Hallituksen tiedepaneeli suosittelee kasvomaskien käyttöä

Raportin mukaan maskien käyttö erityisesti riskitilanteissa olisi hyödyllistä estämään tartuntojen leviämistä etenkin oireettomilta kantajilta. VESA MOILANEN / LEHTIKUVA

STT

Hallituksen asettama tiedepaneeli suosittelee kasvomaskien käyttämistä julkisilla paikoilla ja joukkoliikenteessä koronavirustartuntojen torjumiseksi.

Tiedepaneelin maanantaina julkaistun raportin mukaan riski uusista epidemia-aalloista on pitkäaikainen ja merkittävä. Tehokkaiden rokotteiden tuotannon ja jakelun odotetaan optimistisissakin arvioissa tapahtuvan vasta jossakin vaiheessa ensi vuotta.

Siihen asti maskien käyttäminen on tiedepaneelin mukaan suositeltavaa julkisilla paikoilla ja joukkoliikennevälineissä, mahdollisesti alueen tartuntatautitilanteesta riippuen.

Raportin mukaan maskien käyttö erityisesti riskitilanteissa olisi hyödyllistä estämään tartuntojen leviämistä etenkin oireettomilta kantajilta.

Eri alojen tutkijoista koostuvan 13-henkisen paneelin puheenjohtajana toiminut professori Christina Salmivalli Turun yliopistosta sanoo, että tieto maskeista tuntuu päivä päivältä lisääntyvän.

– Maanantaina Lancetissakin oli tutkimus, jossa oli todettu, että sekä maskit että etäisyyden pitäminen auttavat viruksen leviämisen estämisessä, hän sanoo STT:lle.

Lancet on arvostettu englanninkielinen lääketieteen aikakauslehti.

Tiedepaneelin tehtävänä oli tukea valtiosihteeri Martti Hetemäen johtamaa valmisteluryhmää koronakriisin haitallisten vaikutusten arvioinnissa ja ehkäisyssä sekä rajoitustoimien purkamiseen ja Suomen jälleenrakentamiseen liittyvissä kysymyksissä.

Tiedepaneelin jäseninä on eri alojen asiantuntijoita, muun muassa zoonoosivirologian professori Olli Vapalahti Helsingin yliopistosta.

Tiedepaneelin raportin maskisuosituksesta uutisoi ensin Verkkouutiset .

STM:n selvityksen mukaan näyttö maskien tehosta on vähäinen

Sosiaali- ja terveysministeriön (STM) viime viikolla julkistaman selvityksen mukaan näyttö kasvosuojusten vaikutuksesta on vähäinen.

Selvityksen mukaan kasvosuojus voi jossain määrin ehkäistä käyttäjää levittämästä virusta, mutta se ei suojaa käyttäjäänsä tartunnalta.

Ministeriön selvitys ei ottanut kantaa siihen, kannattaisiko kasvosuojuksia käyttää. Hallituksen odotetaan päättävän jatkosta tällä viikolla.

STM:n selvityksen mukaan kasvosuojusten vaikuttavuudesta viruksen leviämisen ehkäisystä yhteiskunnassa on hyvin vähän tutkimustietoa. Selvityksessä katsotaan, että mahdollista vaikutusta on tutkimuksissa vaikeaa erottaa muiden suojatoimien vaikutuksista.

– Järjestelmällisen kirjallisuuskatsauksen tutkimustuloksia on hankalaa soveltaa Suomen covid-19-epidemiaan, koska kasvosuojusten julkinen käyttö tapahtuisi täällä varsin erilaisissa olosuhteissa kuin aiheesta tehdyissä satunnaistetuissa tutkimuksissa, selvityksen johtopäätöksissä todetaan.

Selvityksen mukaan laboratorio-olosuhteissa käytännössä kaikkien kasvosuojusten on todettu ainakin jossain määrin vähentävän mikro-organismien leviämistä hengitysilman mukana.

– Koska suurin osa kasvosuojuksista ei suojaa käyttäjäänsä tartunnalta, epidemian leviämisen ehkäisemiseksi kasvosuojusten käytön tulisi olla sekä riittävän laajaa että ohjeistuksen mukaista, selvityksessä sanotaan.

Myös kuorolaulua ja juhlintaa taustametelissä harkittava

Tiedepaneeli ottaa myös kantaa siihen, pitäisikö koronan takia tehtyjä rajoitustoimia tarkastella alueellisesti. Etenkin ravintoloiden toiminnan rajoittamisen yhteydessä on keskusteltu paljon siitä, pitäisikö toimintaa rajoittaa eri alueilla eri tavalla. Tiedepaneeli katsoo, että hoitomyöntyvyyden kannalta olisi hyvä, että paikkakunnilla, joissa on vähän tartuntoja tai ei yhtään tartuntoja, rajoitteet olisivat erilaisia kuin siellä, missä on runsaasti tapauksia.

– Ei ole kauhean motivoivaa, jos rankkoja rajoituksia tulee alueille, joilla sitä ei nähdä enää tarpeellisena siinä kohtaa, Salmivalli sanoo.

