Syyttäjän mukaan rikollisryhmä United Brotherhoodin suojaus alkoi pettää, kun jäseniä jäi kiinni ja johtaja joutui itse hommiin – "Alkoi loppua miehet kesken"

United Brotherhoodin johtajana pidetty Tero Holopainen (oik.) ja asiamies Ilkka Ukkonen (vas.) rikollisjärjestö United Brotherhoodin lakkauttamiskanteen valmisteluoikeudenkäynnissä Itä-Uudenmaan käräjäoikeudessa tammikuussa. -KOIVISTO ANTTI AIMO-KOIVISTO / LEHTIKUVA

STT

Rikollisryhmä United Brotherhoodia ja sen johtajaa koskevassa oikeudenkäynnissä syyttäjä kertoi tänään näkemyksensä ryhmän toimintaperiaatteesta ja siitä, kuinka pari vuotta sitten se ei enää pitänyt vettä. Syyttäjän mukaan ryhmän rakenteen tarkoitus on suojella johtajaa viimeiseen asti.

Huumekauppa, joka viranomaisten mukaan on UB:n ydintoimintaa, on pyritty järjestämään niin, ettei johtajan tarvitse itse koskea huumeisiin lainkaan. United Brotherhoodia ainakin vuodesta 2016 johtaneella Tero Holopaisella oli syyttäjän mukaan vuorotellen ainakin kolme kilpimiestä, jotka hoitivat huumeiden levitystä Holopaisen puolesta ja suojasivat tätä paljastumiselta.

Syyttäjän mukaan samalla, kun muut tekevät ryhmässä likaisen työn eli käsittelevät huumeita, Holopainen kerää siitä hyödyn. Tässä auttaa ryhmän hierarkkinen rakenne, syyttäjä katsoo.

Jossain vaiheessa Holopaisen suojaus alkoi syyttäjän mukaan kuitenkin pettää.

– Vuonna 2018 tuli sellainen tilanne, että varsin moni jäi kiinni, ja sieltä alkoi loppua miehet kesken, sanoi erikoissyyttäjä Anna-Riikka Ruuth.

Holopaisen piti syyttäjän mukaan itse alkaa käsitellä huumeita. Syytteiden mukaan Holopainen on esimerkiksi piilottanut ekstaasitabletteja UB:n kerhotilan pihaan Tuusulassa. Tämä on syyttäjän mukaan osoitus siitä, kuinka rivien harvenemisen myötä Holopainen on joutunut itse hommiin.

Puolustus: Ei mitään tekemistä huumeiden kanssa

Puolustus on aiemmin kommentoinut, että kaikki syytteet tullaan kiistämään. Aamulla kuultiin tarkempi vastaus yhteen huumesyytteeseen, jonka mukaan Holopainen välitti helmikuussa 2018 ainakin 1,4 kiloa amfetamiinia. Holopainen kiistää syytteen tyystin ja vaatii sen hylkäämistä.

– Hänellä ei ole mitään tekemistä huumeiden kanssa, sanoi Holopaisen oikeusavustaja Ilkka Ukkonen.

Syytteen mukaan Holopainen välitti amfetamiinia muun muassa Satu Anderssonille, joka on aiemmin käräjillä ja hovissa tuomittu asiasta vuosiksi vankilaan. Tuomio ei ole lainvoimainen.

Puolustuksen mukaan Holopainen vieraili Anderssonin luona, mutta syy vierailulle ei ollut huumeet.

– Tapaaminen on normaali tapaaminen, ja se on koskenut muita asioita, Ukkonen sanoi.

Satu Andersson on Vuosaaren palkkamurhasta tuomitun ja pitkään alamaailmassa vaikuttaneen Raimo Anderssonin leski.

Syyttäjä: Alemmassa asemassa oleva toimittaa huumeet

Syyttäjän mukaan mainitussa epäillyssä amfetamiinin välittämisessä, kuten UB:n huumekaupassa muutenkin, toimintaa ja Holopaisen osallisuutta häivytettiin muun muassa erilaisten huumeiden säilytyspaikkojen avulla.

Huumekauppojen hierominen alkaa syyttäjän mukaan tavallisesti siten, että myyjä ja ostaja sopivat ensin kaupoista. Myyjänä on tavallisesti joko Holopainen tai muu ryhmän täysjäsen, syyttäjä sanoo.

Tämän jälkeen joku ryhmässä alemmassa asemassa oleva toimittaa huumeet fyysisesti johonkin paikkaan. Syyttäjän mukaan säilytyksessä on käytetty esimerkiksi asuntoja ja autoja. Tällä on syyttäjän mukaan pyritty välttämään myös sitä, että jos huumekauppa jotenkin paljastuu poliisille, huumeita ei helposti löydettäisi.

Puolustus: Poliisi on maalittanut Holopaisen

Syytteen kiistämisen ohella Holopaisen puolustus kritisoi syyttäjän ajattelua. Ukkosen mukaan syyttäjällä on "amerikkalaiseen oikeuskäytäntöön viittaava konspiraatiorakenne". Konspiraatio tarkoittaa salaliittoa.

– Jos Holopainen otetaan tarinasta pois, mikään ei muutu, Ukkonen sanoi.

