Suomalaistutkijan mukaan USA:n levottomuudet ovat jotain vakavampaa kuin aiemmat rotumellakat

Mielenosoittajia kokoontui George Floydin kuoleman muistopaikalle Minneapolisissa. AFP / LEHTIKUVA

STT

Yhdysvallat on kokenut laajoja rotumellakoita aiemminkin, mutta nyt tilanne on monella tavalla erilainen ja myös vakavampi, arvioi Ulkopoliittisen instituutin johtaja Mika Aaltola. Rakenteellisen rasismin ohella tilanteeseen vaikuttavat nyt kansaa voimakkaasti jakaneet koronarajoitukset sekä epidemian myötä räjähdysmäisesti lisääntynyt työttömyys.

Lisäksi vallassa on kansakuntaa vahvasti jakava presidentti, ja uudet presidentinvaalit ovat pian tulossa.

– Kaikki tämä yhdessä on tekemässä tästä melkoisen kesän, moni asia on mahdollista. Levottomuus ei vain vähemmistöjen parissa vaan myös Yhdysvaltain väestön muissa osissa voi olla käsin kosketeltavaa, Aaltola ennustaa.

Vähemmistöjen osalta poliisiväkivalta on ollut Yhdysvalloissa perinteinen ukkosenjohdatin, mutta nykyisessä tilanteessa poliittista epäoikeudenmukaisuutta koetaan paljon laajemmin muun muassa työttömyyden takia.

– Nuoret miehet ja näköalattomuus ei ole koskaan hyvä yhdistelmä, Aaltola tiivistää.

"Trump haluaisi näyttää vahvalta"

Levottomuuksien nopea leviäminen Minneapolisista ympäri liittovaltiota ja myös suurempiin kaupunkeihin puhuu Aaltolan mukaan selvää kieltä siitä, että mellakoinnille oli jo valmiiksi "kysyntää". Näin ei tapahtunut aiemmissa, esimerkiksi vuoden 1992 levottomuuksissa Los Angelesissa.

Aaltolan mukaan Yhdysvalloissa on myös opittu ääripäiden kiihottamisen taito.

– Eli provosoidaan vastapuolta tekemään jotain sellaista, joka näyttää tv-kuvissa niin huonolta, että se lisää omaa kannatusta.

Protesteissa Valkoisen talon liepeillä Washingtonissa on myös suoraan haastettu presidentti Donald Trumpia, joka on uhannut marssittaa armeijan kaduille palauttamaan järjestystä.

– Trump epäonnistui koronan hoidossa ja näytti heikolta. Nyt hän mielellään näyttäisi vahvalta, Aaltola sanoo.

Toisin kuin Trump on halunnut, Yhdysvallat ei myöskään näytä maailmalla suurelta vaan koko ajan pienemmältä. Se saattaa aiheuttaa Trumpissa refleksinomaisen halun pullistella voimatoimilla, mikä voi johtaa tilanteen pahenemiseen.

Armeijaa ei ole käytetty Yhdysvalloissa järjestyksen palauttamiseen sitten 1960-luvun, ja Aaltolan mukaan yleinen käsitys on, että se vain provosoi ja pahentaa tilannetta. Seurauksena saattaa olla väkivallan siirtyminen aiempien vuosikymmenten tapaan muualle, kuten salamurhiin.

Talous ja työllisyys eivät hillitse

Jarruna tilanteen pahenemiselle toimii Aaltolan mukaan se, että suurin osa amerikkalaisista haluaa yhä jatkaa normaalia elämää. Heidän mielestään rauhanomaiseen rinnakkaiseloon olisi kyettävä, vaikka asioista ollaan eri mieltä. Siksi monissa osavaltioissa on pyritty pitämään mielenosoitukset rauhanomaisina.

Voimakkaasti kansakuntaa jakaneen Trumpin kaudella ei ole tähän mennessä nähty laajoja levottomuuksia, mihin on osaltaan vaikuttanut voimakas talouskasvu ja alhainen työttömyys.

– Nyt nämä kaksi elementtiä ovat poissa, Aaltola sanoo.

Hänen mukaansa Euroopassa voi olla vaikea ymmärtää Yhdysvaltoja, koska kyseessä on monella tapaa kovempi yhteiskunta, jossa myös poliisin toimintatavat ovat kovempia. Levottomuuksien osalta lähin vastinpari voisi Aaltolan mukaan ehkä olla Ranska, missä koettiin pitkään jatkuneet keltaliivien protestit.

Täysin ei kuitenkaan kannata tuudittautua siihen, että ongelmat pysyvät valtameren takana.

