Ranskassa avataan ravintolat ja kahvilat, kouluunkin pääsee

Muun muassa Ranskan kaikki rannat avautuvat. AFP / LEHTIKUVA

STT–AFP

Ranskassa puretaan tiistaina joukko koronaviruspandemian vuoksi määrättyjä rajoituksia. Näkyvimpänä merkkinä paluusta kohti normaalia on se, että ravintolat, kahvilat ja baarit avaavat tänään ovensa oltuaan viikkokausia suljettuina.

Maan pääkaupungissa Pariisissa ravintoloiden sisätilat pysyvät kuitenkin suljettuina, ja vain terassit avataan. Ravintolat ovat kuitenkin saaneet luvan laajentaa terassejaan kaikkialla, missä se on mahdollista, eikä kaupunki kanna lainkaan terasseista normaalisti maksettavaa veroa.

Koko maassa ravintoloissa sallitaan alle kymmenen hengen ryhmät, mutta pöytien välillä on oltava vähintään metrin välit.

– Olemme siivonneet tuntikausia tätä varten, sanoi Strasbourgissa sijaitsevan Maison Kammerzell -ravintolan hovimestari Theo Stuzmann.

Myös kouluja avataan porrastetusti, ja maan kaikki rannat avautuvat. Hääjuhlia voi niin ikään viettää normaalisti.

Sen sijaan muut yli kymmenen henkilön julkiset kokoontumiset pysyvät edelleen kiellettyinä ja julkisessa liikenteessä on käytettävä kasvomaskia.

Epidemiologi Arnaud Fontanet, joka kuuluu hallitusta neuvovaan tutkijaryhmään, muistutti kuitenkin, ettei vaara ole vielä ohi.

– Joka päivä löytyy keskimäärin viisi uutta tartuntarypästä. Toukokuun 11. päivän jälkeen tietoon on tullut yli sata rypästä. Virus on edelleen läsnä, Fontanet varoitti.

Ranskassa on rekisteröity runsaat 28 800 koronavirukseen liittyvää kuolemaa. Väkilukuun suhteutettuna maassa on kuollut 442 ihmistä miljoonaa asukasta kohti. Suomessa vastaava luku oli maanantaina 57.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Mies sytytti takan autiotalossa Keravalla – palokunta ja poliisi paikalle
 2. Saunanlämmittäjällä jäi pelti kiinni Tuusulassa
 3. Orava jäi päästään jumiin seinän sisään Järvenpäässä – "Yleensä se pääsee pois sieltä minne meneekin"
 4. Kuuma-kunnat vahvasti mukana Tuusulan asuntomessujen humussa – elämää Kuuma-seudulla verrataan grillijuhliin
 5. Vaikuttava taidekokonaisuus valmistui Ahjon purkutaloon – 94 taiteilijan teokset pian yleisön nähtäville: "En ole aikaisemmin tehnyt tällaista"
 6. Metsänautti esittelee toimintaansa asuntomessuilla – tuusulalainen yritys järjestää majoituselämyksiä korkealle puuhun
 7. Pakettiauto räjähti Lemmenlaaksossa – syttyi ilmiliekkeihin ja tuhoutui täysin
 8. Runsas vesisade työllisti Keski-Uudenmaan pelastuslaitosta lauantaina – "Ei tämä Suomessa poikkeuksellinen tilanne ole"
 9. Näköislehdessä tänään: Merivartiostolla pitää nyt kiirettä – töitä teettävät etenkin vauhtiveikot vesijeteillään
 10. Avoterassin saa rakentaa ilman minkäänlaista lupaa – lasittaminen voi syödä rakennusoikeutta
 11. Taiteen kotitalon huima alkusuosio Keravalla vain kiihtyy – kolmessa päivässä jo yli 2 000 kävijää: "Tuntuu tajunnan päräyttävältä"
 12. Järvenpääläismies löi nyrkillä naamaan ja kuristi raskaana ollutta puolisoaan – hovioikeus hylkäsi miehen valituksen
 13. Wycombe Wanderers nousi ensimmäistä kertaa mestaruussarjaan – kulttihyökkääjä Akinfenwa suitsutti joukkuettaan
 14. Asuntomessut lisäävät Hyrylän alueen liikennettä – Pysäköintilipun hinta etukäteen ostettuna 10 euroa
 15. Järvenpää Plussasta erotettu haastoi yhdistyksen oikeuteen – "Minulla ei ollut muuta keinoa kuin hakea oikeusturvaa käräjäoikeudelta"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.