Ravintoloiden avautumisen vaikutuksesta koronatilanteeseen saadaan ensimmäisiä tietoja ensi viikolla, tutkija sanoo

Tutkijatohtori Tuomas Aivelon mukaan tautiryppäitä ei tarvitse säikähtää, jos tartuntaketjut ovat tiedossa. Vesa Moilanen / LEHTIKUVA

STT

Ensimmäisiä rajoitusten poistojen seurauksia voidaan havaita koronatartuntatilastoista jo ensi viikon alussa, sanoo evoluutiobiologian tutkijatohtori Tuomas Aivelo Helsingin yliopistosta.

Ravintolat saivat avata ovensa tietyin reunaehdoin maanantaina ensimmäistä kertaa noin kahteen kuukauteen. Jo maaliskuun puolivälissä suljetut kulttuuri- ja urheilutilat avautuivat nekin.

– Jos maanantaina on lähtenyt jostain tartuntaketju, niin tartuntaketjujen jäljittäjät pääsevät niihin varmasti kiinni jo tämän viikon loppupuolella. Alkaisin tämän viikon jälkeen katsoa, mihin suuntaan havaitut tapaukset kehittyvät, Aivelo sanoo.

Aivelon mukaan yksittäisiä tautiryppäitä voi ilmetä. Ne voivat sisältää paljonkin tartuntoja, mutta niitä ei vielä tarvitse säikähtää, jos niiden tartuntaketjut pystytään jäljittämään.

– Esimerkiksi Etelä-Koreassa näitä on tullut ilmi ja saatu kuriin. Toivottavasti pitkän aikavälin määrä Suomessa kuitenkin laskee jatkuvasti.

Virustartuntojen määrät ovat olleet Suomessa laskussa. Tiistaina Suomessa oli 6 887 tartuntaa, mikä on noin 150 tartuntaa enemmän kuin viime viikon tiistaina. Viikkoa aiemmin tartuntoja kertyi noin 230 ja sitä ennen yli 320.

– Jos pitkän aikavälin määrä lähtee kasvuun, on riski, että tauti lähtee hallitsemattomasti leviämään. Silloin ollaan tilanteessa, jossa rajoitusten poistossa pitää ottaa takapakkia, Aivelo sanoo.

Hallituksen on määrä arvioida seuraavan kerran juhannusviikolla, onko rajoituksia syytä lieventää tai tiukentaa.

Jäljittäjät tuottavat tietoa leviämispaikoista

Aivelo pitää tartuntojen jäljityksen roolia keskeisenä koko taudinkulussa. Jäljittäjät etsivät koronavirukselle altistuneita eli osaltaan pitävät taudin leviämistä kurissa. Tämän lisäksi heidän työstään saadaan irti myös tärkeää tietoa.

Tutkijatohtorin mukaan tehokkain tapa ehkäistä tartuntoja on tietää paikka, jossa ne tapahtuvat.

– Jos yhtäkkiä alkaa näkyä iso määrä tartuntoja, jotka ovat tapahtuneet esimerkiksi ravintoloissa, niin sitten me tiedämme, että ravintoloilla on ollut vaikutus tartunnoissa.

Ravintolat saavat toistaiseksi olla auki enintään kello 23:een asti, ja alkoholin tarjoileminen on lopetettava kello 22. Ravintolaan saa ottaa sisään vain puolet nykyisiin lupiin kirjatusta asiakasmäärästä. Kaikille ravintola-asiakkaille pitää olla istumapaikka.

Lisäksi ravintoloiden tulee muun muassa ilmoittaa asiakkailleen näkyvästi, etteivät oireiset saa tulla ravintolaan. Myös käsien pesuun tai desinfiointiin tulee olla näkyvä mahdollisuus.

"Lahjomattomammat" mittarit tulevat jälkijunassa

Aivelon mukaan Suomessa tartuntojen määriä seuraamalla saadaan verrattain luotettava kuva taudin kulusta.

– Suomessa kaikki oirehtivat pyritään testaamaan, jolloin tartuntojen määrä on jo aika hyvä mittari siihen, miten tautitilanne kehittyy.

Tartuntamääriä seurattaessa ei aina ole selvää, johtuvatko muutokset testausmäärien muutoksesta vai tartuntojen määrän muutoksesta. Tartuntamäärät heijastelevat tautitilannetta muutaman päivän viiveellä.

Aivelon mukaan "lahjomattomampia" mittareita ovat sairaalahoitoon päätyvien määrät ja kuolleisuus. Näissä kuitenkin viive on jo huomattavasti suurempi.

