Kuusamon seudulla tavoitetaan tulvahuippu piakkoin, Lapissa tulvatilanne helpottamaan päin

Ounasjoen varressa oleva lintutorni oli jäänyt tulvaveden saartamaksi Kittilässä toukokuun lopulla. AKU HÄYRYNEN / LEHTIKUVA

STT

Tulvatilanne Lapissa on vähitellen rauhoittumassa, kertovat Lapin ely-keskus ja Tulvakeskus. Tornionjoella tulvahuippua odotetaan kuitenkin vasta ensi viikolle.

Rovaniemellä vesi on laskenut hieman, mutta se on edelleen vahinkorajan yläpuolella. Tulvan arvioidaan lähtevän alenemaan lähipäivinä entisestään. Rovaniemellä tulva oli korkeimmillaan lauantain ja sunnuntain välisen yönä.

Kittilässä vedenkorkeus on pysynyt hieman vahinkorajan alapuolella jo neljän päivän ajan. Lähipäiville ennustetut vesisateet voivat kuitenkin nostaa veden vahinkorajan yli. Sateet sulattavat loput lumet valuma-alueella, mikä voi nostaa vedenkorkeutta hieman. Tulvan arvioidaan jäävän silti selvästi vuoden 2005 suurtulvaa pienemmäksi, viranomaiset kertovat.

Ivalossa vedenkorkeudet ovat olleet viikonvaihteen aikana laskusuunnassa, mutta nyt ne ovat hieman nousseet. Ivalojoen ensimmäinen tulvahuippu koettiin perjantaina, minkä jälkeen virtaamat ja vedenkorkeudet ovat hieman laskeneet.

Sateet ja lumien sulaminen voivat tuoda alueelle vielä toisen tulvahuipun, mutta perjantaita korkeampaa tulvaa ei ole odotettavissa. Hitaasti ja useammassa osassa tapahtuneen lumen sulamisen ja poutasään ansiosta tulva on jäämässä aiempien vuosien suurtulvia pienemmäksi, ely-keskus kertoo.

Ennusteen mukaan Tornionjoella tulvahuippu tulee vasta ensi viikon puolivälin jälkeen ja vedenkorkeus nousee noin puolesta metristä metriin nykyistä korkeammalle. Pellon alueella vedenkorkeuden arvioidaan jäävän hieman vahinkorajan alapuolelle.

Tällä hetkellä tulvan takia on suljettuna vain maantie 19618 eli Kainuunkyläntie Ylitorniolla.

Kuusamossa tulvahuippu tällä viikolla, Iijoen tulvatilanne helpottumassa

Kuusamon seudulla järvien tulvahuiput saavutetaan tämän viikon aikana tai ensi viikon alussa, kertoo Pohjois-Pohjanmaan ely-keskus.

Tulvahuiput nousevat pääosin vuoden 2015 tasolle tai hiukan sitä alemmas. Oulankajoen suuri virtaama on aiheuttanut tulvimista, minkä vuoksi Karhunkierros on poikki ainakin tämän viikon perjantaihin asti. Iijoen vesistöalueella tulvatilanne puolestaan helpottaa.

Iijoen vesistöalueen lumet ovat lähes kokonaan sulaneet, ja virtaamat Iijoen pääuomassa ja sivujoissa ovat kääntyneet laskuun.

Jongunjärven pinta on kääntynyt laskuun viikonlopun aikana. Pinnankorkeuden laskun myötä veden virtaus Länsirannantien ylitse vähenee. Ennustemallin mukaan ylivirtauksen pitäisi loppua viikonloppuun mennessä. Tämän jälkeen tiet kunnostetaan, minkä jälkeen ne voidaan ottaa käyttöön.

