Pohjois- ja Etelä-Karjalassa koronatartuntoja asukaslukuun nähden vähiten – lähes kolme neljästä tartunnasta Uudellamaalla

Varmistetuista tartunnoista valtaosa eli 4 971 on havaittu Uudellamaalla. Emmi Korhonen / LEHTIKUVA

STT

Koronaviruksen aiheuttamia tautitapauksia on kevään aikana ollut Uudellamaalla lähes kolme kertaa niin paljon kuin muualla Suomessa yhteensä. Myös asukaslukuun suhteuttaen Uusimaa on kärsinyt koronaviruksesta eniten. Seuraavina ovat Kainuu, Varsinais-Suomi ja Lappi, kun tautitapausten määrä suhteutetaan asukasmäärään. Sairastuneiden lukumäärä on kuitenkin Kainuussa ja Lapissa pieni verrattuna moniin muihin maakuntiin.

Luvut ilmenevät valtioneuvoston taustamuistiosta, joka liittyy ravintoloiden rajoitettuun aukioloon. Muistio on päivätty perjantaille, jolloin ravintoloiden aukiolosta ja siihen liittyvistä rajoituksista päätettiin eduskunnassa.

Lauantaina Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL kertoi 50 uudesta todetusta tautitapauksesta. Kokonaismäärä on THL:n mukaan 6 826. Parantuneita on THL:n muutamien päivien takaisen arvion mukaan noin 5 400.

Uudellamaalla todettuja tautitapauksia oli THL:n mukaan lauantaina kertynyt kaikkiaan 4 971, mikä tarkoittaa noin 295:tä tautitapausta 100 000 asukasta kohti.

Toisella sijalla on Varsinais-Suomi, missä todettuja tartuntoja on valtioneuvoston muistion mukaan lähes 350. Tautitapauksia on kertynyt 100 000 asukasta kohti noin 72.

Lukumääräisesti kolmanneksi suurin tartuntamäärä on Pirkanmaalla, yli 260 todettua koronatartuntaa. Asukaslukuun suhteutettuna määrä on kuitenkin pienempi kuin Varsinais-Suomessa: noin 51 tautitapausta 100 000 asukasta kohti.

Rajaliikenne lisännyt tartuntoja Lapissa?

Lapissa todettuja koronavirustartuntoja on valtioneuvoston taustamuistion mukaan runsaat 70 eli lukumääräisesti vähemmän kuin useissa muissa maakunnissa. Väkilukuun suhteutettuna tartunnan saaneiden osuus on kuitenkin Suomen mittakaavassa suurehko: noin 61 tartuntaa 100 000 asukasta kohti.

– Maakunnan alueella viruksen leviämisen riskiä lisää myös länsi- ja pohjoisrajan yli tapahtuva liikenne, muistiossa todetaan.

Välttämätön työmatkaliikenne Ruotsin ja Norjan rajojen yli on Lapissa ollut sallittua koronatilanteesta huolimatta. THL:n mukaan tautitapauksia on ollut väkilukuun nähden runsaasti etenkin Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirissä, joka sijaitsee Ruotsin rajaa vasten.

Kainuu sinnitteli maaliskuun lopulle asti viimeisenä Suomen maakuntana, jossa koronavirustartuntoja ei ollut todettu lainkaan. Valtioneuvoston muistion mukaan tartuntoja oli kuitenkin perjantaihin mennessä kertynyt 66, mikä tarkoittaa noin 91:tä tartuntaa 100 000 asukasta kohti. Toukokuussa uusia tartuntoja on ollut Kainuussa vähän.

Karjalan maakunnat ovat päässeet vähimmällä

Manner-Suomen maakunnista lukumääräisesti vähiten koronatartuntoja on todettu Keski-Pohjanmaalla: muistion mukaan 19 tartuntaa. Myös väkilukuun suhteutettuna määrä on pieni, noin 25 tapausta 100 000 asukasta kohti.

Asukaslukuun nähden kaikkein vähimmällä ovat päässeet Pohjois- ja Etelä-Karjala. Todettuja tartuntoja 100 000 asukasta kohti on ollut Pohjois-Karjalassa noin 15 ja Etelä-Karjalassa noin 17. Kummassakin maakunnassa koronatapauksia on kevään mittaan todettu alle 25.

Etelä-Pohjanmaalla, Satakunnassa ja Kymenlaaksossa todettuja tartuntoja on 100 000 asukasta kohti 23–26. Pohjanmaan maakunnassa vastaava luku on noin 31 ja Pohjois-Pohjanmaalla noin 33. Pirkanmaalla, Keski-Suomessa, Päijät-Hämeessä, Pohjois-Savossa ja Etelä-Savossa tartuntoja on 100 000 asukasta kohti 51–55. Kanta-Hämeen vastaava luku on noin 64.

Toukokuun loppupuolella tartunnat ovat vähentyneet

Yli puolessa Suomen maakunnista uusia koronavirustartuntoja todettiin toukokuun loppupuolella selvästi vähemmän kuin alkupuolella. Suunta on selvä etenkin siellä, missä tautitapauksia on ollut kevään aikana lukumääräisesti eniten eli Uudellamaalla, Varsinais-Suomessa ja Pirkanmaalla.

