Veikkaus ei enää hämmennä peliautomaattien ja muiden pelien luvuilla – perusteli vanhaa ja uutta ilmoitustapaa kansainvälisellä käytännöllä

Rahapeliautomaateilla liikevaihto voi olla kymmenkertainen pelikatteeseen verrattuna. Jussi Nukari / LEHTIKUVA

STT

Rahapeliyhtiö Veikkaus ei enää sekoita peliautomaattipelien pelikatetta ja muiden pelien liikevaihtoa ilmoittaessaan kokonaisliikevaihdostaan. Keväällä julkaistuissa vuoden 2019 tulosluvuissaan Veikkaus raportoi rahapeleistä peliryhmittäin eriteltynä pelikatteen.

Yhtiö ei edelleenkään ilmoita todellista liikevaihtoaan tilinpäätöksessään, mutta siihen liitetyssä toimintakertomuksessa "pelaamisen kokonaisvolyymiksi" kerrotaan viime vuodelta noin 12,5 miljardia euroa. Kyseessä on liikevaihto, jota Veikkaus ei ole aiemmissa vuosiraporteissaan kertonut.

Veikkauksen liikevaihto on moninkertainen tuloslaskelmassa raportoituun 1,7 miljardin pelikatteeseen verrattuna. Aiemmassa, vuoden 2018 tilinpäätöksessä Veikkaus laski liikevaihdon useimmista peleistään. Kuitenkin raha-automaattipelien liikevaihto ilmoitettiin maksetuilla voitoilla vähennettynä, eli käytännössä raha-automaattipeleistä ilmoitettiin tuolloin pelikate liikevaihtona.

Tämän seurauksena Veikkaus esitti vuoden 2018 liikevaihdokseen noin kolme miljardia euroa, kun todellinen liikevaihto oli 13 miljardia, kuten Ylen MOT-toimitus viime syksynä kertoi. Liikevaihdosta siis suurin osa syntyy rahapeliautomaateista, mutta Veikkaukselle jäävästä 1,7 miljardin pelikatteesta automaattien osuus on noin 0,7 miljardia.

– On ehdottomasti selkeämpää raportoida kaikki peliryhmät samalla tavalla eli samalla myös tämä vertailukelpoisuus helpottuu eri tuoteryhmien välillä. Otimme sen käytännön, mikä kansainvälisesti on vallitseva käytäntö alalla. Esimerkiksi Ruotsissa ja Tanskassa näkyy pelikate samalla tavalla kuin meillä nyt, Veikkauksen talousjohtaja Regina Sippel sanoo STT:lle.

Veikkauksen toimitusjohtaja Olli Sarekoski perusteli MOT:n haastattelussa viime syksynä Veikkauksen aiempaa tapaa sekoittaa pelikate ja liikevaihto sillä, että kyseessä on rahapelialan normaali käytäntö. Kyseessä ei kuitenkaan ollut ainakaan pohjoismainen käytäntö.

Poikkeuksellinen käytäntö

Kilpailu- ja kuluttajaviraston (KKV) ekonomisti Lasse Pöyry pitää poikkeuksellisena, että Veikkauksen kaltainen iso yhtiö ei ilmoita liikevaihtoaan tuloslaskelmassa.

Pöyry on työssään tutkinut Veikkauksen toimintaa. Hänen mielestään olisi hyvä, jos Veikkaus täydentäisi ilmoittamiaan lukuja tiedoilla peliryhmien liikevaihdosta. Pelikatteen ja liikevaihdon avulla kuka tahansa pystyisi helposti laskemaan, mikä on ollut keskimääräinen palautusprosentti eri peliryhmissä.

Pöyryn mukaan liikevaihtotiedot toisivat hyvin esiin, miten Veikkauksen erilaiset rahapelit eroavat toisistaan. Näin kävisi ilmi, miten suuri liikevaihto tarvitaan tietyn pelikatteen muodostumiseen.

Esimerkiksi rahapeliautomaateilla liikevaihto voi olla kymmenkertainen pelikatteeseen verrattuna. Tämä johtuu siitä, että peliautomaateissa on verrattain korkea palautusprosentti.

– Peliautomaateissa raha kiertää tyypillisesti monta kertaa ennen kuin se jää automaattiin ja Veikkauksen kassaan, Pöyry sanoo STT:lle.

Pelaajan pitäisi saada enemmän tietoa

KKV:n Pöyryn mukaan on tietynlainen parannus aiempaan, että Veikkaus raportoi nyt kaikista peleistään saman luvun eli pelikatteen. Hän ei pidä liikevaihdon puuttumista hämäävänä, sillä pelikate kertoo parhaiten siitä, miten paljon rahaa ihmiset häviävät Veikkaukselle.

– Tietysti kaikkein parasta olisi, että ilmoitettaisiin molemmat suureet eli pelikatteen lisäksi myös liikevaihto kaikkien pelien osalta.

Pöyry ei usko, että kumpikaan luku lopulta kertoo yksittäiselle pelaajalle mitään pelaamisen riskeistä. Hänen mielestään ihmisten tulisi saada tietoa pelaamisestaan sillä hetkellä, kun he pelaavat rahapeliautomaatteja tai muita pelejä.

