Juhannuksena kotimaista mansikkaa päästään maistelemaan ainakin Varsinais-Suomessa ja etelässä

Kylvöt ovat kesken vielä suuressa osassa maata. RONI REKOMAA / LEHTIKUVA

STT

Juhannuksena kotimaisia mansikoita päästään maistelemaan Varsinais-Suomessa ja kaikkein eteläisimmässä osassa maata. Näin ennustaa Hedelmän- ja marjanviljelijäin liiton (HML) asiantuntija Tomi Pousi.

– Tämä on hyvin varhainen vaihe sanoa mitään. Suomi on pitkä maa, ja kausi etenee hyvin eri tahtiin eri puolilla maata. Tällä hetkellä kuitenkin näyttää hyvältä.

Pousin mukaan aiemmin keväällä uutisoitu kausityöntekijöiden puute on kääntynyt parempaan suuntaan marjatiloilla.

– Olemme iloksemme kuulleet, että tilat ovat saaneet hyvin rekrytoitua kotimaisia työntekijöitä, ja hallituksen päätös sallia 4 500 ulkomaista kausityöntekijää lisää tietysti helpottaa tilannetta yleisesti.

Tunneliviljely pidentää satokautta

HML:n mukaan mansikan satokausi on pidentynyt merkittävästi tunneliviljelytekniikan yleistyttyä suomalaisillakin tiloilla.

Viime vuonna kasvutunneleissa viljeltiin kaikkiaan yli 60 hehtaaria marjoja, joista 38 hehtaaria mansikkaa. Lopuissa tunnelihehtaareissa kasvaa vadelmaa ja pensasmustikkaa.

– Kasvutunneleita on ympäri Suomen, ja kyselyitä niiden perustamisesta tulee koko ajan. Edellisvuodesta tunnelien pinta-ala kasvoi 14 hehtaarilla. Tunneleissa on paljon hyviä puolia. Tunneleissa voidaan saada kaksi satoa kesässä, kasvukausi on pidempi, marjat ovat parempilaatuisia, ja tauteja esiintyy vähemmän kuin avomaalla, Pousi luettelee.

Hunajamarja tekee tuloaan

Tomi Pousi mainitsee, että tulevina vuosina Suomi saattaa olla saamassa uuden hittimarjan, terveysvaikutuksiltaan ylistetyn hunajamarjan.

– Hunajamarjan viljelystä on tullut kovasti kyselyitä, niin viljelijöiltä kuin kotipuutarhureiltakin. Taimikauppiaat kertovat, että taimia on mennyt kovasti kaupaksi. Hunajamarja on pensasmustikkamainen marja, jonka maussa on vadelmaa, mustikkaa ja mustaherukkaa.

Suomessa hunajamarjaa viljellään tiloilla vasta kokeellisesti. Marjaa viljellään laajasti ainakin Japanissa, Kanadassa ja Venäjällä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Mies sytytti takan autiotalossa Keravalla – palokunta ja poliisi paikalle
 2. Saunanlämmittäjällä jäi pelti kiinni Tuusulassa
 3. Orava jäi päästään jumiin seinän sisään Järvenpäässä – "Yleensä se pääsee pois sieltä minne meneekin"
 4. Kuuma-kunnat vahvasti mukana Tuusulan asuntomessujen humussa – elämää Kuuma-seudulla verrataan grillijuhliin
 5. Vaikuttava taidekokonaisuus valmistui Ahjon purkutaloon – 94 taiteilijan teokset pian yleisön nähtäville: "En ole aikaisemmin tehnyt tällaista"
 6. Metsänautti esittelee toimintaansa asuntomessuilla – tuusulalainen yritys järjestää majoituselämyksiä korkealle puuhun
 7. Pakettiauto räjähti Lemmenlaaksossa – syttyi ilmiliekkeihin ja tuhoutui täysin
 8. Runsas vesisade työllisti Keski-Uudenmaan pelastuslaitosta lauantaina – "Ei tämä Suomessa poikkeuksellinen tilanne ole"
 9. Näköislehdessä tänään: Merivartiostolla pitää nyt kiirettä – töitä teettävät etenkin vauhtiveikot vesijeteillään
 10. Avoterassin saa rakentaa ilman minkäänlaista lupaa – lasittaminen voi syödä rakennusoikeutta
 11. Taiteen kotitalon huima alkusuosio Keravalla vain kiihtyy – kolmessa päivässä jo yli 2 000 kävijää: "Tuntuu tajunnan päräyttävältä"
 12. Järvenpääläismies löi nyrkillä naamaan ja kuristi raskaana ollutta puolisoaan – hovioikeus hylkäsi miehen valituksen
 13. Wycombe Wanderers nousi ensimmäistä kertaa mestaruussarjaan – kulttihyökkääjä Akinfenwa suitsutti joukkuettaan
 14. Asuntomessut lisäävät Hyrylän alueen liikennettä – Pysäköintilipun hinta etukäteen ostettuna 10 euroa
 15. Järvenpää Plussasta erotettu haastoi yhdistyksen oikeuteen – "Minulla ei ollut muuta keinoa kuin hakea oikeusturvaa käräjäoikeudelta"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.