Etelä-Savossa suunta oli kuitenkin päinvastainen: uusia todettuja tartuntoja oli toukokuun toiseksi viimeisellä viikolla seitsemän, kun taas kuun alkupuoliskon tartuntamäärä jäi kolmeen.

Ahvenanmaalla rekisteröitiin yksi uusi koronavirustapaus toukokuun viimeisellä viikolla, kuun muilla viikoilla ei yhtään. Kaikkiaan Ahvenanmaalla on ollut noin 40 tartuntaa 100 000 asukasta kohti.

Pohjois-Karjalassa ja Satakunnassa ei toukokuun aikana ole vahvistettu yhtään uutta koronavirustartuntaa, ilmenee valtioneuvoston taustamuistiosta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. OP Uusimaa siirtyy Perhelän toimistotaloon – vanhojen tilojen paikalle kaavaillaan toista valtavaa korttelia: "Ainakin vielä yksi uusi tornitalo"
 2. Meidän Festivaalin liput lähes loppuunmyyty – päätöspäivänä ohjelmassa myös ulkomaalaisvahvistuksia
 3. Ruukiin hankittiin uimakopit, pöytäryhmä ja kuntoilulaitteet – toivelistalle jäi laituri
 4. Metsänautti esittelee toimintaansa asuntomessuilla – tuusulalainen yritys järjestää majoituselämyksiä korkealle puuhun
 5. Entinen Alkon myymälärakennus 1950-luvulta muuttui asunnoiksi Keravalla – "Alkuperäisiä elementtejä säilytetty niin paljon kuin mahdollista"
 6. Euroryhmä valitsee tänään uuden puheenjohtajan – Nouseeko ryhmän johtoon ensimmäistä kertaa nainen?
 7. Ruotsissa 18 uutta koronaan liittyvää kuolemaa – koronaepidemian uhkataso on yhä korkea
 8. Kiinni otettuun kohdistunut väkivalta Lahden poliisiaseman putkassa johti syytteisiin – poliisi ja kaksi vartijaa pidätetty virasta
 9. Lukijalta: Poliisiasema ei lisäisi vaan vähentäisi poliisien määrää
 10. Sinilevätilanne jatkuu rauhallisena sekä sisävesillä että merialueilla
 11. Älä toimi näin, pyytää poliisi: Asukas löysi räjähteen ja kuljetti sen poliisiasemalle, asema jouduttiin eristämään tunneiksi
 12. Ilman huoltajaa Suomeen tulleiden nuorten jälkihuollon yläikäraja nousee 25 vuoteen
 13. Pyöräilyn supertähti Chris Froome siirtyy suomalaisen Kjell Carlströmin vetämään talliin
 14. Riikka Pakarinen palaa politiikkaan – nousee valtiovarainministerin EU-erityisavustajaksi
 15. Kievarissa korjataan vesijohtovuotoa – asukkaat olleet ilman vettä usean tunnin ajan

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Salama iski viiteen taloon Järvenpäässä – "Reikiä sisäkatossa asti"
 2. Pelastuslaitoksella kiinnostava tehtävä Järvenpäässä – heinäpaali oli päätynyt Keravanjokeen lähelle patoa: "Vastaavaa ei ole tapahtunut 40 vuoteen"
 3. OP Uusimaa siirtyy Perhelän toimistotaloon – vanhojen tilojen paikalle kaavaillaan toista valtavaa korttelia: "Ainakin vielä yksi uusi tornitalo"
 4. Järvenpää Soi -festareiden artistikokoonpano muuttui – walestähti ei pääse maahan koronan vuoksi
 5. Kova tuuli teki tuhojaan Keski-Uudellamaalla: rivitalon katto repeytyi irti ja puita kaatui
 6. Vaikuttava taidekokonaisuus valmistui Ahjon purkutaloon – 94 taiteilijan teokset pian yleisön nähtäville: "En ole aikaisemmin tehnyt tällaista"
 7. Ostajat palasivat kirpputoreille
 8. Pelastuslaitoksella oli täydet kädet maanantaisen myrskyn kanssa – yhteensä 39 vahingontorjuntatehtävää
 9. Meidän Festivaalin liput lähes loppuunmyyty – päätöspäivänä ohjelmassa myös ulkomaalaisvahvistuksia
 10. Nuorimmillaan 11–vuotiaaseen tyttöön kohdistuneet seksuaalirikokset käsiteltiin hovioikeudessa – molemmat valitukset hylättiin
 11. Metsänautti esittelee toimintaansa asuntomessuilla – tuusulalainen yritys järjestää majoituselämyksiä korkealle puuhun
 12. Avoterassin saa rakentaa ilman minkäänlaista lupaa – lasittaminen voi syödä rakennusoikeutta
 13. Kansainvälisen ketjun kanaravintola avautui Järvenpään keskustaan – Chitir Chicken toimii noin 10:ssä eri maassa: "Uusia paikkoja etsitään Suomesta koko ajan"
 14. Ahjontorin K-Market Keravalla ryöstettiin – poliisi kaipaa yleisön apua
 15. Seitsemän veljeksen vaellusreitti kutsuu kirjailijan jalanjäljille

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.