Tämän pitäisi olla mahdollista jo lähitulevaisuudessa, kun tunnistautumista laajennetaan Veikkauksen peleissä. Kauppoihin ja kioskeihin sijoitetuilla peliautomaateilla voi pelata vain tunnistautuneena ensi vuoden tammikuusta alkaen.

– Veikkaukselle pelaamisesta kertyvä data mahdollistaisi jatkossa nykyistä paremmin ajantasaisen informaation jakamisen kuluttajalle ja lisäisi pelaamisen hallinnan mahdollisuuksia. Esimerkiksi peliautomaatilla voisi kuluttajalle kertoa, kuinka pitkään ja millä summalla hän on jo pelannut, sekä vertailla näitä tietoja keskimääräiseen pelaajien käyttäytymiseen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Jokelassa pillastuneita hevosia vapaalla jalalla – ilveksen epäillään hyökänneen hevosten kimppuun
 2. Järvenpää soi -kaupunkifestivaali toteutuu elokuussa Rantapuistossa – "Koronamääräyksiä noudatetaan", lupaa järjestäjä.
 3. Fortum myy kaukolämpötoimintansa Järvenpäässä – 375 miljoonan kauppa lyödään lukkoon loppuvuonna
 4. Järvenpään yhteiskoulun moduulit siirretään – 14 kilometrin kiertoreitti aiheuttaa haittaa liikenteelle
 5. Tältä näyttävät koronakevään pahoinpitelyluvut Järvenpäässä, Keravalla ja Tuusulassa
 6. Poliisi antoi puukotuksen uhrille hätäensiapua poliisikoiran ensiaputarvikkeilla
 7. Englanti avaa oviaan 50 maasta saapuville matkustajille – muualla Britanniassa eri säännöt
 8. Bayern München vahvisti Leroy Sanen viisivuotisen sopimuksen
 9. IS: Osa nuoren naispotilaan murhasta epäillyistä työskentelee yhä samassa sairaalassa Salossa
 10. Kultasepänliikkeeseen iskeneet varkaat saivat saalista lähes 200 000 euron edestä
 11. Pienpanimoiden etämyynti koronatukitoimena on lopullisesti hylätty – Hallituslähde: Viinien ulosmyyntiä ravintoloista ei harkittu hallituksessa.
 12. Kaupungit yrittävät neuvotella lentoreittien palauttamisesta – "keskustelut Finnairin kanssa eivät ole olleet vakavia"
 13. Hamilton ja Bottas ovat parhaassa vauhdissa – ripeimmätkin vastustajat jäivät Spielbergin harjoituksissa yli puolen sekunnin päähän
 14. Kaksi miestä tuomittiin elinkautisiin Lohjan Virkkalan kidutusmaisesta murhasta, kolmannen murhasyyte kaatui – oikeuden mukaan henkirikos oli "jopa ylitörkeä"
 15. Koronakevät rojautti uusien henkilöautojen rekisteröinnitkin ennätyksellisen alas – sähköautojen ja hybridien suosio kasvaa edelleen

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Hurja tulipalo kerrostalossa Järvenpään Prismaa vastapäätä – parvekkeelle paenneet saatiin alas nostolava-autolla: "Siellä on seinät ja katot aivan mustana"
 2. Anssi Kela nautiskeli livekauden avauksessaan Tuusulan Krapilla – "Tosi siistiä että olette täällä!"
 3. Killan koulun tulipalosta epäillään kahta 15-vuotiasta poikaa – rikoskomisario: "Tilanteessa oli kaikki edellytykset tuhoisaan tulipaloon"
 4. Pitkä nollajakso päättyi: Keravalla 3 uutta varmistunutta koronatartuntaa – "Epidemiatilanne ei ole loppunut"
 5. 17-vuotias mies menehtyi nokkakolarissa rekan kanssa Hyvinkäällä
 6. Vaikuttava taidekokonaisuus valmistui Ahjon purkutaloon – 94 taiteilijan teokset pian yleisön nähtäville: "En ole aikaisemmin tehnyt tällaista"
 7. Järvenpään yhteiskoulun moduulit siirretään – 14 kilometrin kiertoreitti aiheuttaa haittaa liikenteelle
 8. Samuli Edelmann ja Irina Krapin puistoon – huippusuosittu konserttisarja sai jatkoa elokuulle
 9. Nyt puhuvat Asemansillan Nesteen romanialaismiehet: "Kunnioitan kaikkia tässä maassa" – kauppiaan mielestä ongelmia on osin liioiteltu
 10. Salaperäinen maistaja: Malesialainen ravintola Secret Recipe tarjoaa uusia makuja Keravalla
 11. Trubaduuri Mikko Perkoila jyrytti kesänäyttelyn Järvenpäähän – "Kuin laulu, jonka nuotit ovat tauluja"
 12. Korona muutti suunnitelmat, mutta hanskoja ei lyöty tiskiin
 13. Järvenpään kaupungintalon purkutyöt aloitetaan – hallinnon henkilöstölle vuokrattu tiloja Perhelästä
 14. Avoterassin saa rakentaa ilman minkäänlaista lupaa – lasittaminen voi syödä rakennusoikeutta
 15. Järvenpääläisyrittäjät polkevat Kuopioon ja takaisin – hyväntekeväisyyspyöräily kerää rahaa sairaita lapsia varten

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.