Kymmeniin kaupunkeihin yöllinen ulkonaliikkumiskielto Yhdysvalloissa

Ympäri Yhdysvaltoja on osoitettu mieltä afroamerikkalaisten kohtaamaa väkivaltaa vastaan. Kuva on Washingtonista lauantailta. AFP / LEHTIKUVA

STT

Yhdysvalloissa liki 25 kaupunkia on ottanut käyttöön yöllisen ulkonaliikkumiskiellon ja toistakymmentä on kutsunut apuun kansalliskaartin hillitäkseen mustan miehen pidätyskuolemasta alkaneita levottomuuksia, kertoi uutiskanava CNN.

Minneapolisissa, mistä levottomuudet alkoivat, poliisi ja mielenosoittajat ottivat yhteen jo viidentenä peräkkäisenä yönä. Poliisi käytti kyynelkaasua ja tainnutuskranaatteja hillitäkseen väkijoukkoja.

Indianapolisissa ainakin kolmea ihmistä ammuttiin mielenilmausten yhteydessä ja yksi ihminen kuoli. Fergusonissa Missourissa poliisiasema evakuoitiin sen jälkeen kun mielenosoittajat yrittivät tunkeutua sinne ja vahingoittivat rakennusta.

Fergusonissa oli myös vuonna 2014 väkivaltaisia mellakoita sen jälkeen kun valkoinen poliisi ampui 18-vuotiaan mustan teinin Michael Brownin.

Kaliforniassa kuvernööri Gavin Newsom on julistanut poikkeustilan Los Angelesin piirikuntaan. Newson on myös antanut luvan kansalliskaartin käyttöön protestien hillitsemisessä.

Poliisi ja mielenosoittajat ottivat väkivaltaisesti yhteen myös ainakin Chicagossa, New Yorkissa ja Philadelphiassa.

Mielenosoitukset saivat alkunsa, kun George Floyd, 46, kuoli maanantaina. Valkoinen poliisi painoi häntä polvella niskasta liki yhdeksän minuutin ajan, vaikka Floyd valitti kipua ja anoi armoa.

Floydin kuoleman aiheuttanut poliisi ja kolme hänen seurassaan ollutta poliisia ovat jo saaneet potkut. Floydia niskasta painanut poliisi on tämän lisäksi saanut syytteet muun muassa kuolemantuottamuksesta. Hänet on pidätetty.

Poliisi kuoli ampumisessa protestien yhteydessä

Kalifornian Oaklandissa poliisi kuoli perjantaina laajojen protestien yhteydessä tapahtuneessa ampumisessa, kertoo muun muassa Los Angeles Times .

Lehden mukaan on epäselvää, liittyikö ampuminen suoraan poliisiväkivaltaa vastustaviin mielenosoituksiin. Viranomaiset antoivat lauantaina ymmärtää, että ampuminen saattaa liittyä ilmiöön, jossa ääriryhmät kaappaavat rauhanomaiset mielenosoitukset omiin tarkoituksiinsa.

Viranomaiset kuvailivat tapahtumia kotimaan terrorismiksi.

– Haluan tehdä tämän selväksi: kun kohteena on poliisi tai poliisiasema ja tarkoituksena on vahingoittaa ja uhkailla, se on kotimaan terrorismia, Ken Cuccinelli Yhdysvaltain kotimaan turvallisuusvirastosta sanoi lehden mukaan.

Toinen poliisi haavoittui vakavasti ampumisessa. Poliisit olivat paikallisessa oikeustalolla valvomassa mielenosoituksia.

Kehottiko Trump vastamielenosoituksiin?

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump kritisoi lauantain väkivaltaisia mielenosoituksia ja syytti niistä äärivasemmistoa, kirjoitti muun muassa CNN . Hän kuitenkin asemoi itsensä niiden yhdysvaltalaisten puolelle, jotka peräänkuuluttavat oikeudenmukaisuutta Floydin kuoleman jälkeen. Trump puhui medialle Floridassa, jossa SpaceX -yhtiön avaruusraketti laukaistiin lauantaina.

Trumpin mukaan tämänhetkisillä tapahtumilla ei ole mitään tekemistä oikeudenmukaisuuden ja rauhan kanssa. Hänestä "rettelöitsijät, ryöstäjät ja anarkistit" eivät kunnioita Floydin muistoa.

Aiemmin presidentti vähätteli Twitterissä mielenosoittajia. Hän myös väitti ilman todisteita, että mielenosoittajat olisivat ammattimaisesti järjestäytyneitä, kirjoittaa Guardian .