– Jos kuolleisuudessa alkaa näkyä nousua, se on huono merkki. Se tarkoittaa, että huono käänne on tapahtunut jo viikkoja sitten.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Kuljettaja menetti auton hallinnan Tuusulan Hämeentiellä – törmäsi liikennemerkkiin ja ajautui vastaantulevien kaistalle
 2. Henkilö: Raju polvivamma päätti järvenpääläisen Heli Takon, 21, kilpavoimistelu-uran – tie vei huipulle pukusuunnittelijaksi ja Nasan fyysikoksi: "Tekisin tätä ilmaiseksikin"
 3. Näköislehdessä tänään: Jukka Ylitalon autokokoelman arvo jo satojatuhansia – "Ensisijaisesti ostan näitä kiinnostuksen takia"
 4. Kunnan suunnitelmat rakentaa kerrostaloja pientaloalueen viereen sai asukkaat suunniltaan Tuusulassa – "Toiveitamme ei ole kuunneltu"
 5. Juniorijalkapalloilun suurkatselmukseen Helsinki Cupiin osallistuu alueelta 60 joukkuetta
 6. Maailman tunnetuimpiin elokuvasäveltäjiin kuuluva Ennio Morricone on kuollut
 7. Aatu Rädystä ensimmäinen suomalainen ykkösvaraus? "Se olisi suuri kunnia"
 8. Tekstiviestit: Kiitos uudesta pyörätiestä
 9. Intiassa on nyt kolmanneksi eniten koronavirustartuntoja maailmassa
 10. Kansanedustaja Emma Kari sai kolmannen lapsensa
 11. IS: Televisiokuuluttaja Arja Tuomarila on kuollut 78-vuotiaana
 12. Poliisi tutkii Tampereen Haapalinnassa lauantaina sattunutta välikohtausta tappona – nelikymppinen mies sai surmansa
 13. Kiinnostaako klassikkoautoon sijoittaminen, mutta et halua törsätä jättisummia? Hyvän sijoitusauton voi saada jopa muutamalla tonnilla, vinkkaa asiantuntija – "En pelkäisi ostaa nyt Bemarin tai Mersun nuorempia sporttiversioita"
 14. Jaguar E-type, Cadillac Eldorado, Aston Martin... Sijoittajakonkari Jukka Ylitalo, 56, sijoittaa klassikkoautoihin – "Auton muotoja ja tekniikkaa voin tutkia ja ihailla tuntikaupalla"
 15. Lukijalta: Uutta Tuusulaa?

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Keravan Prisman pahoinpitely on aiheuttanut "tunteikasta kirjoittelua sosiaalisessa mediassa"
 2. Nuori ajoi mopoautolla pylvääseen Järvenpäässä
 3. Tässä Keski-Uusimaan viikon luetuimmat jutut – miesjoukko piinaa huoltoaseman asiakkaita ja Järvenpään kaupungintalo puretaan
 4. Hyvinkäällä lauantaiyönä kuolemaan johtanut onnettomuus
 5. Arvokasta kulttuurihistoriaa konservoidaan esiin seinistä Järvenpäässä – "Hän on nyt pinnalla"
 6. Kunnan suunnitelmat rakentaa kerrostaloja pientaloalueen viereen sai asukkaat suunniltaan Tuusulassa – "Toiveitamme ei ole kuunneltu"
 7. Järvenpään poliisiasema elinkaarensa päässä – ratkaisu uusista tiloista löytymässä? "Mitään päätöksiä ei ole tehty"
 8. Jokelassa pillastuneita hevosia vapaalla jalalla – ilveksen epäillään hyökänneen hevosten kimppuun
 9. Hurja tulipalo kerrostalossa Järvenpään Prismaa vastapäätä – parvekkeelle paenneet saatiin alas nostolava-autolla: "Siellä on seinät ja katot aivan mustana"
 10. Koira sai lieden päälle ja aiheutti tulipalon
 11. Näköislehdessä tänään: Jukka Ylitalon autokokoelman arvo jo satojatuhansia – "Ensisijaisesti ostan näitä kiinnostuksen takia"
 12. Melkein joka taloudessa on kaapeissa hylättyä elektroniikkaa, vaikka se olisi arvokkainta kierrätystavaraa
 13. Avoterassin saa rakentaa ilman minkäänlaista lupaa – lasittaminen voi syödä rakennusoikeutta
 14. Järvenpään yhteiskoulun moduulit siirretään – 14 kilometrin kiertoreitti aiheuttaa haittaa liikenteelle
 15. Vaikuttava taidekokonaisuus valmistui Ahjon purkutaloon – 94 taiteilijan teokset pian yleisön nähtäville: "En ole aikaisemmin tehnyt tällaista"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.