"Viinaan meni enemmän rahaa kuin ruokaan" – ravintoloiden avautuminen ei ollut mikään tavallinen maanantai

Ravintolat saivat maanantaina parin kuukauden tauon jälkeen avata ovensa, mutta aukioloaikoja ja asiakasmääriä on rajoitettu. VESA MOILANEN / LEHTIKUVA

STT

Eilen ei ollut millään lailla tavallinen maanantai, vaan ihmiset syytivät anniskelupuolen antimiin maanantaiksi poikkeuksellisesti rahaa, arvioi Restel-ravintolayhtiön toimitusjohtaja Mikael Backman.

– Huomasin, että viinaan menee varmasti enemmän rahaa kuin ruokaan. Juhlimisen paikka, tavataan kaverit ja otetaan muutama, niin juomapuolella meni hyvin, Backman kuvailee ravintoloiden avautumista STT:lle.

Backmanin mukaan asiakkaita saatiin odotuksien mukaisesti, ei paljoa enempää eikä paljoa vähempää.

– Vähän oli kylmä, mutta terassit olivat auki ja aurinko paistoi. Kun olet istunut kotona pari kuukautta, niin kyllä siellä oli kaikki ainekset siihen, että lähdettiin parille oluelle, vaikka laitettiinkin kiinni iltakymmeneltä, hän sanoo.

Backman ei ole itse käynyt "kentällä" tarkistamassa, miten ravintoloissa toimitaan, mutta hänelle ei ole tähän mennessä raportoitu mistään ongelmista. Toimitusjohtajan arvion mukaan uutisten puute on hyvä uutinen, tai hänen omien sanojensa mukaan "No news is good news."

Valtaosa Restelin noin 180 ravintolasta on Backmanin mukaan avattu, vain parisenkymmentä pitää ovensa suljettuna. Muun muassa kauppakeskusten ravintolat eivät vedä Backmanin mukaan hyvin.

Terasseihin riitti luottoa

Matkailu- ja Ravintolapalveluiden (MaRa) toimitusjohtaja Timo Lappi on tyytyväinen siihen, että ravintoloihin luotettiin terassien osalta sen verran, että ne saatiin hoidettua omavalvonnalla. MaRan jäsenravintoloille lähti Lapin mukaan perjantaina omavalvontaohje.

– Kun olemme käyneet tässä lounaalla eilen ja tänään niin näkyy ilahduttavasti, että ravintolat ovat ottaneet sitä laajasti käyttöön.

Vaikka terassit säästyivät enimmäispaikkarajoituksilta, on ravintoloiden sisätiloissa sallittu vain puolet tavallisesta asiakaskapasiteetista.

– Olimme hyvin tyytyväisiä, että sinne ei tullut mitään näitä metrirajoja, koska se tekisi toiminnan erittäin vaikeaksi harjoittaa, Lappi sanoo.

Erityisen hankalaksi edellä mainittu olisi osoittautunut pienille ravintoloille.

Ravintoloiden avautuminen merkitsee monelle myös töihin paluuta. Backmanin mukaan Resteliltä lomautettiin yhteensä noin 1 300 ihmistä. Hän arvioi, että töihin on päässyt palaamaan yli puolet lomautetuista, mutta tarkkaa määrää hän ei osaa kertoa, koska tilanne muuttuu jatkuvasti.

Myöskään MaRan Lappi ei osaa sanoa, kuinka moni on edelleen lomautettuna ravintoloiden avattua ovensa. Hän kuitenkin arvioi virallisten lomautusmäärien olleen heidän toimialueensa osalta aiemmin alakanttiin laskettuja.

– Lomautettuna oli meidän käsityksemme mukaan paljon enemmän ihmisiä kuin mitä nämä viralliset luvut, Lappi kertoo.

"Buffetkielto tulisi poistaa"

Backmanin mukaan koronarajoitukset tekivät kannattavan ravintolatoiminnan periaatteessa mahdottomaksi.

– Ainoa mitä yritetään tehdä, on välttää isompia tappioita. On surrealistista juhlia sitä, että tappiota on muutama miljoona vähemmän kuin mitä me uskoimme, hän kuvailee.