Trump tviittasi , että mielenosoittajat olivat olleet aiemmin Valkoisella talolla vain aiheuttamassa harmia ja että salainen palvelu hoiti tilanteen helposti. Samalla hän kysyi lauantaina, olisiko tuleva yö maga-yö Valkoisella talolla. Maga-termillä hän viittasi iskulauseeseensa Make America Great Again. Tviitit nähtiin Guardianin mukaan kehotuksena vastamielenosoituksiin.

Eri reaktiot eri mielenosoittajiin

Perjantaina presidentin tviitti Minneapolisin tapahtumista päätyi Twitterin syyniin.

– Kun ryöstely alkaa, alkaa myös ampuminen. Kiitos! Trump kirjoitti käydessään tviitissään läpi, miten viranomaiset vastaavat kriisiin.

Twitterin mukaan presidentin Minneapolisin mellakoita koskeva kirjoitus, jossa puhutaan mellakoitsijoiden ampumisesta, rikkoo Twitterin väkivallan ihannointia koskevia sääntöjä.

Tviitti herätti keskustelua laajalti Yhdysvalloissa, sillä siinä oli viittauksia mustien kansalaisoikeusliikkeen kohtamaan väkivaltaan 1960-luvulla.

Kun mustien oikeudet ovat nousseet esiin Yhdysvalloissa, Trump on virkakautensa aikana vältellyt ottamasta suoraan kantaa, kirjoittaa New York Times . Lehden mukaan hän ei kuitenkaan ole esimerkiksi tuominnut valkoisen ylivallan kannattajia yhtä voimakkaasti kuin esimerkiksi Minneapolisin mielenosoittajia.

Kun valkoista ylivaltaa kannattava mies ajoi vuonna 2017 äärioikeistoa vastustavaan väkijoukkoon Virginian Charlottesvillessä, Trump tuomitsi teon. Iskussa kuoli ihmisoikeusaktivisti.

Trump kuitenkin sanoi toimittajille, että kummallakin puolella on hyviä ihmisiä, viitaten äärioikeistolaisiin ja heitä vastustaneisiin mielenosoittajiin.

-----

Lähteenä myös uutistoimisto AFP.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Mies sytytti takan autiotalossa Keravalla – palokunta ja poliisi paikalle
 2. Saunanlämmittäjällä jäi pelti kiinni Tuusulassa
 3. Orava jäi päästään jumiin seinän sisään Järvenpäässä – "Yleensä se pääsee pois sieltä minne meneekin"
 4. Kuuma-kunnat vahvasti mukana Tuusulan asuntomessujen humussa – elämää Kuuma-seudulla verrataan grillijuhliin
 5. Vaikuttava taidekokonaisuus valmistui Ahjon purkutaloon – 94 taiteilijan teokset pian yleisön nähtäville: "En ole aikaisemmin tehnyt tällaista"
 6. Metsänautti esittelee toimintaansa asuntomessuilla – tuusulalainen yritys järjestää majoituselämyksiä korkealle puuhun
 7. Pakettiauto räjähti Lemmenlaaksossa – syttyi ilmiliekkeihin ja tuhoutui täysin
 8. Runsas vesisade työllisti Keski-Uudenmaan pelastuslaitosta lauantaina – "Ei tämä Suomessa poikkeuksellinen tilanne ole"
 9. Näköislehdessä tänään: Merivartiostolla pitää nyt kiirettä – töitä teettävät etenkin vauhtiveikot vesijeteillään
 10. Avoterassin saa rakentaa ilman minkäänlaista lupaa – lasittaminen voi syödä rakennusoikeutta
 11. Taiteen kotitalon huima alkusuosio Keravalla vain kiihtyy – kolmessa päivässä jo yli 2 000 kävijää: "Tuntuu tajunnan päräyttävältä"
 12. Järvenpääläismies löi nyrkillä naamaan ja kuristi raskaana ollutta puolisoaan – hovioikeus hylkäsi miehen valituksen
 13. Wycombe Wanderers nousi ensimmäistä kertaa mestaruussarjaan – kulttihyökkääjä Akinfenwa suitsutti joukkuettaan
 14. Asuntomessut lisäävät Hyrylän alueen liikennettä – Pysäköintilipun hinta etukäteen ostettuna 10 euroa
 15. Piileekö sinunkin kodissasi tämä yleinen turvallisuusriski – ”Joka kolmas ei ole tarkastanut”

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.