Kansalaisoikeusjärjestöt ryöpyttävät Facebookin Zuckerbergin linjaa Trumpin kirjoitusten suhteen

Aktivistien mielestä Zuckerbergin selitykset olivat käsittämättömiä. Moni Facebookin työntekijäkin on vaatinut yhtiöltä tiukempaa otetta. / ANDREW CABALLERO-REYNOLDS AFP / ANDREW CABALLERO-REYNOLDS / LEHTIKUVA

STT–AFP

Yhdysvalloissa kansalaisoikeusaktivistit kritisoivat rajusti somejätti Facebookia ja sen toimitusjohtajaa Mark Zuckerbergia haluttomuudesta puuttua Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin kirjoituksiin.

Kansalaisoikeusjärjestöjen edustajat kokoustivat maanantaina Zuckerbergin kanssa asian tiimoilta. Zuckerberg perusteli, miksi Facebook ei ole puuttunut Trumpin päivityksiin, joissa on näytetty kannustavan väkivaltaan tai esitetty vääriä tietoja postiäänestämisestä.

– Olemme pettyneitä ja järkyttyneitä Markin käsittämättömistä selityksistä siitä, miksi hän sallii Trumpin viestien olla näkyvillä, kolmen kansalaisoikeusjohtajan lausunnossa sanottiin.

Aktivistien mielestä Zuckerberg ei näyttänyt ymmärtävän asioiden vakavuutta. Facebook sanoi tiedotteessa olleensa iloinen siitä, että järjestöt keskustelivat yhtiön johdon kanssa.

– Nyt on tärkeä hetki kuunnella, ja jatkamme mielellämme näitä keskusteluja.

Twitter muutti linjaansa

Painetta Facebookia kohtaan on ollut jo pidempään, mutta asia tuli ajankohtaiseksi viime viikolla, kun Twitter muutti pitkäaikaista linjaansa olla puuttumatta Trumpin tviitteihin.

Twitter suututti presidentin, kun se merkitsi ensi kertaa kaksi hänen tviittiään faktantarkistuksesta kertovalla sinisellä huutomerkillä. Sitä klikkaamalla pääsi uutisjuttuihin, jotka kumosivat Trumpin väitteet postiäänestyksissä tapahtuneesta vilpistä.

Hieman myöhemmin Twitter piilotti yhden Trumpin tviiteistä väkivaltaisen sisällön takia. Presidentti varoitti tviitissä mellakoitsijoita sanomalla, että "kun ryöstely alkaa, ampuminen alkaa."

Zuckerberg on kuitenkin ollut haluton viemään Facebookia samalla linjalle. Hän sanoi viikonloppuna, että Facebookin pitää sallia niin paljon ilmaisua kuin mahdollista, ellei siitä aiheudu välitöntä vaaraa, joka ilmaistaan täsmällisesti.

Zuckerberg puhui työntekijöille

Asia on aiheuttanut kitkaa Facebookin sisälläkin. Moni yhtiön työntekijä on purkanut turhautumistaan Facebookin linjaan sosiaalisessa mediassa, ja maanantaina yhtiössä järjestettiin virtuaalinen ulosmarssi tilanteen protestoimiseksi.

Muutamat Facebookin työntekijät ovat jättäneet yhtiön tapauksen takia. Tiistaina ohjelmistosuunnittelija Timothy Aveni ilmoitti erostaan ja sanoi, ettei Zuckerberg ole pitänyt lupaustaan väkivaltaa ihannoivien julkaisujen torjumisesta.

– Facebook muuttaa mittapuita joka kerta kun Trump menee pidemmälle, ja löytää tekosyyn toisensa jälkeen olla puuttumatta koko ajan vaarallisempaan retoriikkaan, Aveni kirjoitti.

Tiistaina Zuckerberg puhui yhtiön työntekijöille sisäisessä kokouksessa, jossa hän perusteli Facebookin linjausta. NBC:n haastattelemien työntekijöiden mukaan kokous oli kireä ja kiusallinen.

Työntekijöiden mukaan Zuckerberg oli sanonut, että päätös olla puuttumatta kirjoituksiin oli vaikea. Hänen mukaansa se oli kuitenkin oikea ratkaisu ja linjassa Facebookin sääntöjen kanssa.

Zuckerberg painotti sitä, että Yhdysvaltain laajat mielenosoitukset käynnistänyt video George Floydin viimeviikkoisesta kuolemasta poliisin käsissä nousi laajaan julkisuuteen paljolti Facebookin ansiosta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Metsänautti esittelee toimintaansa asuntomessuilla – tuusulalainen yritys järjestää majoituselämyksiä korkealle puuhun
 2. Entinen Alkon myymälärakennus 1950-luvulta muuttui asunnoiksi Keravalla – "Alkuperäisiä elementtejä säilytetty niin paljon kuin mahdollista"
 3. Kansainvälisen ketjun kanaravintola avautui Järvenpään keskustaan – Chitir Chicken toimii noin 10:ssä eri maassa: "Uusia paikkoja etsitään Suomesta koko ajan"
 4. Näköislehdessä tänään: Ronja Paani muutti maalle etsimään itseään – ensin yllätti talven pimeys, sitten koronaepidemia vei perimmäisten kysymysten äärelle
 5. Juholanmäen "uusi" pesäpallokenttä lyöjille terveysriski – KiPe06 nappasi Lammin Lujasta avausvoittonsa
 6. Tekstiviestit: Mihin hävisivät Hyrylän palvelut?
 7. Ranskan teollisuusministeri tuomitsee Nokian irtisanomisaikeet
 8. Tavaraviennin arvo laski toukokuussa 31 prosenttia
 9. Tulli on takavarikoinut kevään aikana ennätysmäärän nikotiinivalmisteita, varoittaa vaarasta – "Voisi verrata lääkeväärennöksiin"
 10. Maailman miljonäärit vaurastuivat reippaasti viime vuonna
 11. "Vähän jännittää" – Tuusulan ja Keravan yhteisjoukkueen G15-naisjuniorit aloittivat Helsinki Cupin innolla Pirkkolassa keskiviikkona
 12. Uudet todisteet: George Floyd sanoi ennen kuolemaansa yli 20 kertaa, ettei saa henkeä
 13. Koronakevät kasvatti suomalaisten luottamusta eläkejärjestelmään – etenkin eläkeikäisistä leijonanosa uskoo eläketurvaan
 14. Keskuskauppakamari varoittaa yrityksiä valelaskuista – etätyökesänä riski on kasvanut
 15. Ammattiliittojen kanneoikeus saa kannatusta – keskusta ei aja alipalkkauksen kriminalisointia

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.