Joe Biden astui ulos kellaristaan ja kritisoi Trumpia johtajuuden puutteesta

Levottomuudet ovat nyt jatkuneet viikon. AFP / LEHTIKUVA

STT–AFP

Demokraattien todennäköinen presidenttiehdokas Joe Biden on tehnyt ensimmäisen julkisen esiintymisensä kotiosavaltionsa ulkopuolella sitten maaliskuun, kertoo New York Times.

Biden puhui Philadelphiassa George Floydin väkivaltaista kuolemaa seuranneista mielenosoituksista ja kritisoi presidentti Donald Trumpia johtajuuden puutteesta.

Biden sanoi, että Trumpin ei tule antaa hiljentää mielenosoittajien ääntä. Samalla hän lupasi toimia kansallisen yhtenäisyyden ja rasismin vastaisten toimien puolesta, jos hänet valitaan presidentiksi.

Biden on ollut varsin vähän julkisuudessa koronavirusepidemian alun jälkeen ja käynyt vaalikampanjointia kotitalonsa kellariin rakennetun tv-studion kautta.

Trump uhkasi kutsua armeijan

Trump uhkasi tiistaina kutsua maan armeijan tukahduttamaan jo yli viikon jatkuneet protestit.

Trump sanoi Valkoisen talon puutarhassa pitämässään tv-puheessa, että jos osavaltiot tai kaupungit eivät ryhdy riittäviin toimiin viikon jatkuneiden mielenosoitusten lopettamiseksi, hän lähettää asevoimat paikalle.

Trump sanoi myös puheessaan olevansa sitoutunut siihen, että poliisin kuristama musta mies George Floyd saa oikeutta, mutta jätti huomiotta laajemmat vaatimukset mustiin kohdistuvan poliisiväkivallan ja syrjinnän lopettamiseksi. Sen sijaan hän sanoi olevansa lain ja järjestyksen presidentti ja uhkasi päättää mielenosoitukset tuomalla armeijan kadulle.

Samalla kun presidentti puhui, taustalla kaikuivat protestoijien huudot ja kyynelkaasun ampumisen äänet, kun poliisi hajotti Valkoisen talon edessä pidetyn mielenosoituksen.

Piispa hermostui Trumpille

CNN:n mukaan kyseessä oli rauhanomainen mielenosoitus, joka hajotettiin ilmeisesti siksi, että Trump pääsi kävelemään lähellä Valkoista taloa sijaitsevan kirkon luo puheensa jälkeen.

Tämän jälkeen presidentti seisoi kirkon edessä Raamattu kädessään ja sanoi, että Yhdysvallat on maailman hienoin maa.

Washingtonin episkopaalisen hiippakunnan piispa kertoi CNN:lle, ettei kirkko hyväksy Trumpin toimintaa ja kirkon käyttämistä julkisuustemppuna. Piispa Mariann Edgar Budde sanoi olevansa raivoissaan, että Trump asteli kirkkoon uhattuaan lähettää armeijan ensi kaduille.

– Presidentti käytti juuri Raamattua, juutalais-kristillisen perinteen pyhintä kirjoitusta, ja yhtä hiippakuntani kirkoista ilman lupaa taustana viestilleen, joka on täysin Jeesuksen opetusten ja kirkkojemme arvojen vastainen. Ja niin tehdäkseen hän antoi mellakkapoliisille luvan tyhjentää kirkon edustan, Budde hämmästeli.

Trump puolestaan kiitteli Washingtonissa tehtyjä toimia sen jälkeen, kun poliisi oli ampunut kyynelkaasua kohti rauhanomaisia protestoijia, kertoi CNN.

– D.C:ssä ei ongelmia viime yönä. Monia pidätyksiä. Mahtavaa työtä kaikilta. Ylivoimainen joukko. Dominointi. Myös Minneapolis oli mahtava (kiitos presidentti Trump!), Trump kirjoitti itseään ylistävässä tviitissään.

EU ja YK arvostelivat voimankäyttöä

New York Timesin mukaan suurin osa mielenosoituksista on ollut rauhallisia, vaikka monissa kaupungeissa mellakoiden yhteydessä on ilmennyt tuhotöitä ja ryöstelyä ja useisiin kaupunkeihin julistettu öisiä ulkonaliikkumiskieltoja.

Poliisia on myös arvosteltu liiallisesta voimankäytöstä niin mielenosoittajia kuin toimittajia kohtaan. Muun muassa YK on vaatinut tutkimaan poliisin voimankäyttöä.

Myös EU on kehottanut poliisia suitsimaan voimankäyttöä. Australia puolestaan valmistelee vastalausetta australialaisiin toimittajiin kohdistuneesta väkivallasta.

