille oltu tehty PCR-testiä akuutin koronavirusinfektion toteamiseksi. Oireita oli sen sijaan ollut 23 prosentilla, ja 15 prosentilla oli aiemmin todettu tartunta PCR-testillä.

"Emme tiedä, mitä vasta-ainetesti tarkoittaa"

Järvisen mukaan vasta-ainetestien tulkinta on tässä vaiheessa vielä sangen vaikeaa.

– Me emme tiedä, mitä tämä vasta-ainetesti tarkoittaa, siellä on näiden väärien positiivisten osuus edelleenkin mahdollinen, koska tautia on esiintynyt sangen vähän.

Lisäksi Järvisen mukaan on vielä epäselvää minkälaista kontaktia vasta-aineiden muodostuminen vaatii, sekä se antavatko vasta-aineet mahdollisesti suojan taudin uudelle tartunnalle.

Näiden eri vasta-ainetestitulosten rinnastaminen on hankalaa. THL:n mukaan vasta-ainetestit soveltuvat ainoastaan epidemiologiseen tutkimuskäyttöön. Järvisen mukaan Husissakaan ei voida tehdä päätelmiä siitä, ovatko positiivisen vasta-ainetestituloksen antaneet henkilöt suojassa uudelta tartunnalta.

Positiivinen vasta-ainetestitulos ei täten vaikuta esimerkiksi työntekijöiden tarpeeseen käyttää suojaimia koronaviruspotilaiden hoidossa.

Tutkimukseen osallistuneille on tarjottu myös mahdollisuus osallistua tieteelliseen tutkimukseen, jossa selvitetään immuunivastetta vielä tarkemmin samasta verinäytteestä.

Osalta tutkimukseen osallistuneista pyydetään myöhemmin uusia verinäytteitä, joiden avulla voidaan seurata, miten pitkään vasta-aineita löytyy verestä infektion jälkeen. Osaa pyydetään tarvittaessa käymään verinäytteessä vuosittain jopa 10 vuoden ajan, Husin tiedotteessa kerrotaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. OP Uusimaa siirtyy Perhelän toimistotaloon – vanhojen tilojen paikalle kaavaillaan toista valtavaa korttelia: "Ainakin vielä yksi uusi tornitalo"
 2. Meidän Festivaalin liput lähes loppuunmyyty – päätöspäivänä ohjelmassa myös ulkomaalaisvahvistuksia
 3. Ruukiin hankittiin uimakopit, pöytäryhmä ja kuntoilulaitteet – toivelistalle jäi laituri
 4. Metsänautti esittelee toimintaansa asuntomessuilla – tuusulalainen yritys järjestää majoituselämyksiä korkealle puuhun
 5. Entinen Alkon myymälärakennus 1950-luvulta muuttui asunnoiksi Keravalla – "Alkuperäisiä elementtejä säilytetty niin paljon kuin mahdollista"
 6. Finnair lisää vain yksittäisiä lentoja matkustusrajoituksista vapautettuihin maihin
 7. Pääkirjoitus: Matkailu piristyy taas pikkuhiljaa
 8. Kulmuni, Kaikkonen ja Vanhanen kesäkiertueella Järvenpäässä: "Jos keskusta hoitaa oman osansa kriisissä hyvin, niin tehtävä on täytetty"
 9. Kimppa-asuminen: Ronja Paani muutti keskellä pimeintä talvea pieneen kylään etsimään itseään – seurasimme puoli vuotta, miten elämä maalla sujuu
 10. Suomalaisgolffarit palasivat ruosteisesti Euroopan-kiertueen kisatauolta
 11. Pirjo Leimusen kolumni: Järvenpää ei ole Porvoo
 12. Suomen pöytätenniksen ykköspelaajan Benedek Olahin erinomainen alkuvuosi vaihtui totaaliseen epätietoisuuteen
 13. Myönteisistä tulosuutisista kertoneet Tikkurila, Orion ja Kesla vauhdissa pörssissä
 14. Kirkes-kirjastojen kirjavinkit
 15. Thaimaalaisten marjanpoimijoiden Suomeen päästäminen lykkääntyy jälleen Thaimaassa

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Salama iski viiteen taloon Järvenpäässä – "Reikiä sisäkatossa asti"
 2. Pelastuslaitoksella kiinnostava tehtävä Järvenpäässä – heinäpaali oli päätynyt Keravanjokeen lähelle patoa: "Vastaavaa ei ole tapahtunut 40 vuoteen"
 3. OP Uusimaa siirtyy Perhelän toimistotaloon – vanhojen tilojen paikalle kaavaillaan toista valtavaa korttelia: "Ainakin vielä yksi uusi tornitalo"
 4. Järvenpää Soi -festareiden artistikokoonpano muuttui – walestähti ei pääse maahan koronan vuoksi
 5. Vaikuttava taidekokonaisuus valmistui Ahjon purkutaloon – 94 taiteilijan teokset pian yleisön nähtäville: "En ole aikaisemmin tehnyt tällaista"
 6. Kova tuuli teki tuhojaan Keski-Uudellamaalla: rivitalon katto repeytyi irti ja puita kaatui
 7. Ostajat palasivat kirpputoreille
 8. Meidän Festivaalin liput lähes loppuunmyyty – päätöspäivänä ohjelmassa myös ulkomaalaisvahvistuksia
 9. Metsänautti esittelee toimintaansa asuntomessuilla – tuusulalainen yritys järjestää majoituselämyksiä korkealle puuhun
 10. Pelastuslaitoksella oli täydet kädet maanantaisen myrskyn kanssa – yhteensä 39 vahingontorjuntatehtävää
 11. Kansainvälisen ketjun kanaravintola avautui Järvenpään keskustaan – Chitir Chicken toimii noin 10:ssä eri maassa: "Uusia paikkoja etsitään Suomesta koko ajan"
 12. Entinen Alkon myymälärakennus 1950-luvulta muuttui asunnoiksi Keravalla – "Alkuperäisiä elementtejä säilytetty niin paljon kuin mahdollista"
 13. Arman Alizadia kuvattiin Pietolan grillillä – tv-julkisuus valuu hukkaan tulipalon vuoksi
 14. Avoterassin saa rakentaa ilman minkäänlaista lupaa – lasittaminen voi syödä rakennusoikeutta
 15. Keusoten alueella ei uusia koronatartuntoja

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.