Tiedepaneeli katsoo, että valtioneuvoston päätös kieltää yli 500 hengen tilaisuudet on järkevä, mutta pienempiäkin tiiviitä kokoontumisia sisätiloissa pitäisi harkita tartuntatilanteen mukaan.

– Tämä koskee varsinkin sellaisia kokoontumisia, joissa hengitetään voimakkaasti tai puhutaan kovalla äänellä, paneeli katsoo.

Paneelin mukaan tällaisia tilanteita ovat esimerkiksi kuorolaulu, tietyt liikuntamuodot ja juhlinta taustametelissä, jossa sosiaaliset ryhmät sekoittuvat.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Jonni Kärkkäinen siirtyy Kanadaan ja Arno Snellman lähtee Sveitsiin jääkiekkoilemaan Keravalta
 2. Tuusulanjärvellä havaittu hieman sinilevää
 3. Korona ei nujertanut kampaajaa – 50 vuotta alalla toiminut Pirjo Vikström ryhtyi toimimaan, kun kalenteri tyhjeni
 4. Ennätysjono taiteen kotitalolla Keravalla – "Olemme onnellisia jokaisesta vieraastamme, mutta samalla lievästi helisemässä"
 5. Näköislehdessä tänään: Merivartiostolla pitää nyt kiirettä – töitä teettävät etenkin vauhtiveikot vesijeteillään
 6. Kilpakumppanit antoivat kovaa kritiikkiä Manchester Cityn vapauttamisesta europelikiellosta – "Päätös oli häpeällinen"
 7. Presidentti Niinistö MTV:lle vallankäytöstään: Minä noudatan perustuslakia
 8. Rentouttava jammailu rumpusetin takana vaihtuu 100 metrin rypistykseen
 9. Britannian matkapuhelinoperaattorit eivät saa enää vuodenvaihteen jälkeen ostaa Huaweilta 5g-laitteita
 10. Huoltovarmuuskeskus saa purkaa maskikaupan Tiina Jylhän kanssa, katsoo virolainen tuomioistuin
 11. Vesibussin konehuoneessa havaittiin savua Turussa, 52 matkustajaa evakuoitiin saareen – veneestä ei löytynyt paloa
 12. Atalantan hyökkääjä loukkaantui mystisesti kotioloissa, verinen haava piti tikata sairaalassa
 13. Ukraina epäileväinen Iranin arvioista: liian aikaista sanoa, että kone ammuttiin alas inhimillisen virheen vuoksi
 14. Mustikan thaipoimijat ehtisivät enää Lapin sadolle – matkustuslupaa ei ole tullut
 15. Matkustusrajoitusten purkaminen toi erityisjärjestelyjä saapuville matkustajille – Lentokentillä omat kulkureitit vapaan matkustamisen maista ja korkeamman riskin maista saapuville

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Mies sytytti takan autiotalossa Keravalla – palokunta ja poliisi paikalle
 2. Saunanlämmittäjällä jäi pelti kiinni Tuusulassa
 3. Orava jäi päästään jumiin seinän sisään Järvenpäässä – "Yleensä se pääsee pois sieltä minne meneekin"
 4. Kuuma-kunnat vahvasti mukana Tuusulan asuntomessujen humussa – elämää Kuuma-seudulla verrataan grillijuhliin
 5. Vaikuttava taidekokonaisuus valmistui Ahjon purkutaloon – 94 taiteilijan teokset pian yleisön nähtäville: "En ole aikaisemmin tehnyt tällaista"
 6. Metsänautti esittelee toimintaansa asuntomessuilla – tuusulalainen yritys järjestää majoituselämyksiä korkealle puuhun
 7. Pakettiauto räjähti Lemmenlaaksossa – syttyi ilmiliekkeihin ja tuhoutui täysin
 8. Runsas vesisade työllisti Keski-Uudenmaan pelastuslaitosta lauantaina – "Ei tämä Suomessa poikkeuksellinen tilanne ole"
 9. Näköislehdessä tänään: Merivartiostolla pitää nyt kiirettä – töitä teettävät etenkin vauhtiveikot vesijeteillään
 10. Avoterassin saa rakentaa ilman minkäänlaista lupaa – lasittaminen voi syödä rakennusoikeutta
 11. Taiteen kotitalon huima alkusuosio Keravalla vain kiihtyy – kolmessa päivässä jo yli 2 000 kävijää: "Tuntuu tajunnan päräyttävältä"
 12. Järvenpääläismies löi nyrkillä naamaan ja kuristi raskaana ollutta puolisoaan – hovioikeus hylkäsi miehen valituksen
 13. Wycombe Wanderers nousi ensimmäistä kertaa mestaruussarjaan – kulttihyökkääjä Akinfenwa suitsutti joukkuettaan
 14. Asuntomessut lisäävät Hyrylän alueen liikennettä – Pysäköintilipun hinta etukäteen ostettuna 10 euroa
 15. Järvenpää Plussasta erotettu haastoi yhdistyksen oikeuteen – "Minulla ei ollut muuta keinoa kuin hakea oikeusturvaa käräjäoikeudelta"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.