Hänen mielestään poliisi on "maalittanut" Holopaisen. Poliisin ja syyttäjän näkemys siitä, että Holopaista yhteyksineen tarvittaisiin huumekaupoissa "sateentekijäksi", mahdollistajaksi, ei puolustuksen mukaan pidä paikkaansa.

– Todellisuus on, että kaikki tuntevat toisensa. Holopainen ei ole sellainen, jonka tunteminen mahdollistaisi jotain, Ukkonen sanoi.

Oikeudenkäynnissä on tänään myös käyty läpi kirjallisia todisteita, kuten Holopaisen puhelimen paikannustietoja, ja kuunneltu telekuuntelussa olleita puheluita. Riidattomiksi asioiksi eli sellaisiksi, joista syyttäjällä ja puolustuksella on yksimielisyys, on todettu esimerkiksi Holopaisen sijainteja. Yksimielisyyteen päästiin myös siitä, että puheluissa vilahteleva "Kukkis" on Holopaisen lempinimi. Tätä nimeä on oikeudenkäynnissä käyttänyt myös Ukkonen puhutellessaan Holopaista.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Näköislehdessä tänään: Jukka Ylitalon autokokoelman arvo jo satojatuhansia – "Ensisijaisesti ostan näitä kiinnostuksen takia"
 2. Kunnan suunnitelmat rakentaa kerrostaloja pientaloalueen viereen sai asukkaat suunniltaan Tuusulassa – "Toiveitamme ei ole kuunneltu"
 3. Juniorijalkapalloilun suurkatselmukseen Helsinki Cupiin osallistuu alueelta 60 joukkuetta
 4. Arvokasta kulttuurihistoriaa konservoidaan esiin seinistä Järvenpäässä – "Hän on nyt pinnalla"
 5. Järvenpään poliisiasema elinkaarensa päässä – ratkaisu uusista tiloista löytymässä? "Mitään päätöksiä ei ole tehty"
 6. "Viimeinen laadunvarmistus" jää yhä useammin tekemättä – Ruumiinavausten määrä on romahtanut ja asiantuntijat ovat osin eri linjoilla muutoksen syistä
 7. Ruoan verkkokaupan hurja kasvu ei ole jäämässä vain hetken huumaksi – suomalaisilla verkkokaupoilla jopa satojen prosenttien kasvua
 8. Sateet yltyvät taas Japanin rankkasateiden runnomalla saarella – kadonneiden etsintä jatkuu
 9. Barcelona jatkaa mestaruudesta taistelua – "Nämä kolme pistettä ovat erittäin tärkeät"
 10. 12 000 uutta alokasta astuu armeijan vihreisiin
 11. Kroatian istuva pääministeri julisti konservatiivipuolueensa voiton parlamenttivaaleissa
 12. Yhdysvalloissa koronatartuntojen kovasta lisääntymisestä syytetään liian nopeaa rajoitusten purkua – Texasissa sairaaloiden pelätään ylikuormittuvan
 13. Israel teki ilmaiskuja Gazaan vastaiskuna kaistaleelta ammuttuun rakettituleen
 14. Vihdoin se tapahtui – Joronen torjui Brescialle kalenterivuoden avausvoiton
 15. Pääkirjoitus: Synkkiä lukuja vesien ääreltä

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Tässä Keski-Uusimaan viikon luetuimmat jutut – miesjoukko piinaa huoltoaseman asiakkaita ja Järvenpään kaupungintalo puretaan
 2. Nuori ajoi mopoautolla pylvääseen Järvenpäässä
 3. Keravan Prisman pahoinpitely on aiheuttanut "tunteikasta kirjoittelua sosiaalisessa mediassa"
 4. Hyvinkäällä lauantaiyönä kuolemaan johtanut onnettomuus
 5. Arvokasta kulttuurihistoriaa konservoidaan esiin seinistä Järvenpäässä – "Hän on nyt pinnalla"
 6. Järvenpään poliisiasema elinkaarensa päässä – ratkaisu uusista tiloista löytymässä? "Mitään päätöksiä ei ole tehty"
 7. Jokelassa pillastuneita hevosia vapaalla jalalla – ilveksen epäillään hyökänneen hevosten kimppuun
 8. Koira sai lieden päälle ja aiheutti tulipalon
 9. Hurja tulipalo kerrostalossa Järvenpään Prismaa vastapäätä – parvekkeelle paenneet saatiin alas nostolava-autolla: "Siellä on seinät ja katot aivan mustana"
 10. Järvenpään yhteiskoulun moduulit siirretään – 14 kilometrin kiertoreitti aiheuttaa haittaa liikenteelle
 11. Kunnan suunnitelmat rakentaa kerrostaloja pientaloalueen viereen sai asukkaat suunniltaan Tuusulassa – "Toiveitamme ei ole kuunneltu"
 12. Järvenpään kaupungintalon purkutyöt aloitetaan – hallinnon henkilöstölle vuokrattu tiloja Perhelästä
 13. Melkein joka taloudessa on kaapeissa hylättyä elektroniikkaa, vaikka se olisi arvokkainta kierrätystavaraa
 14. Avoterassin saa rakentaa ilman minkäänlaista lupaa – lasittaminen voi syödä rakennusoikeutta
 15. Vaikuttava taidekokonaisuus valmistui Ahjon purkutaloon – 94 taiteilijan teokset pian yleisön nähtäville: "En ole aikaisemmin tehnyt tällaista"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.