– Kyllä pitäisi miettiä kaksi kertaa, ennen kuin tällaista tehdään. Tulee ikävää työntekijöille ja kaikille. En puhu vain Restelistä, vaan koko alalle aikamoinen katastrofi.

MaRan Timo Lapin mukaan myynnin menetys oli ravintola-alalla yli 90 prosentin luokkaa huhti-toukokuussa. Myöskään hotelli- ja kylpyläalalla tuloja ei käytännössä ollut, kun 80 prosenttia hotelleista oli kiinni ja auki olevissa oli päivästä riippuen 1–5 prosentin käyttöaste.

– Kriisi jatkuu todennäköisesti meidän toimialalla kaikkein pisimpään hotelli- ja kylpyläalalla sekä kongressi- ja messualalla, Lappi kertoo.

Lapin mukaan huhti-toukokuu tyhjensi ravintolayritysten kassat.

– Jos rajoitukset säilyvät tällaisenaan, niin voitollista tulosta on kenenkään vaikea tehdä, hän arvioi.

Kaikkein pahin asia niin Restelille kuin Backmanin arvion mukaan monelle muullekin on buffetkielto. Hän ihmettelee, miksi on sallittua, että kaupoissa voi kauhoa irtokarkkia tai salaattia, mutta vastaava ei ole enää sallittua, kun ruoka menee lautaselle.

– Tämä lyö työpaikkaravintoloihin, lounaspaikkoihin, meidän pizza-buffeteihin, hotelliaamiaisiin, vaikka meillä ei hotelleja enää olekaan, hän listaa.

– Tuo olisi nyt se ensimmäinen, mitä toivon, että avataan. Miksi irtokarkkia saa itse ottaa kauhalla, mutta et voi ottaa pizzapalaa?

Poliiseilla piti kiirettä Lounais-Suomessa

Ravintoloiden avautuminen sujui rauhallisesti, kerrottiin useiden poliisilaitosten tilannekeskuksista STT:lle.

Helsingin poliisin tilannekeskuksesta kerrotaan, että ilta ei ollut hälytystehtävien suhteen poikkeava. Poliisilla oli eilen Helsingissä häiriökäyttäytymisestä johtuneita hälytystehtäviä, jotka liittyivät esimerkiksi kotihälytystehtäviin. Siitä poliisilla ei ole havaintoa, että nimenomaan ravintoloiden avaaminen olisi aiheuttanut häiriötehtäviä.

– Lämmin keli näkyy hälytystehtävissä. Tiedossa ei ole, että ravintoloiden avaaminen olisi aiheuttanut paljon hälytystehtäviä, Helsingin poliisin tilannekeskuksesta arvioidaan.

Itä-Suomen poliisilla oli kohtuullisen vilkasta arkiyöksi ja tehtävät liittyivät tavanomaiseen alkoholinkäyttöön. Poliisin mukaan lisääntyneet hälytystehtävät eivät kuitenkaan liittyneet ravintoloiden avaamiseen.

– Ei voi sanoa, että ravintolasta johtuen oli vilkasta, vaan ihan muutoin vilkasta. Silloin tällöin näitä tulee, kun on lämpimiä päiviä.

Myös Oulussa maanantai-ilta sujui poliisin mukaan rauhallisesti. Tilannekeskuksesta kerrotaan STT:lle, että poliisilla ei ollut ravintoloihin liittyviä häiriötehtäviä ja yö sujui rauhallisesti. Poliisin mukaan rauhallisuus saattoi johtua siitä, että ravintoloiden avautuminen osui maanantaille eikä esimerkiksi viikonlopulle.

– Se saattoi olla hyvä homma, tilannekeskuksesta todetaan.

Lounais-Suomen poliisilla oli kertomansa mukaan erittäin kiireinen yö. Poliisin mukaan väkeä oli liikkeellä runsaasti ja terassikausi on avattu "niin hyvässä kuin pahassa".

Muistetaan maltti ja turvallinen käyttäytyminen, poliisi muistuttaa Twitterissä .