Pohjois-Pohjanmaan ely-keskus on valmistautunut yhteistyössä kuntien ja pelastusviranomaisen kanssa poikkeuksellisiin kevättulviin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Kuljettaja menetti auton hallinnan Tuusulan Hämeentiellä – törmäsi liikennemerkkiin ja ajautui vastaantulevien kaistalle
 2. Henkilö: Raju polvivamma päätti järvenpääläisen Heli Takon, 21, kilpavoimistelu-uran – tie vei huipulle pukusuunnittelijaksi ja Nasan fyysikoksi: "Tekisin tätä ilmaiseksikin"
 3. Näköislehdessä tänään: Jukka Ylitalon autokokoelman arvo jo satojatuhansia – "Ensisijaisesti ostan näitä kiinnostuksen takia"
 4. Kunnan suunnitelmat rakentaa kerrostaloja pientaloalueen viereen sai asukkaat suunniltaan Tuusulassa – "Toiveitamme ei ole kuunneltu"
 5. Juniorijalkapalloilun suurkatselmukseen Helsinki Cupiin osallistuu alueelta 60 joukkuetta
 6. Veneiden ensirekisteröinnit ampaisivat huimaan nousuun
 7. Jyväskylän yliopisto palauttaa uhanalaisia jokihelmisimpukoita jokiin
 8. Maailman tunnetuimpiin elokuvasäveltäjiin kuuluva Ennio Morricone on kuollut
 9. Aatu Rädystä ensimmäinen suomalainen ykkösvaraus? "Se olisi suuri kunnia"
 10. Tekstiviestit: Kiitos uudesta pyörätiestä
 11. Intiassa on nyt kolmanneksi eniten koronavirustartuntoja maailmassa
 12. Kansanedustaja Emma Kari sai kolmannen lapsensa
 13. IS: Televisiokuuluttaja Arja Tuomarila on kuollut 78-vuotiaana
 14. Poliisi tutkii Tampereen Haapalinnassa lauantaina sattunutta välikohtausta tappona – nelikymppinen mies sai surmansa
 15. Kiinnostaako klassikkoautoon sijoittaminen, mutta et halua törsätä jättisummia? Hyvän sijoitusauton voi saada jopa muutamalla tonnilla, vinkkaa asiantuntija – "En pelkäisi ostaa nyt Bemarin tai Mersun nuorempia sporttiversioita"

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Keravan Prisman pahoinpitely on aiheuttanut "tunteikasta kirjoittelua sosiaalisessa mediassa"
 2. Nuori ajoi mopoautolla pylvääseen Järvenpäässä
 3. Tässä Keski-Uusimaan viikon luetuimmat jutut – miesjoukko piinaa huoltoaseman asiakkaita ja Järvenpään kaupungintalo puretaan
 4. Hyvinkäällä lauantaiyönä kuolemaan johtanut onnettomuus
 5. Arvokasta kulttuurihistoriaa konservoidaan esiin seinistä Järvenpäässä – "Hän on nyt pinnalla"
 6. Kunnan suunnitelmat rakentaa kerrostaloja pientaloalueen viereen sai asukkaat suunniltaan Tuusulassa – "Toiveitamme ei ole kuunneltu"
 7. Järvenpään poliisiasema elinkaarensa päässä – ratkaisu uusista tiloista löytymässä? "Mitään päätöksiä ei ole tehty"
 8. Jokelassa pillastuneita hevosia vapaalla jalalla – ilveksen epäillään hyökänneen hevosten kimppuun
 9. Hurja tulipalo kerrostalossa Järvenpään Prismaa vastapäätä – parvekkeelle paenneet saatiin alas nostolava-autolla: "Siellä on seinät ja katot aivan mustana"
 10. Koira sai lieden päälle ja aiheutti tulipalon
 11. Näköislehdessä tänään: Jukka Ylitalon autokokoelman arvo jo satojatuhansia – "Ensisijaisesti ostan näitä kiinnostuksen takia"
 12. Melkein joka taloudessa on kaapeissa hylättyä elektroniikkaa, vaikka se olisi arvokkainta kierrätystavaraa
 13. Avoterassin saa rakentaa ilman minkäänlaista lupaa – lasittaminen voi syödä rakennusoikeutta
 14. Vaikuttava taidekokonaisuus valmistui Ahjon purkutaloon – 94 taiteilijan teokset pian yleisön nähtäville: "En ole aikaisemmin tehnyt tällaista"
 15. Järvenpään yhteiskoulun moduulit siirretään – 14 kilometrin kiertoreitti aiheuttaa haittaa liikenteelle

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.