– Kyllä amerikkalaiset mellakat saattavat levitä myös Eurooppaan, sanasto on ollut aika samanlaista monissa Euroopan osissa, Aaltola varoittaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Kuljettaja menetti auton hallinnan Tuusulan Hämeentiellä – törmäsi liikennemerkkiin ja ajautui vastaantulevien kaistalle
 2. Henkilö: Raju polvivamma päätti järvenpääläisen Heli Takon, 21, kilpavoimistelu-uran – tie vei huipulle pukusuunnittelijaksi ja Nasan fyysikoksi: "Tekisin tätä ilmaiseksikin"
 3. Näköislehdessä tänään: Jukka Ylitalon autokokoelman arvo jo satojatuhansia – "Ensisijaisesti ostan näitä kiinnostuksen takia"
 4. Kunnan suunnitelmat rakentaa kerrostaloja pientaloalueen viereen sai asukkaat suunniltaan Tuusulassa – "Toiveitamme ei ole kuunneltu"
 5. Juniorijalkapalloilun suurkatselmukseen Helsinki Cupiin osallistuu alueelta 60 joukkuetta
 6. Maailman tunnetuimpiin elokuvasäveltäjiin kuuluva Ennio Morricone on kuollut
 7. Aatu Rädystä ensimmäinen suomalainen ykkösvaraus? "Se olisi suuri kunnia"
 8. Tekstiviestit: Kiitos uudesta pyörätiestä
 9. Intiassa on nyt kolmanneksi eniten koronavirustartuntoja maailmassa
 10. Kansanedustaja Emma Kari sai kolmannen lapsensa
 11. IS: Televisiokuuluttaja Arja Tuomarila on kuollut 78-vuotiaana
 12. Poliisi tutkii Tampereen Haapalinnassa lauantaina sattunutta välikohtausta tappona – nelikymppinen mies sai surmansa
 13. Kiinnostaako klassikkoautoon sijoittaminen, mutta et halua törsätä jättisummia? Hyvän sijoitusauton voi saada jopa muutamalla tonnilla, vinkkaa asiantuntija – "En pelkäisi ostaa nyt Bemarin tai Mersun nuorempia sporttiversioita"
 14. Jaguar E-type, Cadillac Eldorado, Aston Martin... Sijoittajakonkari Jukka Ylitalo, 56, sijoittaa klassikkoautoihin – "Auton muotoja ja tekniikkaa voin tutkia ja ihailla tuntikaupalla"
 15. Lukijalta: Uutta Tuusulaa?

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Keravan Prisman pahoinpitely on aiheuttanut "tunteikasta kirjoittelua sosiaalisessa mediassa"
 2. Nuori ajoi mopoautolla pylvääseen Järvenpäässä
 3. Tässä Keski-Uusimaan viikon luetuimmat jutut – miesjoukko piinaa huoltoaseman asiakkaita ja Järvenpään kaupungintalo puretaan
 4. Hyvinkäällä lauantaiyönä kuolemaan johtanut onnettomuus
 5. Arvokasta kulttuurihistoriaa konservoidaan esiin seinistä Järvenpäässä – "Hän on nyt pinnalla"
 6. Kunnan suunnitelmat rakentaa kerrostaloja pientaloalueen viereen sai asukkaat suunniltaan Tuusulassa – "Toiveitamme ei ole kuunneltu"
 7. Järvenpään poliisiasema elinkaarensa päässä – ratkaisu uusista tiloista löytymässä? "Mitään päätöksiä ei ole tehty"
 8. Jokelassa pillastuneita hevosia vapaalla jalalla – ilveksen epäillään hyökänneen hevosten kimppuun
 9. Hurja tulipalo kerrostalossa Järvenpään Prismaa vastapäätä – parvekkeelle paenneet saatiin alas nostolava-autolla: "Siellä on seinät ja katot aivan mustana"
 10. Koira sai lieden päälle ja aiheutti tulipalon
 11. Näköislehdessä tänään: Jukka Ylitalon autokokoelman arvo jo satojatuhansia – "Ensisijaisesti ostan näitä kiinnostuksen takia"
 12. Melkein joka taloudessa on kaapeissa hylättyä elektroniikkaa, vaikka se olisi arvokkainta kierrätystavaraa
 13. Avoterassin saa rakentaa ilman minkäänlaista lupaa – lasittaminen voi syödä rakennusoikeutta
 14. Järvenpään yhteiskoulun moduulit siirretään – 14 kilometrin kiertoreitti aiheuttaa haittaa liikenteelle
 15. Vaikuttava taidekokonaisuus valmistui Ahjon purkutaloon – 94 taiteilijan teokset pian yleisön nähtäville: "En ole aikaisemmin tehnyt tällaista"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.