Jätevesi voi paljastaa jopa viikkoa ennen, onko koronavirustartuntojen määrä kääntymässä kasvuun

Suomen jätevesitutkimuksen tulokset ovat pitkälti samankaltaisia kuin mitä on saatu aiemmin eri puolilla maailmaa tehdyissä tutkimuksissa. HEIKKI SAUKKOMAA / LEHTIKUVA

STT

Helsingin ja Turun jätevesistä on löytynyt koronavirusta Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) jätevesitutkimuksessa. Muissa viikkoseurantakohteissa Tampereella, Kuopiossa ja Oulussa viitteitä viruksesta ei ole löytynyt. Nyt julkistetut tulokset perustuvat 24.–25. toukokuuta otettuihin näytteisiin.

THL:n erikoistutkija Tarja Pitkäsen mukaan tulokset vahvistavat havaintoja siitä, että koronaepidemiatilanne on rauhoittumassa. Maailmalla aiemmin tehdyissä tutkimuksissa on selvinnyt, että jätevesistä voidaan havaita ennakkoon, jos virusta kiertää väestössä kasvavassa määrin.

– Hollannista ja Yhdysvalloista on tullut alustavia tietoja siitä, että jos jätevesiseurannassa havaitaan piikki tai nousu koronaviruslukumäärässä, se tulisi jopa viikkoa aikaisemmin kuin potilasdiagnostiikkatuloksissa, Pitkänen kommentoi STT:lle.

Pitkäsen mukaan jätevesitutkimuksella olisikin mahdollista saada ennakkovaroitus mahdollisesta toisesta aallosta.

– Siinä tulisi sitten muutama päivä aikaa toimia ja kohdistaa esimerkiksi toimenpiteitä paikkakuntakohtaisesti tai ainakin varautua siihen, että jatkossa on tarve hoitaa potilaita enemmän.

Maailmalla harvoja yhtä laajoja tutkimuksia

Suomen jätevesitutkimuksen tulokset ovat pitkälti samankaltaisia kuin mitä on saatu aiemmin eri puolilla maailmaa tehdyissä tutkimuksissa.

– Paikkakunnilla, joilla on todettu enemmän koronatartuntoja, oli myös enemmän koronavirusta jätevedessä. Siellä, missä oli vähemmän tartuntoja, myöskään jätevedestä emme koronavirusta pystyneet löytämään, Pitkänen toteaa.

– Kyllähän tämä antaa toivoa siitä, että koronaviruksen jätevesiseuranta voisi olla yksi työkalu lisäämään tilannekuvaa infektioiden määrästä eri paikkakunnilla eri hetkinä

Laajuudessaan Suomen tutkimus on kuitenkin harvinainen. Näytteitä on kerätty huhtikuusta lähtien kaikkiaan 28 jätevedenpuhdistamolta.

– Meillä kuukausiseuranta kattaa 60 prosenttia Suomen väestöstä, tämä on yksi harvoista kansallisen tason hankkeista. Meidän lisäksi kansallisen tason seurantaa toteutetaan tiettävästi vain Hollannissa ja Saksassa. Suurin osa muista tuloksista on ollut yksittäisistä kaupungeista.

THL aikoo jatkaa jätevesitutkimuksen viikkoseurantaa viidellä paikkakunnalla toistaiseksi ja kuukausiseurantaa ainakin kesän yli.

Kuukausiseurannassa ovat mukana Espoo, Maarianhamina, Kotka, Kouvola, Lahti, Hämeenlinna, Lappeenranta, Pori, Mikkeli, Savonlinna, Jyväskylä, Joensuu, Seinäjoki, Vaasa, Kokkola, Kajaani, Kemi, Rovaniemi, Salo, Rauma, Pietarsaari ja Vihti.

– Toivomme saavamme lisätietoa kesän aikana siitä, onko esimerkiksi joitain tiettyjä paikkakuntia, joita tulisi ottaa tehoseurantaan, Pitkänen sanoo.

Koronavirukset eivät ole uhka juomaveden turvallisuudelle

THL:n mukaan koronavirus ei ole uhka juomaveden turvallisuudelle Suomessa.

– Koronavirukset ovat vaipallisia viruksia. Se tarkoittaa sitä, että ne eivät säily kovinkaan hyvin ympäristössä tartuntakykyisinä, Pitkänen toteaa.

– Ja Suomessa juomavesi on erillään jätevedestä niin kuin kuuluu ollakin. Puhdas juomavesi tai esimerkiksi uima-altaat, joissa käytetään klooria, eivät aiheuta koronavirustartuntoja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Meidän Festivaalin liput lähes loppuunmyyty – päätöspäivänä ohjelmassa myös ulkomaalaisvahvistuksia
 2. Ruukiin hankittiin uimakopit, pöytäryhmä ja kuntoilulaitteet – toivelistalle jäi laituri
 3. Entinen Alkon myymälärakennus 1950-luvulta muuttui asunnoiksi Keravalla – "Alkuperäisiä elementtejä säilytetty niin paljon kuin mahdollista"
 4. Metsänautti esittelee toimintaansa asuntomessuilla – tuusulalainen yritys järjestää majoituselämyksiä korkealle puuhun
 5. Kansainvälisen ketjun kanaravintola avautui Järvenpään keskustaan – Chitir Chicken toimii noin 10:ssä eri maassa: "Uusia paikkoja etsitään Suomesta koko ajan"
 6. Mansikka on ykkönen – Näitä herkkuja suomalaiset tänä kesänä syövät, paljastaa S-ryhmän myyntidata
 7. Tulli takavarikoi kevään aikana ennätysmäärän nikotiinituotteita
 8. EU-parlamentti hyväksyi rekkaliikenteen yhteiset pelisäännöt – säännöillä pyritään parantamaan kuljettajien työolosuhteita ja kuljetusalan reilua kilpailua
 9. Selvitys: Kielteisen turvapaikkapäätöksen jälkeen jääneitä on noin joka kolmannessa kunnassa
 10. Poliisihallituksen esitys: suurissa kaupungeissa poliisin pitäisi olla kiiretilanteissa paikalla 11 minuutissa, maaseudulla aikaa jopa 55 minuuttia
 11. Barcelona jahtaa Real Madridia, Espanyolin putoaminen varmistui
 12. Tekstiviestit: Mihin hävisivät Hyrylän palvelut?
 13. Ranskan teollisuusministeri tuomitsee Nokian irtisanomisaikeet
 14. Tavaraviennin arvo laski toukokuussa 31 prosenttia
 15. Tulli on takavarikoinut kevään aikana ennätysmäärän nikotiinivalmisteita, varoittaa vaarasta – "Voisi verrata lääkeväärennöksiin"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.