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Jonni Kärkkäinen siirtyy Kanadaan ja Arno Snellman lähtee Sveitsiin jääkiekkoilemaan Keravalta
 2. Tuusulanjärvellä havaittu hieman sinilevää
 3. Korona ei nujertanut kampaajaa – 50 vuotta alalla toiminut Pirjo Vikström ryhtyi toimimaan, kun kalenteri tyhjeni
 4. Ennätysjono taiteen kotitalolla Keravalla – "Olemme onnellisia jokaisesta vieraastamme, mutta samalla lievästi helisemässä"
 5. Näköislehdessä tänään: Merivartiostolla pitää nyt kiirettä – töitä teettävät etenkin vauhtiveikot vesijeteillään
 6. Kilpakumppanit antoivat kovaa kritiikkiä Manchester Cityn vapauttamisesta europelikiellosta – "Päätös oli häpeällinen"
 7. Presidentti Niinistö MTV:lle vallankäytöstään: Minä noudatan perustuslakia
 8. Rentouttava jammailu rumpusetin takana vaihtuu 100 metrin rypistykseen
 9. Britannian matkapuhelinoperaattorit eivät saa enää vuodenvaihteen jälkeen ostaa Huaweilta 5g-laitteita
 10. Huoltovarmuuskeskus saa purkaa maskikaupan Tiina Jylhän kanssa, katsoo virolainen tuomioistuin
 11. Vesibussin konehuoneessa havaittiin savua Turussa, 52 matkustajaa evakuoitiin saareen – veneestä ei löytynyt paloa
 12. Atalantan hyökkääjä loukkaantui mystisesti kotioloissa, verinen haava piti tikata sairaalassa
 13. Ukraina epäileväinen Iranin arvioista: liian aikaista sanoa, että kone ammuttiin alas inhimillisen virheen vuoksi
 14. Mustikan thaipoimijat ehtisivät enää Lapin sadolle – matkustuslupaa ei ole tullut
 15. Matkustusrajoitusten purkaminen toi erityisjärjestelyjä saapuville matkustajille – Lentokentillä omat kulkureitit vapaan matkustamisen maista ja korkeamman riskin maista saapuville

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Mies sytytti takan autiotalossa Keravalla – palokunta ja poliisi paikalle
 2. Saunanlämmittäjällä jäi pelti kiinni Tuusulassa
 3. Orava jäi päästään jumiin seinän sisään Järvenpäässä – "Yleensä se pääsee pois sieltä minne meneekin"
 4. Kuuma-kunnat vahvasti mukana Tuusulan asuntomessujen humussa – elämää Kuuma-seudulla verrataan grillijuhliin
 5. Vaikuttava taidekokonaisuus valmistui Ahjon purkutaloon – 94 taiteilijan teokset pian yleisön nähtäville: "En ole aikaisemmin tehnyt tällaista"
 6. Metsänautti esittelee toimintaansa asuntomessuilla – tuusulalainen yritys järjestää majoituselämyksiä korkealle puuhun
 7. Runsas vesisade työllisti Keski-Uudenmaan pelastuslaitosta lauantaina – "Ei tämä Suomessa poikkeuksellinen tilanne ole"
 8. Pakettiauto räjähti Lemmenlaaksossa – syttyi ilmiliekkeihin ja tuhoutui täysin
 9. Näköislehdessä tänään: Merivartiostolla pitää nyt kiirettä – töitä teettävät etenkin vauhtiveikot vesijeteillään
 10. Avoterassin saa rakentaa ilman minkäänlaista lupaa – lasittaminen voi syödä rakennusoikeutta
 11. Taiteen kotitalon huima alkusuosio Keravalla vain kiihtyy – kolmessa päivässä jo yli 2 000 kävijää: "Tuntuu tajunnan päräyttävältä"
 12. Järvenpääläismies löi nyrkillä naamaan ja kuristi raskaana ollutta puolisoaan – hovioikeus hylkäsi miehen valituksen
 13. Wycombe Wanderers nousi ensimmäistä kertaa mestaruussarjaan – kulttihyökkääjä Akinfenwa suitsutti joukkuettaan
 14. Piileekö sinunkin kodissasi tämä yleinen turvallisuusriski – ”Joka kolmas ei ole tarkastanut”
 15. Asuntomessut lisäävät Hyrylän alueen liikennettä – Pysäköintilipun hinta etukäteen ostettuna 10 euroa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.