Yhdysvaltain levottomuudet alkoivat, kun musta mies George Floyd kuoli Minneapolisissa valkoihoisen poliisin painettua häntä polvella niskasta pidätyksen yhteydessä liki yhdeksän minuutin ajan. Poliisi on nyt pidätetty, ja häntä vastaan on nostettu syytteet muun muassa kuolemantuottamuksesta. Kolmelle muulle pidätykseen osallistuneelle poliisille on vaadittu niin ikään syytteitä.

Tiistaina viranomaiset julkaisivat ruumiinavausraportin, joka totesi Floydin kuolleen tukehtumiseen, jonka aiheuttivat häntä pidelleet poliisit.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Näköislehdessä tänään: Jukka Ylitalon autokokoelman arvo jo satojatuhansia – "Ensisijaisesti ostan näitä kiinnostuksen takia"
 2. Kunnan suunnitelmat rakentaa kerrostaloja pientaloalueen viereen sai asukkaat suunniltaan Tuusulassa – "Toiveitamme ei ole kuunneltu"
 3. Juniorijalkapalloilun suurkatselmukseen Helsinki Cupiin osallistuu alueelta 60 joukkuetta
 4. Arvokasta kulttuurihistoriaa konservoidaan esiin seinistä Järvenpäässä – "Hän on nyt pinnalla"
 5. Järvenpään poliisiasema elinkaarensa päässä – ratkaisu uusista tiloista löytymässä? "Mitään päätöksiä ei ole tehty"
 6. "Viimeinen laadunvarmistus" jää yhä useammin tekemättä – Ruumiinavausten määrä on romahtanut ja asiantuntijat ovat osin eri linjoilla muutoksen syistä
 7. Ruoan verkkokaupan hurja kasvu ei ole jäämässä vain hetken huumaksi – suomalaisilla verkkokaupoilla jopa satojen prosenttien kasvua
 8. Sateet yltyvät taas Japanin rankkasateiden runnomalla saarella – kadonneiden etsintä jatkuu
 9. Barcelona jatkaa mestaruudesta taistelua – "Nämä kolme pistettä ovat erittäin tärkeät"
 10. 12 000 uutta alokasta astuu armeijan vihreisiin
 11. Kroatian istuva pääministeri julisti konservatiivipuolueensa voiton parlamenttivaaleissa
 12. Yhdysvalloissa koronatartuntojen kovasta lisääntymisestä syytetään liian nopeaa rajoitusten purkua – Texasissa sairaaloiden pelätään ylikuormittuvan
 13. Israel teki ilmaiskuja Gazaan vastaiskuna kaistaleelta ammuttuun rakettituleen
 14. Vihdoin se tapahtui – Joronen torjui Brescialle kalenterivuoden avausvoiton
 15. Pääkirjoitus: Synkkiä lukuja vesien ääreltä

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Tässä Keski-Uusimaan viikon luetuimmat jutut – miesjoukko piinaa huoltoaseman asiakkaita ja Järvenpään kaupungintalo puretaan
 2. Nuori ajoi mopoautolla pylvääseen Järvenpäässä
 3. Keravan Prisman pahoinpitely on aiheuttanut "tunteikasta kirjoittelua sosiaalisessa mediassa"
 4. Hyvinkäällä lauantaiyönä kuolemaan johtanut onnettomuus
 5. Arvokasta kulttuurihistoriaa konservoidaan esiin seinistä Järvenpäässä – "Hän on nyt pinnalla"
 6. Järvenpään poliisiasema elinkaarensa päässä – ratkaisu uusista tiloista löytymässä? "Mitään päätöksiä ei ole tehty"
 7. Jokelassa pillastuneita hevosia vapaalla jalalla – ilveksen epäillään hyökänneen hevosten kimppuun
 8. Koira sai lieden päälle ja aiheutti tulipalon
 9. Hurja tulipalo kerrostalossa Järvenpään Prismaa vastapäätä – parvekkeelle paenneet saatiin alas nostolava-autolla: "Siellä on seinät ja katot aivan mustana"
 10. Järvenpään yhteiskoulun moduulit siirretään – 14 kilometrin kiertoreitti aiheuttaa haittaa liikenteelle
 11. Kunnan suunnitelmat rakentaa kerrostaloja pientaloalueen viereen sai asukkaat suunniltaan Tuusulassa – "Toiveitamme ei ole kuunneltu"
 12. Järvenpään kaupungintalon purkutyöt aloitetaan – hallinnon henkilöstölle vuokrattu tiloja Perhelästä
 13. Vaikuttava taidekokonaisuus valmistui Ahjon purkutaloon – 94 taiteilijan teokset pian yleisön nähtäville: "En ole aikaisemmin tehnyt tällaista"
 14. Melkein joka taloudessa on kaapeissa hylättyä elektroniikkaa, vaikka se olisi arvokkainta kierrätystavaraa
 15. Avoterassin saa rakentaa ilman minkäänlaista lupaa – lasittaminen voi syödä rakennusoikeutta

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.